– Jag har varit på kafferep och pratat vardagsliv och samlat på mig berättelser som har med byns utveckling att göra. Till exempel blev de som genomförde den första charterresans berättelser till ett nummer i kabarén, säger Anders Olsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tidstypiska kläder
De båda bor i Riddarhyttan och är medlemmar i Riddarhyttans arbetarteater som ger kabarén. Det är PRO-föreningen i samhället som har varit en viktigt inspirationskälla.
– Samtalen har omvandlats till berättande text så det är ingen pjäs som får premiär i morgon, utan kabarén består av olika tidsbilder från varje decennium från 1940-talet och framåt där autentiska bilder visar var i tiden vi befinner oss, säger Anders Olsson.
– Det blir sånger från olika tider framförda i tidstypiska kläder. Från 1960-talet blir det till exempel allsång till klassiska örhängen som ändå har med vardagsliv att göra. Det blir Siw Malmkvists båda ”Mamma är lik sin mamma” och ”Slit och släng”, och Anita Lindbloms ”Sånt är livet”, säger Lena Andersson.
Innan föreställning ska det genomföras en workshop där sångerna gås igenom så det kommer säkert att bli högt tryck i Sveaborgs bygdegård i morgon när de framförs av ensemblen tillsammans med publiken. Då kommer Anders Roos att vara kapellmästare och bidra med sång och musik, förklarar Anders Olsson.
– Det blir också omarbetningar av kända låtar som klassikern ”Sixteen tons” som i vår version handlar om kvinnors och mäns arbete i en bruksort i Bergslagen och den egna kroppens förslitningar under hårt arbete, säger han.
– Det kommer att finnas texthäften på borden så att alla kan hänga med i allsången, säger Lena Andersson
Hög igenkänningsfaktor
Hon sjunger, agerar och dansar genom kabarén. Vardagsteman från de olika tidsepokerna löper som en röd tråd genom föreställningen.
– Vi kommer att spela upp, dansa och sjunga om att fika på idrottsplatsen, engagera sig i Hem och skola eller att gå nattpatrull. Igenkänningsfaktorn kommer att bli hög, säger Lena Andersson.
– Under arbetet med kabarén kom jag att tänka på en erfarenhet från England jag hade när det sjöngs folksånger på puben. Varje kväll satt människor runt bord och sjöng visor och sångerna gick runt bordet. Kväll efter kväll tog någon vid där sjungandet slutade kvällen innan. Det var verkligen vardagskultur och det är det den här kabarén handlar om – kultur finns hela tiden och vi gör något tillsammans, säger Anders Olsson.
Kabarén håller på under två timmar med paus och kommer efter premiären i Spannarboda i år att framföras i Skinnskatteberg, Baggbro och Åkerstyckebruk. Pengar för att kunna genomföra kabarén kommer från Svenska Postkodsstiftelsen.
Fotnot: Förutom välkända låtar och schlagers kommer lokala visor vara en del av kabarén. Spannarboda- musikern Thomas Lundkvist har tillsammans med Stefan Jansson samlat på sig visor från trakten. De finns på Youtube under Spannarboda visor.