När Ann-Margarethe Livh (V) efter valet blev bostadsborgarråd i Stockholm kallade hon de kommunala bostadsbolagens inkomstkrav på tre gånger hyran för ”idiotiska”. Bland annat kunde 62,5 procent av alla kvinnor inte få hyra en nyproducerad tvåa.
Reglerna gjordes om. Efter årsskiftet räcker det med att du har existensminimum, 4 680 kronor, kvar när hyran är betald.
De privata hyresvärdarnas höga krav på inkomst finns dock fortfarande kvar. Vi har pratat med fyra av de största privatvärdarna i Stockholm, som i princip har samma regler om vad som krävs för att få bo hos dem. Förutom att vara skötsam behöver du ha en inkomst på mellan tre till fyra gånger hyran. Alla har noterat allmännyttans sänkta krav, men ingen planerar att själva ändra något.
– Nej, tre gånger hyran är en bra nivå, säger Lars Lindfors, Sverigechef för Akelius.
”Säger inget om framtiden”
Branschorganisationen Fastighetsägarna i Stockholm tycker däremot att det är dags att ändra kraven. De beslutade redan i höstas att starta ett projekt för att se över dem.
– Det är nödvändigt att sänka de höga trösklarna så att fler kan komma in på bostadsmarknaden. Att en person i dag tjänar tre gånger hyran säger ingenting om vad den tjänar om två år. Det vore mer säkert att titta på om personen har betalat hyran tidigare, säger Helena Olsson, näringspolitisk analytiker hos Fastighetsägarna.
Det håller Susanna Skoglund, jurist hos Hyresgästföreningen, med om.
– Man ska komma ihåg att privatvärdar inte ställer sådana här krav på småorter. Det här är en konsekvens av bostadsbristen, säger hon.
Upp till hyresgästen
Hon påpekar att det inte finns något juridiskt hinder för privatvärdarna att ställa vilka krav de vill – bara de inte är diskriminerande. Hyresgästföreningen tycker att det borde vara upp till hyresgästen själv att avgöra om den har råd och Susanna Skoglund menar att inkomstkraven bidrar till segregationen.
Helena Olsson menar däremot att kraven kan minska segregationen på mikronivå. Och att tvinga medlemmarna att ändra sina krav kommer organisationen inte att göra.
– Nej. Vi tar fram rekommendationer och ger handledning, säger hon.