Preemraff söker miljötillstånd för utbyggnad och ökad produktion av biobränsle. Redan innan domstolen sagt sitt har regeringen beviljat Preemraff kreditgarantier på tre miljarder kronor.
– Sverige går in bland bananrepublikerna med omvänd rättsprövning, säger Hugo Norell, talesperson för nätverket Stoppa Preemraff.
Turerna kring raffinaderiet Preemraff fortsätter. Oljekoncernen söker nu miljötillstånd för att bygga om en av sina anläggningar som idag producerar fossil diesel, till produktion av biodrivmedel. Syftet är att öka produktionen av biodrivmedel med uppemot 950 000 kubikmeter per år.
Förhandlingarna vid Mark- och miljödomstolen inleddes igår, tisdag.
I dagsläget producerar Preemraff omkring 11 miljoner ton fossila drivmedel. Om bolagets planer går i lås kommer 10 procent av produktionen styras mot biodrivmedel. Men det handlar inte om några rena biodrivmedel i tanken.
– Nej, de blandar in 11 procent biodrivmedel i fossila drivmedel. Resten är råolja, säger Monica Boman, presstalesperson för nätverket Stoppa Preemraff och Jordens Vänner.
Elslukande satsning utan nytta
Hittills har Preemraff i Lysekil och det mindre syskonraffinaderiet Preem i Göteborg till 90 procent producerat biodrivmedel av importerade råvaror. Det handlar bland annat om slakteriavfall från Nederländerna, rapsolja från Ukraina och använda frityroljor.
– Nu ska 90 procent av råvarorna vara svenska, då ligger den svenska skogen illa till. Hitills har bolagen bara lyckats åstadkomma en produktion på 175 000 ton svenska biodrivmedel, vilket är väldigt marginellt, säger Monica Boman.
Nätverket Stoppa Preemraff och Jordens vänner anser att hela satsningen är förfelad.
– Satsningen hotar vår skog och den biologiska mångfalden och biodrivmedel minskar inte koldioxidutsläppen jämfört med fossila drivmedel, tvärtom, fortsätter Monica Boman.
Dessutom kommer den nya anläggningen, om tillstånd medges, att öka Preemraffs redan höga elförbrukning med 140 gigawattimmar (GWh) per år, en 30-procentig ökning motsvarande 9,7 procent av industrins totala elanvändning i Västra Götaland, enligt Länsstyrelsen. I processen planerar Preemraff att använda koldioxidfri el.
– Med tanke på att förnybar el kommer att vara en bristvara när samhället ska ställa om är det ett helt bakvänt sätt att hushålla med våra resurser, säger Monica Boman.
Omvänd rättsordning
En allt större andel av forskarvärlden, med tunga instanser som Europas samlade vetenskapsakademier EASAC och EU-kommissionens expertgrupp TEG i spetsen, framhåller att förbränning av skogsbiobränslen – med få undantag – ökar koldioxidhalterna i atmosfären.
Dagens svenska högintensiva skogsbruk där 80 procent av produktionen utgörs av kortsiktiga råvaror som papper och bränslen, kritiseras också från olika håll för att vara ohållbart.
Trots dessa invändningar, och trots att tillståndet ännu inte prövats i rätten har statliga bolaget Svensk Exportkredit (SEK) och myndigheten Riksgälden redan gett tummen upp för Preemraffs planer.
SEK har beviljat Preemraff ett lån på tre miljarder kronor – ett lån som Riksgälden garanterar med en grön kreditgaranti.
– Fantastiskt! Regeringen beviljar kreditgarantier till 80 procent av lånet dagen innan förhandlingarna startar för miljötillståndet. Sverige går in bland bananrepublikerna med omvänd rättsordning, säger Hugo Norell, talesperson för Stoppa Preemraff och Jordens vänner.
– Först tar politikerna beslut. Sen ska ärendet upp för prövning. Regeringen säger att riksgälden undersökt ärendet. Riksgälden är ingen instans för miljöprövning, fortsätter han.
Kan överklagas
Preemraff blir det första företaget att beviljas de statliga gröna kreditgarantierna.
– Tack vare lånet kan vi nu snabba på våra investeringar och säkra ett ökat utbud av hållbara biodrivmedel till svensk transportsektor, säger Lina Stolpe, ekonomiansvarig på Preem, i ett pressmeddelande.
Förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen beräknas pågå en dag, men kan förlängas. Beslut väntas inte förrän om minst en månad. Därefter kan beslutet överklagas.
– Om domstolen ger tillstånd överklagar vi absolut, men det är inte säkert att Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd, säger Monika Boman.