Presenten till statsministern – kopplas till bosättargrupp
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Richard Mühlrad.
Bild: Anders Wiklund/TT
Dagens ETC
Statsminister Ulf Kristersson ville inte ha några födelsedagspresenter och gäster skulle hellre skänka pengar till välgörenhet. Men trots uppmaningen fick statsministern ett antal gåvor under en mottagning på Rosenbad.
Presenten från Judiska församlingen i Stockholm är 60 träd strax utanför Jerusalem. Träden planteras av KKL Sverige – en kritiserad landköpande organisation för judisk bosättning.
När statsminister Ulf Kristersson fyllde 60 år firade han privat med fest på Sagerska palatset och offentligt med en mottagning på Rosenbad som i januari samlade ett hundratal gäster från näringslivet, civilsamhället, politiken och trossamfund.
Gäster uppmanades att inte ta med sig presenter utan istället skänka pengar till välgörenhetsorganisationerna Suicide Zero och Mind, två föreningar som arbetar för att motverka psykisk ohälsa.
Men när Rosenbad slog upp dörrarna tog flera gäster ändå med sig egna födelsedagspresenter. På presentbordet syntes ett 20-tal påsar, små paket inslagna i cellofan, en blomkruka och presentpåsar med logotyperna för Saab, SKR och Stockholms stadshus.
Av Mufs ordförande Douglas Thor fick statsministern ett inramat porträtt från när Ulf Kristersson själv ledde ungdomsförbundet. Och näringslivsjätten Jacob Wallenberg tog med sig en bok.
Uppmanas besöka parken
Judiska församlingen i Stockholm gav Ulf Kristersson 60 träd som ska planteras i Raoul Wallenberg-parken strax utanför Jerusalem. Gåvan överräcktes av församlingens ordförande Richard Mühlrad och träden planteras av klimat- och bosättarorganisationen Keren Kajemet Sverige, som förkortas KKL.
– Jag lämnade över gåvan och uttryckte den judiska församlingens uppskattning för hans stöd i kampen mot antisemitismen och sa samtidigt att vi hoppas att statsministern ska besöka Raoul Wallenberg park i Israel för att se träden som planterats, berättade Richard Mühlrad till Världen idag.
Köper mark och planterar träd
Att plantera träd i Israel är en viktig ritual för många judar. Träden planteras för att göra en större del av landet beboeligt, för att driva tillbaka öknen och för att skapa ”ekologiska barriärer”. Det är även förknippat med högtiden Tu BiShvat, trädens födelsedag.
Planteringen ses av KKL som en praktisk handling för att möjliggöra för fler att ta sig till Israel, och på hemsidan skriver de att ”unga israeler” som ”på grund av antisemitismen i omvärlden” flyttar till Israel kan få en framtid i landet tack vare det ekologiska arbetet.
Keren Kajement Sverige är den svenska grenen av KKL-JNF där JNF är en förkortning för Judiska Nationalfonden. Målet är att förbereda och förädla så mycket mark som möjligt för att möjliggöra judisk bosättning och inflyttning från hela världen till staten Israel, under ledorden sionism, fred och miljö.
Äger 13 procent av all mark
Inkomsterna kommer från frivilliga donationer, ofta från blåa insamlingslådor runt om i världen, och från uthyrning och försäljning av mark. Vissa år spenderar man mer pengar på att få in donationer än vad man faktiskt får in. Idag uppskattas det att KKL äger över 13 procent av all mark i Israel.
KKL har fått omfattande kritik för bristande insyn och öppenhet, och även om verksamheten drivs i stiftelseform är den i praktiken tätt sammankopplad med den israeliska staten och regeringen.
– JNF bestämmer över funktioner som i huvudsak är betydande statliga funktioner, men är i grunden fri från alla former av kritik. Det är en absurd situation för ett demokratiskt land och uppmuntrar, minst sagt, till problematiska beteenden, sa tidigare justitieminister Tzipi Livni efter att ministerrådet 2014 röstat ner ett förslag om ökad transparens för KKL.
Affärer på ockuperad mark
Organisationen grundades för över 100 år sedan och räknas som en av världens äldsta miljö- och klimatorganisationer i och med föreningens arbete med att i stor skala plantera träd i Israel och på ockuperad mark.
Det sistnämnda är kontroversiellt, och enligt KKL själva har de ingenting att göra med den israeliska bosättarrörelsen. På den svenska hemsidan står det att samtliga projekt sker innan för den så kallade gröna linjen som är gränsen mellan israelisk mark och ockuperade Västbanken samt stilleståndslinjen efter sexdagarskriget 1967.
Men KKL har genom åren varit inblandade i, och själva lett, flera kontroversiella affärer på ockuperad mark, inklusive vräkningar av palestinska familjer från bosättningar. Av den israeliska fredsorganisationen Peace Now beskrivs KKL som helt nödvändig för utvidgning och finansiering av olagliga bosättningar på ockuperad mark, bland annat genom direkta markköp och finansieringen av projekt i bosättningar.
– KKL spelar en nyckelroll i den israeliska förflyttningen och diskrimineringen av palestinier på Västbanken och i Östra Jerusalem, säger Hagit Ofran som arbetar med bosättningsbevakningen på Peace Now, till tidningen Arbetaren.
Samarbetar med israeliska militären
För två år sedan kom en statlig granskningsrapport fram till att organisationen även lagt stora pengar på att lyfta och finansiera ultraortodoxa och högerextrema politiska rörelser i Israel, i strid med egna regler.
Man genomför även så kallade säkerhetsplanteringar i nära samarbete med den israeliska militären. Då planteras träd längs med staket och grindar för att förhindra framkomst och dölja staketen.
I stadgarna för KKL står det att föreningens mark bara får hyras ut till judar. Efter en lång strid i israeliska domstolar om den diskriminering som det innebär gjordes ett tillägg om att andra än judar kan få hyra mark mot att KKL då kompenseras av den israeliska staten med en gåva motsvarande den uthyrda marken.
Gåvor tillfaller oftast staten
Arbetet med att registrera de gåvor som statsministern fick under mottagningen pågår fortfarande, enligt regeringskansliet. Gällande riktlinjer för gåvor till statsråd anger att när gåvor överlämnas i officiella sammanhang tas de normalt emot av statsrådet i egenskap av just statsråd. Då tillfaller gåvorna staten.
Om gåvor tas emot i andra sammanhang men har med uppdraget som statsråd att göra tillfaller även de gåvorna staten. Det gäller exempelvis gåvor från ett företag eller allmänheten.
Det är inte klarlagt om gåvan på 60 stycken träd i Ulf Kristerssons namn tillfaller staten eller om det är en privat gåva. Enligt KKL:s prislistor hamnar kostnaden för träden och planteringen på mellan 8 000 och 16 000 kronor.
Även tidigare statsminister Göran Persson har fått träd i Israel, som även de planterades av KKL. År 2001 fick han en hel skog med 10 000 träd för sina insatser mot rasism och främlingshat. Den beräknade kostnaden var en halv miljon kronor.
Politiska ledare från hela världen välkomnas till Israel för att plantera träd och visa sitt stöd för den israeliska staten. I februari blev Argentinas president Javier Milei den första utländska ledaren att plantera ett vänskapsträd efter Hamas terrorattack den 7 oktober och krigets utbrott.
– Jag är väldigt glad över att vara här i Israel och plantera ett träd, sa han på plats i Nationslunden.
Dagens ETC har sökt Moderaterna, KKL och Judiska församlingen i Stockholm.