I Stockholm försöker vårdpersonalen nu navigera mitt i det som ser ut att vara en andra coronavåg. Men Emma Jonsson, vice avdelningsordförande på Vårdförbundet Stockholm, berättar att det är motigt för många av deras medlemmar att ge sig in i en intensiv period igen.
– De är utmattade och trötta efter det som hände i våras. Många får ångest när de tänker på att kliva in i de här skyddsutrustningarna igen och ta så långa pass som nu diskuteras. Det är inte bara att steppa upp och skala upp som några direktörer uttryckte det. De sa att vi klarade det i våras och vi kan klara det igen, men det är inte så våra medlemmar upplever det.
Dålig planering
Hur kunde det bli så panikartat igen när smittan började öka under hösten? Det är något som Emma Jonsson och medlemmarna på Vårdförbundet pratat mycket om. Planeringen från arbetsgivarnas sida verkar sent påkommen.
– Vi hade ju ett par månader nu i höst där vi hade kunnat förbereda oss och fundera på handlingsplan utifrån de olika scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade. Vi är förvånade över att vi får signaler från arbetsgivarna att det behöver ske saker så himla snabbt. Det här har ju inte varit ett osannolikt skeende. Vi visste att det kunde komma en andra våg.
Många inom sjukvården har valt att lämna sjukvården på grund av överbelastningen. Enligt en kartläggning som TV4-nyheterna har gjort har fler sjuksköterskor valt att sluta under det första halvåret 2020 jämför med samma period förra året i 13 av landets 21 regioner.
– Under en längre period har vi hört att många sagt upp sig och många funderar på om de kan hitta bättre villkor någon annanstans, säger Emma Jonsson.
Riskerar julledigheten
Hon berättar att det särskilt saknas anställda på intensivvården, samtidigt som intensivvårdsplatserna återigen fylls av covidpatienter.
– Det har saknats sjuksköterskor länge där och det har inte blivit bättre nu.
I Stockholm har många av de vårdanställda fått ta ut sina fyra veckors sammanhängande semester. Det har varit ett krav från vårdfacken. Men i flera regioner har de anställda ännu inte kunnat ta ut hela sin semester. Enligt Vårdförbundet kommer nu uppgifter från medlemmarna om att arbetsgivare är ovilliga att bevilja ledighet över julen.
– Det är allvarligt eftersom många av våra medlemmar inte har fått sin fjärde semestervecka under sommaren. En försvårande omständighet är att många specialistsjuksköterskor sade upp sig i augusti och deras uppsägningstid är tre månader, så de slutar samtidigt som smittspridningen tar fart igen, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, till Arbetsvärlden.