Exodus, den USA-baserade kristna rörelsen som i närmare 40 år har försökt bota homosexualitet, lade förra året ner sin verksamhet och bad om ursäkt till världens alla homosexuella. Men tankarna om att hbtq-personer kan botas finns kvar, trots att Svenska kyrkan sedan 2005 tar avstånd från den sortens verksamhet.
– Homosexualitet måste sluta utmålas som något skadligt eller sjukt. Präster får inte och ska inte ägna sig åt ”botande”, det kan bli orsak till avsked eller att arbetsuppgifterna tas ifrån en, säger Lars Gårdfeldt.
Han anser att det är dags att ta krafttag mot homofoberna, både ”bögbotarna” och de som vägrar viga gaypar.
– Det ligger i kyrkans intresse, säger han.
”Vi är en progressiv kyrka”
Chefsteologen Cristina Grenholm tycker att Svenska kyrkan än en progressiv kyrka – först i världen med samkönade vigslar – och menar att de präster som vägrar befatta sig med homosexuella eller tror sig kunna bota dem är undantag.
– Man måste kunna gå framåt innan man har alla med sig, säger hon.
”Bögbotarna” som avslöjas av Uppdrag granskning – kan de vänta sig repressalier?
– Det går inte att ta ställning till det i det här läget, säger Cristina Grenholm.
När det gäller homovigslar måste församlingen se till att det finns en präst som genomför ceremonin, men präster har rätt att vägra viga gaypar.
– Jag skulle gärna se en ordning där de som blir präster förutsätts viga alla par som vill det. Att välja bort är inte det uppdrag vi har, säger Lars Gårdfeldt.
”Vi ska inte diskriminera”
Kopplingen till kvinnoprästmotståndet är tydlig, menar Lars Gårdfeldt. När de första kvinnorna prästvigdes 1960 infördes den så kallade väjningsrätten, som innebar att den som inte ville tjänstgöra med en kvinnlig präst inte behövde göra det. Både Lars Gårdfeldt och Cristina Grenholm tycker att regeln skapade problem och innebar diskriminering av kollegor.
– I frågan om vigsel av samkönade par har vi valt en annan linje för att komma undan de obehagliga situationer som uppstod i och med kvinnoprästmotståndet. Nu tar församlingen ansvar för vigseln, säger Cristina Grenholm.
– Vår grundhållning är väldigt entydig – vi ska inte diskriminera någon.
– Väjningsrätten kommer att försvinna när det gäller samkönade vigslar också. Det får bara inte ta lika lång tid den här gången, säger Lars Gårdfeldt.