BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– För sex år sedan var min lillebror med om en händelse där en ungdom miste livet. Det var startskottet för mig att något måste göras nu och inte senare. Vi har ordnat aktiviteter som fotboll, läxläsning och idrott för tjejer och startat föräldragrupper som ordnar nattvandring. I sommar ska vi åka till Barnens ö med familjer. Föräldrarna är en jätteviktig grupp som ofta glöms bort, säger Mekail Jalaho.
Uteblivna satsningar
Mekail talar engagerat om Söderhöjdens framtid. Han älskar området men han har också sett hur satsningar har uteblivit. Mekail kom till Sverige som femåring från Somalia och vet hur det är att komma in i ett samhälle med en annan kulturell bakgrund och utan att kunna språket.
– Under arbetet med Reagera har jag fått rannsaka mig själv och mina egna fördomar. Men jag kommer alltid fram till att det är bristen på nycklar till svenska kulturella koder som gör att ungdomar med annan bakgrund än svensk hamnar utanför samhället. Det blir en ond cirkel, nyanlända blir utstötta från start. De placeras i utsatta områden med knappa resurser. Redan där börjar en aggression mot samhället växa.
En viktig part i Reagera är Söderhöjdens moské som fungerar som en länk till många av invånarna. Det är också där ETC Stockholm träffar Mekail, tillsammans med moskéns ordförande Abdullahi Sheikh Abdi Salad.
– Vi vill vara med från början och bidra till att svenskar vill flytta hit
i stället för att de flyttar härifrån. Vi vet att det finns ungdomar som har problem. Det gör vi ingen hemlighet av, men med Mekails hjälp kan vi samarbeta för att försöka fånga upp dem, säger Abdullahi.
"Har blivit lugnare"
Kommunpoliserna Johnny Lindh och Magnus Nilsson deltar också i projektet och menar att Reagera har gett resultat.
– När det var kravaller i Husby 2013 spred det sig till andra områden. Söderhöjden var ett av dem. Vår uppfattning är att det sedan dess har blivit betydligt lugnare. En av anledningarna är engagemanget i Reagera, säger Magnus Nilsson.
– För den här målgruppen som Reagera arbetar mot, föräldrar, barn och ungdomar, är känslan av en gemenskap jätteviktig. Det är en förutsättning för att ett samhälle ska fungera, tillägger Johnny Lindh.
21-årige Hanad Ali har kommit förbi för att vara med i samtalet. Han har själv varit en av de ungdomar som inte har känt sig delaktig i samhället. Med Reagera har hans liv tagit en ny riktning.
– Min misstro mot samhället började tidigt i skolan. Jag hade dyslexi men det var ingen som förstod det, utan det enda jag fick höra var att jag inte hängde med. Jag började känna att jag inte kunde bli något i det här samhället. När Mekail behövde min hjälp i Reagera vände det. Någon lyssnade på mig och jag kunde plötsligt vara med och påverka. Nu har jag börjat plugga igen. Det hade jag aldrig gjort innan Reagera startade.
Hanad tror att kriminalitet och våld bland ungdomar beror på en frustration över att inte bli hörda. Det handlar inte om vilket land man kommer ifrån utan vilka förutsättningar man har.
– Barn vill bli sedda och känna att de betyder något. Att bli uppmärksammad för våld är bättre än att vara bortglömd. Om du blir misstänkliggjord och utstött tror man till slut själv att det är ens eget fel. Man kan lika gärna vara den som alla ändå tror att man är, säger han.
Alliansen i Husby
För några veckor sedan besökte alliansen Husby för att presentera förslag på hur utsatta områden ska bli tryggare. I stort handlade det om större polisinsatser och hårdare straff. Johnny Lindh har ett annat perspektiv.
– Det vi behöver är inte mer batonger och pepparsprej utan fler poliser som arbetar förebyggande så vi inte bara kommer hit med blåljus när det händer något. Lokalpoliser som blir kända av invånarna som deras egna poliser, säger Magnus Nilsson.
Abdullahi berättar att synen på polisen håller på att förändras. Tidigare när poliser har varit i området eller besökt moskén har människor blivit rädda och misstänksamma.
– Nu har polisen varit här så mycket genom Reagera. Alla vet att det handlar om samarbete kring hur vi kan göra området bättre, säger Abdullahi.
Mekail hoppas att Söderhöjdens rykte ska fortsätta förbättras och stå som förebild för andra områden.
– Alla måste ta ansvar, svenskar, politiker, men också sådana som jag som har kommit till Sverige och lyckats bli en del av samhället. Man kan inte bara se till sin egen framgång och vända bort blicken.