– Risken är att det blir som så många andra gånger, att kvinnor säger en sak och ingen bryr sig, men så fort en man säger något blir det viktigt, säger Karina Bäckström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Konfronterade sin förövare
Thordis Elva har i sin bok ”På andra sidan förlåtelsen” skrivit om hur hon konfronterade sin våldtäksman, som också var hennes dåvarande pojkvän, flera år efter övergreppet. Tillsammans har de sedan åkt runt och föreläst om övergrepp. Hon säger att hon inte är särskilt intresserad av att se mäns berättelser om övergrepp över hela internet.
– Jag är inte emot det, men jag tycker inte att det är vad kvinnor behöver just nu. Vi behöver inte lyssna, vi behöver bara uppleva en förändring. Vi vet ju att det här pågår. Vi behöver inte ha det utlistat för oss, vi behöver inte läsa om det för vi har ju varit med om det. Det vi behöver är att känna oss mer säkra och respekterade.
Inte säkert ursäkten accepteras
Om man som förövare har kommit till insikt om att det man gjort inte har varit okej så tycker Karina Bäckström att det viktigaste är att fundera över hur man ska förändra sitt beteende. Därefter borde man fundera över om man ska be om ursäkt, och i så fall vad man hoppas få ut från den ursäkten.
– Är det för att personen som har blivit utsatt ska må bättre eller är det för att man själv ska må bättre? Det borde man reflektera över. Man måste också vara beredd på att personen som utsatts inte accepterar ursäkten och då måste man acceptera det och inte gå i försvar, säger hon.
Vilka för- och nackdelar ser du med offentliga erkännanden på sociala medier som inte riktar sig till någon speciell?
– Fördelen är att man kan visa andra att även en vanlig schysst kille sannolikt kan vara den som gör de här sakerna, för oftast är det ju så. Det är väldigt sällan det är den psykotiska galningen. Nackdelen kan vara att man förväntar sig att få beröm. På ett sätt är det bra att man tar på sig det man har gjort och ber om ursäkt, men å andra sidan är det en fruktansvärd handling man begår och det får inte bli så att det slutar i applåder.
Thordis Elva tycker att istället för att blotta sin smutsiga byk på internet så borde män engagera sig på riktigt i frågan om sexuella övergrepp.
– Nu borde män agera istället för att reagera. Om de inser att de har begått ett brott måste de först erkänna det för sig själva, sedan är nästa steg att ändra sitt beteende. Jag vill se män prata med varandra om hur de kan ändra den här attityden och bilda en rörelse där de tar tag i det här ämnet och engagerar sig. Jag skulle vilja se att unga killar tyckte att de kunde förändra världen.