Bemanningsanställda på Husqvarna är ingen ny företeelse. Företaget har i flera år hyrt in personal för att klara mer eller mindre säsongsbetonade arbetstoppar.
Men sedan hösten 2012 vill man gå längre, och ersätta cirka 15 procent av den ordinarie personalen, med bemanningsanställda.
Förslaget, som konkret innebär att var sjätte anställd sägs upp, för att sedan erbjudas möjlighet att komma tillbaka till jobbet igen, fast med en annan arbetsgivare och sämre anställningstrygghet, fick IF Metall att protestera. Efter flera månaders förhandlingar tvingades man dock ge upp försöken att stoppa den planerade nyordningen och koncentrera krafterna på att skapa så goda villkor som möjligt för dem som skulle fasas ut.
Dubbla uppdrag
Nu är förändringen på väg att genomföras. De 180 som i fjol sades upp från Husqvarna har fått jobbcoachning och hjälp att hitta nytt jobb genom omställningsföretaget Antenn.
Några har hittat ny anställning på annat håll. Men ett 40-tal av de uppsagda är idag tillbaka på sina gamla jobb, men med bemanningsföretaget Proffice som arbetsgivare. Enligt uppgifter i media är planen, när den är fullt genomförd, att 100–150 av de uppsagda ska vara tillbaka på sina gamla arbetsplatser.
Konstruktionen har ifrågasatts, bland annat av tidningen Dagens arbete. Detta eftersom omställningsföretaget Antenn är en del av Profficekoncernen. Som koncern har företaget alltså först fått cirka 20 000 kronor per uppsagd för omställningen, som man nu tjänar ytterligare pengar på genom att hyra ut dem som sagts upp till Husqvarna.
Men allt är i sin ordning, menar Maria Uggla, pressansvarig på Proffice.
– Det här handlar om två helt olika affärer, säger hon. Det är facket som beslutat sig för att anlita Antenn och först flera månader senare blev Proffice, i konkurrens med andra företag, utsett till en av Husqvarnas huvudleverantörer av personal, så uppdragen har egentligen inget samband med varandra.
Inte heller Husqvarnas fabrikschef Anders Lilja ser något problem med Profficekoncernens dubbla roller.
– Jag utgår från att rekryteringen till Husqvarna Group kommer att ske på ett bra sätt, säger han till tidningen Dagens arbete.
”Många är upprörda”
Orsaken till att Husqvarna vill låta bemanningsföretag stå för en del av grundbemanningen är i första hand att man snabbt vill kunna göra sig av med personal vid negativa konjunkturförändringar. Men en bemanningsanställd kan få gå på dagen, utan att företaget som hyr in personen i fråga behöver motivera sitt beslut mer ingående än att man inte är nöjd med den aktuella personens insats.
Som klubbordförande för IF Metall ser Annika Ögren dystert på utvecklingen.
– Att hantera personal på det här sättet är omoraliskt, riskfyllt och slösaktigt, säger hon. Många är upprörda, de vet ju att nästan gång kan det vara deras tur.
Trots att IF Metall tänker fortsätta lyfta fram bemanningssystemets brister och försöka få till ytterligare diskussion i ämnet, tror Annika Ögren inte att facket kan göra så mycket i det enskilda fallet.
– Förhandlingen är ju avslutad och i den fick vi inget gehör för våra synpunkter, säger hon. Men det är viktigt att den här frågan förs upp på högre nivå.
– Den dag det blev tillåtet att hyra in personal var det nog ingen som trodde att det skulle bli sådana här konsekvenser.
Borde bemanningsföretag förbjudas?
– Nej, jag tror inte på förbud. Men möjligheterna att hyra in personal borde regleras betydligt hårdare.