2011 bestämde politikerna i landstinget att den psykiatriska mottagningen i Liljeholmen skulle upphandlas. Mottagningen hade under flera år fått mycket kritik av patienterna som hade svårt att få tider och tyckte att behandlingen brast.
Några år tidigare, 2008, hade man slagit ihop de psykiatriska mottagningarna i de tre stadsdelarna Älvsjö, Skärholmen och Hägersten-Liljeholmen till en stor i Liljeholmen. Anmälningarna till patientnämnden ökade och vid Socialstyrelsens inspektion 2011 framkom flera brister. Det var även detta som angavs som skäl för politikernas beslut.
Hade bäst kvalité
Fem företag visade intresse för att driva verksamheten. Bland dem stack Caremas och Primas anbud ut. De låg på 31,8 respektive 33,5 miljoner kronor. Ersta diakonisällskaps och Capios pris var nästan dubbelt så höga, 59,9 och 59,2 miljoner kronor. Prima vann eftersom de ansågs ha bäst kvalité och tog över i maj 2013.
– Jag tycker inte att vi satte ett lågt pris. Jag vet inte varför de andra ville ha mer. Vi har prissatt efter det som vi gör, säger Anna Wiklund, vd för Prima.
Däremot menar hon att ersättningen från landstinget inte täcker alla de besök som Prima Liljeholmen har.
– Eftersom det råder valfrihet får vem som helst söka sig hit och vi är skyldiga att ta emot dem. Men vi får betalt för ett visst antal besök och redan i oktober slog vi i det taket, säger Anna Wiklund.
Prima psykiatri började som ett litet företag men är i dag Skandinaviens största aktör inom psykiatri med 660 anställda. Mellan åren 2011 och 2013 ökade nettoomsättningen med 165 miljoner kronor. Under samma tid fyrdubblades vinsten, från 8 till 34,5 miljoner kronor. Anna Wiklund menar att års-redovisningen för 2014 kommer att visa att marginalerna har minskat, mycket på grund av Liljeholmen.
”Det är olyckligt”
Om kritiken som patienterna för fram säger Anders Berntsson, verksamhetschef i Liljeholmen, att han förstår den.
– Det är inte bra. Det är olyckligt. Vi har haft en anstormning av patienter i år. Det har gjort att det är svårt att få tider och att patienterna har fått träffa olika läkare. Så ska det inte vara och vi har nästan fördubblat antalet anställda för att lösa det, säger han.
Anna Wiklund framhåller att klagomålen har sjunkit med nästan 80 procent sedan de tog över.
Får bonus för diagnoser
I landstingets senaste uppföljning, från augusti 2014, berättas att Prima Liljeholmen fick 50,7 miljoner kronor i ersättning 2013 från landstinget. De uppfyller kraven för lägsta kvalitet med råge för de flesta av bedömningspunkterna. Därför får de en bonus på 778 798 kronor.
Till exempel får de bonus för att ”andel läkarbesök som är diagnossatta” är 91 procent. Lägsta kvalitetsnivå är 64 procent. Patienten Anna känner att de ville stoppa in henne i ett fack så snabbt som möjligt.
Överdiagnostiserar ni patienter?
– Det här är ett större problem inom hela psykiatrin. Man litar alldeles för mycket på diagnossystemen, även om det är bra att de finns så att det inte blir för mycket eget tyckande. Men vi borde behandla symptomen mer än att försöka stoppa in dem i diagnoser, säger Anders Berntsson.
Många patienter efterfrågar någon att prata med, men får i stället träffa läkare. Hur ser du på det?
– Det förstår jag. Men när vi har så stor ökning av patienter är det svårt att få till det. Det är därför man får vänta.