På borden ligger bingobrickor med svenska ord, korsord och sällskapsspel. Och deltagarna är flitiga med att konsultera sina mobiltelefoner för att hitta synonymer och kunna räkna ut vad de svenska orden betyder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Organisationerna som ansvarar för kaféet bestämmer själva vad de vill göra och gör sådant som de brukar göra på sina språkkaféer, säger Aref Yousefi som är spindel i nätet för både Studiefrämjandet och Ensamkommandes förbund.
– Och på onsdagar kan vi spela kubb ute på gården.
Det är första veckan som sommarspråkkaféet pågår, men det finns gott om planer, berättar han.
– Vi har musik på vardagar och så har vi tänkt köra lite dans.
Den här veckan får kafébesökarna nöja sig med ett rum, men från nästa vecka kan språkkaféet också utnyttja danssalen intill så att det inte blir så trångt.
”Prepositioner är jättesvårt”
Vid ett av borden löser Vivian Zhao korsord. Hon kom till Sverige från Kina tillsammans med sin sambo för ett och ett halvt år sedan och tycker att svenska är svårt.
– Det är stor skillnad mellan kinesiska och svenska. Jag kan klara det, jag har klarat SFI, men vissa ord är svåra, säger hon.
Men hon tycker mycket om Sverige och vill gärna lära sig mer om både språket och landet.
– Jag går på språkkafé för att jag gillar att prata med människor. Jag vill utveckla mig.
Och i sommar tänker hon komma på vartenda ett av språkkaféerna. Hon kan många ord och kan skriva på svenska, men att prata är svårare.
– Min hörförståelse är inte bra, om du pratar snabbt så förstår jag bara 60–70 procent. Jag måste träna hörförståelse, sådant här är bra på mig? För mig? Prepositioner är jättesvårt.
Vivian Zhao vill gärna bli förskollärare och hoppas på att få arbetspraktik på en förskola.
– Barnen är så söta – och de kan undervisa mig i svenska, ler hon.
Har blivit en succé
Ursprunget till sommarspråkkaféet är Facebookgruppen ”Vi är Växjö” som kom till på initiativ av Maria Estling Vannestål. Hösten 2015 när flyktingsituationen var akut började hon fundera på vad hon kunde göra för att kunna berätta om alla de integrationsaktiviteter som görs i Växjö kommun.
– Det är bra att samordna grejor, så att man kan hitta information om allt, säger hon.
Hon kontaktade Röda korset och i början av 2016 hade gruppen som är engagerad i ”Vi är Växjö” sitt första möte. Först var Maria Estling Vanneståls tanke bara att skapa sammanställningar av aktiviteterna en vecka i taget, men sedan har andra samarbeten och idéer fötts, som språkkaféet och den mångkulturella fest som de arrangerade tillsammans med Ensamkommandes förbund förra helgen.
– Det roligaste är att det är så många organisationer som har fått syn på varandra. Det var jättemånga organisationer som man knappt visste att de fanns.
Och ”Vi är Växjö” har blivit en succé.
– Det är roligt att nå ut till så många som möjligt. Jag var rädd att vi bara skulle nå ut till gammelsvenskar och inte till dem som vill lära sig språk.
Men de farhågorna har kommit på skam.
Läser barnböcker på biblioteket
Mittöver bordet från Vivian Zhao sitter Hussain Abdul Wahid, han berättar att han vill lära sig språket bra så att han kan få ett jobb och försörja sin familj. De är sju stycken och den äldsta sonen riskerade sitt liv på flykten från Syrien till Sverige så att sedan resten av familjen kunde följa efter.
– Jag är stolt över min familj, de har lärt sig språket bra.
Själv tycker han att det inte går lika snabbt och enkelt att lära sig svenska som för de yngre familjemedlemmarna. Men han är ambitiös och kämpar på. SFI har han klarat av och ska börja på grundkurs i svenska.
– Jag går på språkkaféer och på olika aktiviteter. Jag tycker om att gör mer för att utveckla språket. Jag går till stadsbiblioteket och läser barnböcker och berättelser – om man vill lära sig svenska språket så måste man göra aktiviteter själv, säger Hussain Abdul Wahid.
Vid ett annat bord sitter Zeyad Alrasheed och Abuzar Turabi. De har spelat språkbingo där ledtrådar som ”den lyser varm på himlen”, ”grön grönsak” och ”det har tjejer ofta på sommaren” leder fram till ord som finns på deras bingobrickor. Efter en omgång korsord där Zeyad Alrasheed kämpar med orden ”basta” och ”disk”, ska de avancera till nästa nivå: Alfapet.
– Man måste tänka, konstaterar Abizar Turabi och skrattar åt att det knappast är någon semester att gå på språkkafé.