– Vi räknar då på vad slutförbränningen blir jämfört med fossil råvara när vi ersätter den med bränsle tillverkad av förnybar råvara, förklarar Mattias Backmark, som är chef för strategi och affärsutveckling på Preem.
Gaser ska återanvändas
Av de 260 000 ton koldioxid som utsläppen kommer att öka med ska 180 000 ton ha biogent ursprung, vilket inte bidrar med en nettoökning av koldioxid i atmosfären, enligt honom. Dessutom räknar Preem med att kunna återanvända den biologiska råvaran i processen som energi i tillverkningen av bränsle.
– Det blir ett biogent utsläpp och inte ett fossilt utsläpp, säger han och förklarar:
– När vi gjort den kemi som krävs får vi även en del okondenserbara gaser från råvaran som kan användas som bränsle i själva processen, vilket i sig minskar behovet av exempelvis naturgas.
Mattias Backmark påpekar att det även finns möjlighet för Preem att köpa biogas eftersom Göteborg är uppkopplad på det svenska biogasnätet.
Finansiering ej klar
En ansökan om miljötillstånd som omfattar nuvarande och tillbyggd produktion har nyss skickats till mark- och miljödomstolen. Men innan alla planer kan bli verklighet ska finansieringen för utbyggnaden säkras liksom tillgången på råvara. Dessutom ska design och konstruktion sättas. Men Mattias Backmark ser inga oövervinnerliga hinder.
– Det är utmaningar med alla steg i så här stora projekt. Men det finns inte så mycket som talar emot det här projektet. Det är väldigt solitt. Vi känner en stark tilltro till att marknaden kommer att efterfråga det här.
Ingen minskning av det fossila
Han medger att det inte finns några planer att dra ned på den fossila produktionen i samband med att den nya anläggningen startas i slutet av år 2023.
– I det här projektet kommer vi inte i någon nämnvärd skala göra någon förändring på den fossila produktionen. Men efter det här projektet är ambitionen att successivt ställa om vår produktion till mer förnybar, säger han.
Målet är att bygga om anläggningar för fossil produktion till bioproduktion successivt. Han påminner också om att Preem förbundit sig att reducera sin utsläpp och har flera projekt i gång för detta. Bland annat ska koldioxidinfångning, så kallad CCS-teknik, testas i ett pilotprojektet vid raffinaderiet i Lysekil. Faller det väl ut kan tekniken komma att användas även i Göteborg.
– Då kan vi till och med få negativa utsläpp i Göteborg om vi kan ta hand om de 180 000 ton som har biogent ursprung, säger Mattias Backmark.
Försvarar biobränslet
Preem satsar alltså på att tillverka både mer biobränsle för transporter på land och biojetbränsle för flyg. Samtidigt varnar miljöorganisationer och forskare för att bioråvaran inte räcker till. Mattias Backmark menar dock att några alternativ inte har utvecklas än och om biobränslen kan snabba upp omställningen så är en ökad produktion lätt att försvara.
Det handlar om en satsning i mångmiljardklassen som företaget vill göra i Göteborg och de kan innebära uppemot 50 nya arbetstillfällen. Utbyggnaden blir också extremt viktig för att Preem ska kunna behålla sin ställning som Sveriges största bränsleproducent.
– Vi vill ju vara en del av omställningen till ett hållbart samhälle och fortsätta leverera drivmedel till den svenska marknaden, men med större hållbarhetsfokus. Vi levererar hälften av Sveriges drivmedel i dag. Måste Sverige ställa om så måste vi ställa om också, säger Mattias Backmark.