På Hemnet, som är den största hemsidan för bostadsaffärer i Sverige, visar de senaste gjorda köpen att prisökningen varierar kraftigt mellan olika köp. Vissa bostäder ökar bara några enstaka procent, medan andra drar iväg ordentligt. Kraftigast ökning står exempelvis en bostadsrätt i Olofstorp för. När den såldes den 24 november förra året ökade den med 91 procent, en hel miljon kronor, från utropspriset. Samtidigt finns det många bostadsrätter som sålts till ett lägre pris än det begärda.
Kan handla om lockpriser
Detta har fått många att fundera på om det handlar om lockpriser som mäklarna sätter ut för att få fler personer att komma till visningarna. Enligt personer som SvD ekonomi, som tidigare skrivit om skillnaden mellan utrops- och slutpris, pratat med är det vanligt att säljaren inte accepterar det bud som varit utropspris utan drar tillbaka lägenheten istället. Det skulle tyda på att utropspriset är satt för att locka fler intressenter till visningen.
"
Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?
Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.
"
För att hålla koll på att saker och ting går rätt till på bostadsmarknaden finns finansmäklarinspektionen. Dit kan den som känner sig felaktigt behandlade av mäklare vända sig. Under förra året inkom totalt 416 anmälningar, varav 118 handlade om pris i marknadsföringen. Fram till juli i år hade 310 anmälningar inkommit, varav 91 handlade om priset i marknadsföring. I Västra Götaland inkom det 2014 bara en anmälan om lockpris. Men 2015 inkom hela 16 stycken, 2016 inkom nio stycken och hittills i år har nio anmälningar inkommit.
”Olyckligt för alla”
Ingrid Eiken Holmgren är vd på Mäklarsamfundet, som är branschorganisationen för svenska fastighetsmäklare. Hon menar att lockpriser inte är något positivt inslag, men hon tror inte heller att de är så vanliga. Både mäklare och kunder är förlorare på för låga utropspris, menar hon.
– Det finns forskning, både i Sverige och i USA, som visar att ett högre utropspris i regel leder till ett högre slutpris. Men med ett lägre utropspris kommer det fler till visningarna. Min uppfattning är dock att det inte enbart är positivt, och det här vittnar också många mäklare om. Risken är att kunderna blir väldigt besvikna. Den besvikelsen måste ju inte säljaren möta – men mäklaren får ju fortsätta möta de här konsumenterna vid framtida försäljningar. Dessutom är det väldigt viktigt för mäklare att ha förtroende hos både köpare och säljare. Det är helt enkelt olyckligt för alla inbladande parter att det är en så här stor skillnad i ut- och slutpris som vi ser nu.
Hon tror istället att bostadsbristen, och inte lockpriser, är en drivande faktor till att det skiljer så pass mycket mellan utropspris och slutpriset i dag.
– Överlag är bostadsmarknaden ett av Sveriges mest komplexa samhällsproblem. Det är bostadsbrist i över 80 procent av de svenska kommunerna. Dessutom är det ett påtagligt tryck i tillväxtregionerna, varav Göteborg är en. Det är också ett extra tryck där det finns universitet och högskolor och det har ju Göteborg också. Dessutom har Göteborg stor tillväxt av nya företag. Så med den bostadsbrist som finns och situationen på hyresmarknaden, där det i stort sett är omöjligt att hitta en hyresrätt eller studentbostad, blir det ett väldigt tryck på bostadsmarknaden.
Den situationen ihop med det lågränteläge som Sverige haft de senaste åren har gjort det lockande att köpa bostad.
– Där i tror jag att en del av förklaringen finns till att det finns en skillnad mellan in- och utpris, säger Ingrid Eiken Holmgren.
Hon framhåller att det ska vara en fackmannamässig bedömning som ligger till grund för priset. Dessutom ska säljaren vara beredd att sälja om man blir erbjuden den summa som man har haft som utropspris.
– Men om det kommer många på visningen och det blir budgivning så ligger det också i säljarens rättighet at kunna välja ett högre bud.
Väldigt het marknad
Per-Arne Sandegren, som är analyschef på svensk mäklarstatistik ger en liknande bild som Ingrid Eiken Holmgren av läget.
– En så här pass stor budpremie, alltså skillnad mellan utrops- och slutpris, tyder på att det är en väldigt het marknad. Det tyder också på att budgivningarna är hetsigare och varar längre, vilket driver upp priserna.
Ingrid Eiken Holmgren tror dock att situationen kommer lugna ner sig framöver.
– Vi har sett på vissa trakter att prisutvecklingstakten håller på att dämpas och återgå till något lägre nivåer. Då tror jag att vi kommer att få se att skillnaden mellan utropspris och slutpris minskar och att det blir mer förutsägbart vart slutpriset landar, säger hon.