– Det är faktiskt kris i förskolan. Bristen på förskollärare är enorm, och det här är något vi påtalat länge. Det är också väldigt höga sjuktal vad gäller förskollärare. Man kan säga att det brinner lite överallt, säger Elisabet Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.
Det är inte bara förskollärare det råder brist på. Även barnskötare saknas. Enligt stadsledningskontorets prognos saknas 400 barnskötare per år i verksamheten de närmaste åren.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Märks i hela staden
Bristen på utbildad förskolepersonal märks över hela staden, men det är framför allt Norra Hisingen som har svårt att få tag i personal. Det gäller även vikarier.
– Än så länge har vi inte behövt skicka hem några barn, säger Anders Andrén, sektorschef för utbildning Norra Hisingen. Det är stora variationer mellan, och även inom, stadsdelar. Nyare och större förskolor har generellt sett lättare att rekrytera personal. De handlar om att det är lättare att fördela personalen på större enheter, och att det ofta är en bättre miljö för den pedagogiska verksamheten.
Prognosen sträcker sig fram till 2026 och bygger på beräkningar gjorda utifrån kunskap om pensionsavgångar, folk som väljer att säga upp sig, behov på grund av utbyggnad, och även ambitionen att skapa mindre förskolegrupper.
Enligt de senaste siffrorna är 52 procent av förskolepersonalen i Göteborgs stad högskoleutbildade förskollärare. Målet, att det ska ligga runt en tredjedel, är långt borta.
Vad görs då för att komma tillrätta med den akuta personalbristen inom förskolan?
Flera åtgärder är på gång. En handlar om att 50 anställda barnskötare får möjlighet att vidareutbilda sig.
– De valideras och får därefter möjlighet att läsa till förskollärare via en utbildning som delvis sker på arbetstid, berättar Madeleine Lundstedt, planeringsledare på stadsledningskontoret.
Utbildning startar
En barnskötarutbildning kommer att dra igång till våren där kommunanställda utan formell utbildning har möjlighet att gå.
– En kurs för 40 personer startar i januari, och ytterligare en i augusti nästa år, säger hon. Den utbildningen är på ett år, och man går en dag i veckan.
Det finns även en fördjupad barnskötarutbildning där barnskötare får lära sig mer om läroplansarbete, dokumentation med mera för att kunna stötta förskollärarna i deras pedagogiska arbete. Där får stadsdelarna själva se till att anmäla intresse.
Räcker inte
Åtgärder är alltså på gång, men det täcker långt ifrån behovet.
– Vi gör vad vi kan, men det räcker ändå inte. Behovet är så stort, säger Madeleine Lundstedt.
Hon får medhåll av Elisabet Mossberg från Lärarförbundet.
– Behovet är enormt. Jag tror man skulle kunna dubblera antalet platser på högskolorna, det skulle ändå inte räcka till, säger hon.
Elisabet Mossberg får allt oftare höra från medlemmar i Lärarförbundet att läget är allvarligt.
– Signalerna vi får från förskolan är att det är tungt. Jättetungt. Det här att ständigt behöva lära upp nya vikarier, att kollegor slutar eller flyttar så det blir en flyttkarusell, att det är svårt att få vikarier när någon är sjuk – det tär.
Och när utbildad personal inte finns att tillgå, tas vikarier in som kanske aldrig jobbat med barn.
– Det säger ju någonting om synen på utbildning, säger Elisabet Mossberg. Ingen skulle komma på tanken att göra så inom till exempel vården.
Hon skulle gärna se att anställda barnskötare, och även andra anställda som visar intresse, ska ges möjlighet att vidareutbilda sig inom yrket.
– Vi är inte jättebra i Sverige på validering av kunskaper, säger hon. Det finns många duktiga unga människor i bemanningsenheten, och vi har många välutbildade människor som kommer till Sverige med en examen – om vi kan fånga upp dem och se till att de får vidareutbilda sig skulle vi ganska snabbt komma en bit på väg.