Projektet har spridit sig till andra svenska städer, fått prestigefulla priser och uppmärksammats i flera stora medier. Om två månader måste dock hela verksamheten lägga ner, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Lokalerna och de 30 doulorna har sagts upp och de tar inte på sig några nya uppdrag.
– Det känns jättetrist. Vi har kämpat för att kunna fortsätta bedriva verksamheten för den är verkligen bra, säger Rosa Sädås, som var verksamhetsledare fram till att hon gick i pension för två veckor sedan.
Pengarna saknas
Anledningen är att de inte får lika mycket pengar från regionen som de efterfrågat. För tillfället har de avtal med regionen som ger dem sammanlagt 2,7 miljoner kronor om året. Själva uppskattar de att de behöver 6,8 miljoner för att kunna fortsätta. Anledningen är att de hjälper fler kvinnor än tidigare.
– Det finns enorma behov. Våra doulor är efterfrågade av både gravida kvinnor och personalen inom förlossnings- och mödravården. Om vi inte har tillräckligt med pengar så hamnar vi i en konstig situation där vi måste välja vilka vi ska hjälpa, säger den nuvarande verksamhetsledaren Christina Nilsson.
Under året har organisationen haft flera samtal med regionens tjänstepersoner för att förklara situationen. I september skickade de ett brev till de styrande politikerna där de beskrev vad en nedläggning skulle få för konsekvenser för målgruppen och förlossningsvården. Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, svarade att det inte fanns några pengar att skjuta till.
– Vi går mot sämre tider och det finns inte pengar just nu. Om man skulle utöka stödet till dem skulle man behöva dra ner på sjukhusen, säger han och betonar att regionen inte dragit tillbaka sitt ekonomiska stöd, de har bara nekat deras begäran om att få mer.
För dyrt för många
På doula- och kulturtolksverksamheten tror man att nedläggningen kommer få stora konsekvenser för en redan utsatt grupp. Många av kvinnorna pratar inte svenska och vet inte hur förlossningar går till på svenska sjukhus. De flesta har ont om pengar och kan inte betala de tusenlappar som det kostar att anlita en doula.
– Utan oss hade de inte haft någon doula överhuvudtaget. Det har varit viktigt att vår verksamhet är gratis, för många har det väldigt svårt. De har nyligen kommit till Sverige och lever ofta i tillfälliga boenden, säger Christina Nilsson.
Hon säger att doulorna har haft en bredare funktion än att bara hjälpa till i samband med förlossningen. De får ofta en nära relation med kvinnorna och kan hjälpa till med lite allt möjligt – att boka tider, ringa myndigheter och översätta brev. Hon tycker nu att det är motsägelsefullt av regionen att lyfta fram dem som ett gott exempel men inte vilja stå för notan.
– Mitt intryck är att alla vill ha verksamheten men ingen vill betala för den. Regionen har inte skött det här på ett bra sätt och det är väldigt olyckligt.
Osäker framtid
Att doulaverksamheten kommer att försvinna helt är inte säkert. Regionen håller just nu på med en utredning kring hur man kan arbeta med doulor och kulturtolkar inom sjukvården framöver. Enligt Anna-Lena Holberg (M), ordförande i styrelsen för Sjukhusen i väster, är det också möjligt att en annan organisation tar över den befintliga doulaverksamheten efter årsskiftet. De diskuterar med en förening men ingenting är spikat.