I Västerbotten är situationen pressad på flera håll. Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet krävde nyligen att BB i Lycksele ska hålla stängt tre veckor under sommaren på grund av personalbristen. Politikerna vill hålla förlossningen öppen, men något besked om hur det ska gå till har personalen ännu inte fått.
– Ska vi hålla Lycksele öppet måste vi ta personal från Umeå och Skellefteå. Och i Umeå har vi fortfarande 30 pass som inte är täckta i sommar, säger Karin Järback som är barnmorska på förlossningen i Umeå och förtroendevald för Vårdförbundet.
Ingen kisspaus
Hon säger att patientsäkerheten till viss del är hotad. I första hand är det personalens arbetsmiljö som drabbas, men patientsäkerheten försämras när personalen pass efter pass prioriterar bort raster och matpauser.
– Det är bara det att vi springer fortare, och äter inte lunch och middag, och kissar inte. Det bygger mycket på det, att personalen springer. Men visst är det många pass där man känner att det var bara var tur att alla överlevde. Det är inte ofta man går härifrån och känner att man är stolt över att man har gjort ett bra jobb. Utan det är mer att alla har överlevt, säger Karin Järback.
I Kronoberg gick regionen i början av juni ut med att man skulle behöva återkalla beviljade semestrar för personalen på BB och förlossningen på grund av personalbrist.
Vårdförbundet krävde dock att man istället skulle göra enskilda överenskommelser med varje person, och lyckades häva de generella beslutet att återkalla semestrar. Men sommarens planering är fortfarande skör, enligt Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg.
– Ur patientsäkerhetsperspektiv hoppas jag att arbetsgivaren tar sitt ansvar. Man har behövt stänga förlossningssalar för att det saknas personal, men jag vet att barnmorskor har framfört tydligt att det inte hjälper. Barnen ska ju ut. Att stänga avdelningar skapar bara ångest för dem som jobbar, säger hon.
Dagens ETC har tidigare skrivit om krisen på landets största förlossningsenhet, på Östra sjukhuset i Göteborg. I mitten av maj hade man så många obemannade pass att det motsvarade en halv avdelning i princip hela sommaren.
”Inställd på att gå hem”
Malin Bergander, barnmorska på förlossningen och BB, och förtroendevald för Vårdförbundet, säger att situationen börjar se bättre ut på förlossningen än den gjorde för några veckor sedan. Men det finns fortfarande många luckor att täcka i schemat och oron är inte helt borta.
– Patienterna blir inte färre fast man gör andra lösningar. Söktrycket kommer säkert att vara lika högt. Jag ser fortfarande med viss oro på sommaren. Det blir ju den ordinarie personalen som får täcka luckorna. Frågan är hur mycket extra man kommer behöva jobba, säger hon.
Som födande, vad ska man tänka?
– Om man kommer innanför dörrarna och väl ska föda barn så tror jag inte att man kommer att märka av att personalen är trött. Under själva förlossningen är det inte så märkbart. Det vi fått kritik för är informationen och omhändertagandet på BB. Jag hoppas att det ska bli bättre denna sommaren än den var förra sommaren i alla fall, säger Malin Bergander.
Kritiken handlade till stor del om att partnern inte fick vara med under förlossningen på grund av coronapandemin. Nu har restriktionerna släppts och partnern är välkommen. Malin Bergander tror att det kommer att göra den här sommaren lättare både för de födande kvinnorna och för personalen.
– Men jag tror att man måste vara inställd på att gå hem direkt efter förlossningen om man föder sitt andra eller tredje barn. Man kan nog inte få ett dygn på BB om det inte finns särskilda skäl, säger hon.
Alla som Dagens ETC har pratat med säger att det ser likadant ut varje sommar. Och man är överens om att det som krävs är bättre planering inför sommaren, men också bättre villkor och arbetsmiljö året runt.
– Grunden är att vi måste bli fler. Då måste man jobba för att det ska bli attraktivt. Den första åtgärden är lön och löneutveckling, sedan att arbeta med arbetsmiljön. Vi har ju ett fantastiskt roligt jobb och de flesta brinner för det, men när man aldrig får känna att man gör ett bra jobb tar det bort glädjen, säger Karin Järback.