BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi är ofta organiserade och engagerade, men kan kanske inte nå ut så bra. Det är också ett problem att svenskar och nya invånare inte träffas och pratar.
Warren Kunce talar om en grupp som han kallar för ”nykomlingar” och som inkluderar asylsökande så väl som gästforskare eller barn till utlandsfödda. Därför är också programmet anpassat till att besökarna kan ha kommit olika långt i sin egen komma-ut-process, och ha olika mycket insikt i vad Priderörelsen vill.
– Vi är noga med att verkligen inkludera en grupp som anses svår att nå och flera av våra arrangörer är själva asylsökande.
Transpersoner behandlas dåligt
Själv gjorde Warren Kunce rubriker när han som transperson blev den första i Sverige att erkännas som far och inte mor till det barn han själv hade fött.
Du är ju också en "nykomling" i Sverige, hur bra tycker du att det svenska samhället och Uppsala är för hbtq-personer?
– Behandlingen av transpersoner kan bli mycket bättre. Många transpersoner behandlas på ett förfärligt sätt av sjukvården.
– På Akademiska verkar personalen inte ha någon utbildning i ämnet alls och det har hänt att transpersoner som har blivit deprimerade efter att de mist en närstående hamnar hos psykiater eller psykolog som i stället helt fokuserar på deras könsidentitet. Det finns mycket jobb kvar att göra.
Så Sverige och Uppsala kan inte berömma sig så mycket för sin öppenhet som vi kanske tror?
– Jag tycker att vi ska vara stolta över allt som ändå har uppnåtts, men det kan bli ännu bättre.
Vad hoppas du att besökarna får med sig i helgen?
– Jag hoppas att vi kan utmana och bredda perspektivet på vilka vi är och vad som kan rymmas inom olika kulturer. Jag vill också göra reklam för att vi har det yngsta dansgolvet inom arrangemanget Junior Pride och att barn är välkomna.
Den nuvarande Pridekommittén hoppas kunna hålla liv i arrangemanget i minst tre år till och vill se en repris av årets festival också 2017.