– Problemen med vägglöss växer hela tiden. I storstäderna går ökningen ännu snabbare eftersom det bor så många människor där, säger han.
I början på 1900-talet hade uppemot en tredjedel av alla hem vägglöss men med hjälp av bekämpningsmedel som DDT lyckades man utrota skadedjuret. När man upptäckte att även människor kunde skadas av bekämpningsmedlet blev det förbjudet och de senaste åren har vägglusen kommit tillbaka eftersom svenskarna reser mycket i områden där djuren är vanliga.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– När jag började jobba fanns nästan inga vägglöss. Då åkte människor mest till Mallorca på semester men nu reser vi runt hela världen och då är det lätt att få med sig vägglöss hem i packningen, säger Håkan Rystrand.
Värre på hösten
Deras senaste mätning i Västra Götaland gjordes 2016 och visade att antalet vägglussaneringar hade ökat med 39 procent på bara ett år. Samma år gjorde tidningen Hem och Hyra en sammanställning som visade att de kommunala bostadsbolagens kostnader för skadedjurssanering hade mer än dubblerats mellan 2010 och 2015. Problemen är värre efter sommaren då många flyttar eller kommer tillbaka från semesterresor.
– Vägglöss kan inte flyga så det är vi människor som flyttar djuren. Vi kan se en viss ökning i augusti och september eftersom många kommer tillbaka från utlandsresor och studenter brukar flytta mellan städer i samband med terminsstarten, säger Håkan Rystrand.
För att undvika vägglöss hemma rekommenderar han att man ska vara uppmärksam om man bor på hotell utomlands. Själv genomsöker han alltid rummen med hjälp av ficklampa för att se om han hittar små svarta prickar på sängar och soffor. Ett annat råd är att inte förvara sitt bagage öppet på golvet och inte packa upp kläderna i lådor. Men det är inte bara vid utlandsresor man kan drabbas. Håkan Rystrand rekommenderar att man alltid ska vara noggrann när man köper begagnade möbler så att man inte får hem några kryp.
Minst två avdelningar drabbade
På Östra sjukhuset håller man fortfarande att undersöka hur mycket vägglössen har spridit sig. Problemen började på avdelning 367 som är en psykiatrisk akutmottagning men de har även hittat skadedjuren i ett medicinrum samt på avdelning 369 där man bedriver dagvård för vuxna med beroendeproblematik.
– Vi har tittat tillsammans med saneringsföretaget och bestämt oss för att stänga avdelningarna. Nu ska vi tillsammans med verksamheten ta fram en handlingsplan om hur vi ska lägga upp saneringsarbetet. Därför vet jag inte än hur länge avdelningarna kommer vara stängda eller hur det kommer påverka patienterna, säger Thomas Bjarnemo som är teknisk chef på Västfastigheter som förvaltar sjukhusets lokaler.
Det är inte Anticimex som står för saneringen av Östra sjukhuset och själv har Håkan Rystrand inte varit med om att ett sjukhus drabbas av vägglöss. Däremot har de hjälpt flera vandrarhem och andra korttidsboenden att få bukt med problemen. Det kan vara problematiskt eftersom det är mycket människor i omlopp i lokalerna och många kan ha fått med sig djuren hem innan de upptäcks. Däremot är det ett enklare jobb för saneringsföretagen.
– Oftast har man mer saker i en lägenhet där man bor permanent, säger han.
Fortfarande skamfyllt
Såvida ingenting revolutionerande händer på saneringsmarknaden tror han att problemen med vägglöss kommer att fortsätta att öka både i Göteborg och i resten av landet. Ett sätt att motverka spridningen i framtiden är att få fler att säga till i tid.
– Jag märker att många fortfarande tycker det är skämmigt att få vägglöss trots att det inte handlar om att man har ett smutsigt hem. Det vore enklare att hindra spridningen om alla som drabbats vågade kontakta oss på en gång, säger han.
En annan sak som skulle underlätta är om alla drabbade skulle vara medgörliga under själva saneringen.
– Efter att vi har gjort den första saneringen måste någon sova i rummet eftersom det lockar fram djuren. Jag förstår att vissa tycker det är obehagligt men det är ett måste för att saneringen ska fungera, säger Håkan Rystrand.