Priset på barnmat rusar – ”Finns inget kvar att skära ner på”
Bild: Felipe Morales/SvD/TT
Dagens ETC
Nya rekordhöjningar på matpriserna och nu framför allt på maten för de minsta barnen. Det är resultatet för februari när den oberoende sajten Matpriskollen granskar prisutvecklingen.
– För våra medlemmar handlar det inte om att byta oxfilén mot falukorv. Det finns inte något kvar att skära på nu, säger Christina Olsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar.
Välling, upp minst elva procent på en månad. Barnmat, upp tio procent. Mellanmålspåsar, så kallade ”klämmisar”, upp fem procent. Det här är några exempel på de varor som har stigit allra mest i pris när Matpriskollen summerar februari. Totalt landar höjningen på matpriserna på 2,5 procent. Och det efter att de redan stigit kraftigt.
– Jag kan väl säga så här att våra medlemmar, de använder i alla fall inte ”klämmisar” och barnmatsburkar för det har de inte haft råd med tidigare heller. Men vällingen är ju svår att komma runt, säger Christina Olsson när hon får kommentera de senaste siffrorna.
Avstår från kaffe
För medlemmarna i Makalösa föräldrar, som organiserar ensamstående föräldrar, den grupp som har sämst ekonomi enligt all statistik, är situationen ”jätteallvarlig”. Den enkät som organisationen gjorde i höstas visar att flera medlemmar själva slutat äta till exempel grönsaker och frukt och avstår från kaffe för att ha råd att köpa mat till barnen.
– Sedan dess har matpriserna stigit ytterligare och utöver det har också hyrorna höjts kraftigt, säger Christina Olsson.
Ensamstående föräldrar hänvisas till ideella krafter som Stadsmissionen och kyrkorna eller till att köpa mat på kredit. Det är inte rimligt, tycker Christina Olsson.
– Jag och min syster fick 4000 kronor i elstöd för vår sommarstuga. De pengarna skulle ha satsats på barnfamiljer så att de har råd att äta.
Bostadsbidrag träffar rätt
Makalösa föräldrar kräver minst en fördubbling av bostadsbidraget, det enda stödet som enligt organisationen träffar rätt. Den tillfälliga höjningen på 25 procent som gäller till och med juni 2023 är inte tillräcklig eftersom bidragsnivåerna stått still sedan 90-talet.
– Säg att du är undersköterska och tjänar omkring 20 000 och är ensamstående med två barn. Då är det högsta bidraget du kan få 2 600 kronor. En höjning på 25 procent motsvarar då 650 kronor. De hundralapparna täcker inte på långa vägar de stigande matpriserna och hyreshöjningarna, säger Christina Olsson
Enkät: Har du ändrat dina matvanor på grund av de ökade matpriserna?
Evelina Johansson Ed, 27, Stockholm, jobbar på musikbokningsbolag
– Jag köper inte lika mycket färska grönsaker och frukt, det är billigare att köpa det fryst istället. Tomat har jag alltid haft hemma innan, men inte längre.
Charles Parker, 37, Lund, designer
– Mina matvanor har inte ändrats då jag har en väldigt specifik diet. Jag måste tyvärr hålla mig fast vid den och köpa samma varor även om priserna stiger.
Emma T Åberg, 38, Stockholm, teaterproducent
– Ost köper jag inte längre. Jag har även dragit ner på fejkkött och köper bönor och grönsaker istället. Jag äter inte vad jag vill längre utan måste tänka igenom mer. Innan kunde jag unna mig att inte planera.
Mauno Jokinen, 74, Stockholm, pensionär
– För mig är det ingen skillnad. På måndagar går jag runt i alla butiker och hämtar reklamblad, jämför priserna, och handlar på tisdag eller onsdag. Jag har mycket tid så det funkar bra! En affär hade till exempel ett kilo ris för 20 kronor, en annan sålde samma för 35 kronor, det är ganska stor skillnad.