– Men jag utbildade mig till kirurg i Holms och tog examen 2003. Jag har bland annat jobbat mycket med barnkirurgi och arbetat på sjukhus i Holms och Damaskus. 2012 vidareutbildade jag mig till specialist.
Kort efter att Melad Youseff var färdigutbildad specialist tvingades han att fly från Syrien. Han har släktingar i Örebro som han fick bo hos.
– Min lillebror är också här, men mina föräldrar och min syster och hennes familj är kvar i Syrien. Al-Qmishli har klarat sig ganska bra. Staden har bombats och ligger nära gränsen till ett område som kontrolleras av IS, men det är lugnare där än på många andra platser i Syrien.
Vårdtermer
Melad Youseff väntar alltså på att få sin läkarlegitimation validerad av Socialstyrelsen så att han kan börja att jobba i Sverige. Han har läst svenska och klarat C1-nivån som Socialstyrelsen kräver. C1 motsvarar svenska på gymnasienivå.
– Jag måste förstå patienterna och de måste förstå mig. Vårdtermer är svårt, därför borde det finnas en speciell kurs för ”vårdsvenska”.
En annan skillnad är arbetssättet. Melad Youseff berättar att i Syrien sköter läkaren runt 90 procent av all behandling som rör en patient. Här arbetar vårdpersonalen i team.
– Jag tycker att det svenska sättet med team är bättre, det är fler som delar på ansvaret för en patient.
Går bredvid
Just nu gör sju nyanlända personer med vårdutbildning praktik på Lindesbergs lasarett.
– Vi har även några personer ute på praktik på olika vård-
centraler, säger Jan Johansson, som är utbildningsledare för kommunerna i norra länet på Region Örebro.
Under praktiken går de nyanlända läkarna bredvid lasarettets personal för att lära sig hur det svenska vårdsystemet fungerar. Eftersom deras legitimationer ännu inte är godkända i Sverige får de inte behandla patienter.
– Jag hoppas att jag får jobb här i Lindesberg när jag får min legitimation godkänd. Jag trivs och känner mig bekväm här, säger Melad Youseff.
Nytt projekt
Redan 2002 började Lindesbergs lasarett att arbeta med att ge nyanlända läkare praktik på lasarettet. Då kom merparten från Irak, nu är de flesta från Syrien.
– Men hittills har praktiken varit individuellt utformad. Nu ska Region Örebro starta ett nytt projekt för att rekrytera nyanlända läkare och annan vårdpersonal. Målet är att de ska komma fortare i arbete än i dag, berättar Jan Johansson.
Det är ovanligt att det går så fort som det har gjort för Melad Youseff, för det mesta tar det många år innan en person som har studerat till läkare utanför EU kan ansöka om en svensk legitimation. Socialstyrelsen ligger dessutom efter, nu behandlar de ansökningar från november 2014. Projektet startar den 8 februari och pågår fram till sommaren.
– 15 personer med utländsk vårdutbildning deltar. Varje vecka ska de varva tre dagar svenskundervisning med två dagar praktik, säger Jan Johansson.