Privatisering av skola gick igenom – trots massiva protester
Dagens ETC
Motståndet är av allt döma enormt. Ändå har styret i Haninge kommun gått vidare med en planerad privatisering av en välfungerande och populär kommunal skola.
– Varför reparera något som inte är trasigt, frågar sig föräldern Cecilia Ypevik.
”Rädda Nakterhusskolan!” Ropen skallar runt M-politikern och kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson när han på onsdagseftermiddagen tar emot en protestlista med över 2 000 namnunderskrifter. Han säger inte ett ord till den skara föräldrar, elever och lärare som samlats utanför kommunhuset i Haninge söder om Stockholm i en demonstration. Istället går han in i byggnaden för att strax rösta emot kommuninvånarnas vädjan.
Det inriktningsbeslut som Sven Gustafsson och hans kollegor röstade igenom i onsdags innebär att kommunen är ett steg närmare en nedläggning av Nakterhusskolan. En okänd privat aktör kommer då kunna ta över byggnaden för att öppna en ny skola 2026. Det slutgiltiga beskedet kommer i höst – om det blir ett formellt medlemsbeslut.
– Det kommer bli välkomnat och inte alls så dramatiskt som en del verkar tro, sa Sven Gustafsson till Dagens ETC i en intervju om planerna tidigare i veckan.
Men en helt okänd privat aktör verkar det kanske ändå inte bli. Det finns spekulationer om att politikerna satte in ett extra sammanträde på onsdagen för att kunna ta ett inriktningsbeslut i tid så att Raoul Wallenbergskolan ska hinna skicka in sin ansökan till Skolinspektionen om att få starta till hösten 2026, vilket ska göras senast 31 januari.
Demonstranter jublar
Oppositionsledaren för Socialdemokraterna Meeri Wasberg är en av dem som står i folkhavet utanför kommunhuset. Hon stöttar protesterna helhjärtat och i ett kort anförande beskriver hon att högerblocket dragit på sig skygglapparna.
– Man driver på en ideologiskt grundad privatiseringsiver, säger hon till demonstranterna.
Det är den största uppslutning till en demonstration hon sett i Haninge på många år – trots att klockan bara är halv fem på en vardag, berättar hon för Dagens ETC när hon går av scenen.
Lärarna Tone, Ayse och Linnea är på demonstrationen som privatpersoner för att stötta sina elever.
Sofie Axelsson
Förutom föräldrar och elever har även en rad lärare kommit till demonstrationen för att stötta protesterna. En av lärarna tar tag i mikrofonen och säger att hon inte köper argumenten som läggs fram om att beslutet skulle tas med hänsyn för kvalitet.
– Varför då lägga ner en skola med toppkvalitet, frågar hon sig.
Demonstranterna jublar i medhåll.
”Då byter vi”
På plats är också Cecilia Ypevik, mamma till Ingrid, som går i tredje klass på Nakterhusskolan. Dottern har gått på skolan sedan förskoleklass och har alltid trivts.
– Det är ju en jättefin skola med toppbetyg. Vi har inte haft någonting att klaga på. Ledning, personal, ekonomi, balans, toppenmat, alltså allt i skolgången, Ingrid har lärt sig så mycket under de här åren, så varför reparera något som inte är trasigt?
Cecilia skulle inte vilja att hennes barn går kvar på skolan om det blir en ombildning.
– Men vi har ju vår dotter i åtanke, hon har såklart en röst i det här också. Men om inte lärarna och hennes vänner är kvar i samma klasser, då byter vi helt.
Lärarna Tone Wennerberg och Ayse Kaya arbetar på Nakterhusskolan idag. Linnea Kleberg har tidigare arbetat på skolan. De är alla tre bekymrade över politikernas beslut.
– Det känns jättetråkigt tycker jag, man har argumenterat för att vi behöver bra skolor, att skolor är så himla viktiga och det är det enda som politikerna snackar om överallt i Sverige idag, att skolan är det viktigaste vi har. Och ändå väljer man att stänga ner en fullt fungerande skola med mycket höga resultat. Det är en bra arbetsplats och en trygg plats för väldigt många barn, säger Tone Wennerberg.
Barnen kommer i kläm
Ayse Kaya håller med och pekar på att det saknas ett barnperspektiv. Även om det finns en viss oro för lärarnas egna situation och risk för att behöva byta till en skola man trivs sämre på, så är det framför allt barnen som kommer lida av sådana förändringar.
– Det är ju barnen som jag tänker på mest, säger hon.
Linnea Kleberg inflikar att hon inte förstår hur man kan vilja ta ett sådant beslut när så många är emot.
– Det är inte okej, speciellt när man ser hur föräldrar och barnen är så missnöjda och oroliga, att man inte tar det i beaktning.
Föräldern Krunoslav Cvetkovski deltar i demonstrationen för sin dotter Lunas skull. Hon går i fjärde klass på Nakterhusskolan.
– Egentligen är skolan anledningen till att vi stannar i Vega. Annars planerar vi att flytta. Men de har riktigt trevlig personal, lärarna är perfekta. Så vi stannar för att hon inte vill lämna skolan.
Om ombildningen blir av, och om lärarna i så fall flyttas till andra kommunala skolor, vilket är sannolikt då de är anställda av kommunen, kommer Luna troligen att byta skola.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.