Efter ett års intensiva förhandlingar har den blocköverskridande pensionsgruppen nu enats om hur premiepensionssystemet bör göras om. Och vad partierna enats om är att rensa bland fonderna i systemet och införa hårdare kontroller av vilka fonder som ska få vara med förvalta premiepensionspengarna.
– Jag har inte läst överenskommelsen i detalj, men om det handlar om de förslag som legat på bordet är vi inom PRO nöjda med den, säger Jan Andersson, förste vice ordförande för Pensionärernas riksförbund PRO.
Oseriösa aktörer
Just hårdare kontroll av hur premiepensionerna förvaltas är något som PRO efterfrågat länge, inte minst efter skandalerna med förvaltare som Allra och Falcon Funds och ingredienser som falsk marknadsföring, stulna medel, oskäliga provisioner till mellanhänder och ägares och ansvarigas lyxliv.
– Det är ju ett offentligt system som ska förvaltas och hittills har det varit fritt fram för olika aktörer att komma in på fondtorget, göra reklam för sig själva och ta del av fondspararnas pengar. I vissa fall har det lett till att man förskingrat pengar. Vi hoppas att det blir bättre nu, säger Jan Andersson.
Saknar ni något i överenskommelsen?
– Nej, vi var ju från början emot överenskommelsen, men nu har det funnits i över 20 år och vi har inte längre någon anledning att vara emot när regeringen försöker rensa upp i systemet. Den stora ickevalsfonden som de flesta pensionspengar hamnar i har ju gått rätt bra ändå och varit lönsam för pensionärerna, säger Jan Andersson.
Vad säger du om Timbros förslag i Svenska Dagbladet om att utöka premiepensionsdelen av pensionen?
– Det är vi absolut emot.
Premiepensionen ska inte få utökat utrymme i pensionssystemet. Sverige är ju ett av få länder eller kanske det enda som har fonderat pengar i det offentliga pensionssystemet, men ett sånt system innebär ju risker och vi vill inte ha fler risker.
I Pensionsgruppen som förhandlat fram överenskommelsen ingår bara regeringen, dess samarbetspartners från januariöverenskommelsen samt Kristdemokraterna och Moderaterna.
Vad till exempel Vänsterpartiet anser om onsdagens uppgörelse är oklart. När Dagens ETC ber om en kommentar avböjer de medverkan.