– Men jag har givetvis full respekt och förståelse för att den här typen av nivåer sticker i ögonen på våra medlemmar, säger han.
Johan Lindholm, ordförande för Seko Posten säger:
– Det är en hög lön och är väldigt långt ifrån vad exempelvis en brevbärare tjänar. Jag har full förståelse om våra medlemmar reagerar på detta.
Den granskning som Publikt gjort visar också att några av vd-arna i de statliga bolagen, dock inte Annemarie Gardshol, höjde sina löner med uppemot 10 procent förra året, vilket är långt ifrån vad vanliga löntagare brukar få. Valle Karlsson menar att vd-lönerna borde följa samma löneökningstakt som övriga arbetsmarknaden.
– Sen har jag ingen detaljkunskap kring varför en del bolag höjt vd:s lön mer procentuellt än den allmänna normen. Det kan såklart finnas relevanta skäl, exempelvis förändrade arbetsuppgifter, större ansvar med mera. Men min generella uppfattning är att även vd:ar ska följa det så kallade märket, säger Valle Karlsson.
Kompensera med bra villkor
Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST, som organiserar statligt anställda, säger att det är svårt att kommentera Gardshols lön. Fackets inställning är att om man gör ett bra jobb så ska det synas i lönen.
– Nu går det bra för Postnord, sedan är det kanske inte vd:n förtjänst säger hon.
De höga vd-lönerna motiveras ofta med att de behöver vara höga för att vara konkurrenskraftiga. Samtidigt tjänar ingen av generaldirektörerna över 200 000 kronor i månaden, poängterar Åsa Erba-Stenhammar.
– Om man säger att anledningen att vd-arna har höga löner är för att de ska vara konkurrenskraftiga och att vi vill att de bästa ska jobba för staten. Är inte frågan då om det är så att vi inte har de bästa generaldirektörerna? Det vill vi väl ha? Och de bästa juristerna och handläggarna, säger hon.
En annan fråga som ofta dyker upp när de offentliga verksamheternas löner ställs mot näringslivet är att om staten inte kan konkurrera när det gäller att betala högst löner, så ska man kompensera med riktigt bra villkor. Men där är Åsa Erba-Stenhammar besviken på årets avtalsrörelse.
– Jag kan konstatera att vi känner oss väldigt ensamma med att jobba för att göra staten till en attraktiv arbetsgivare i form av löner och villkor, säger hon.