Miljöorganisationen Greenpeace presenterade nyligen en rapport kring avverkningar av skyddsvärda skogar i det norra skogsbältet i Sverige, Finland och Ryssland. För att skapa uppmärksamhet kring rapporten och kampanjen ”Wiping out the boreal” gör organisationen också en kampanj i en skog som ska avverkas utanför Östavall i västra Medelpad. 300 porträtt har hängts upp i träden som en protest mot avverkningen på SCA:s marker.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Det är hjärtskärande att gå omkring här, på ena sidan är det ett kalhygge, på den andra en gammelskog som är snitslad för avverkning och som kommer att huggas ner om våra röster inte blir hörda, säger Lina Burnelius på Greenpeace.
Kampanjen riktas främst mot mjukpappertillverkaren Essity, som tidigare var en del av SCA.
– Essity är världens näst största tillverkare av toalettpapper och andra mjukpapper och bolagets produkter finns i jordens alla hörn. Vi förväntar oss att företag av den storleken också tar sitt ansvar och stoppar skogsförstörelsen. Gammelskogar med höga naturvärden ska inte förvandlas till toapapper, säger Lina Burnelius.
Undermåligt skydd
Greenpeace vill att större sammanhängande områden ska skyddas från skogsbruk. I dag är cirka fem procent av den totala skogsarealen i Sverige formellt skyddad i form av naturreservat och liknande.
– Det är ett undermåligt skydd och dessutom måste vi zooma ut och spara intakta landskap. Vi måste alltså skydda större sammanhängande områden för att klara den biologiska mångfalden. I dag är skogslandskapet fragmenterat med små öar av naturskog i ett hav av plantager och kalhyggen, säger Lina Burnelius.
Vill skydda större områden
Greenpeace menar att den siffran borde vara 20 procent.
– Vi vill inte stoppa modernt skogsbruk. Vi vill skydda större områden, vilket medger ansvarsfull avverkning i resterande 80 procent.
Greenpeace vill införa ett omedelbart stopp för avverkning i de områden som Naturvårdsverket kategoriserar som värdetrakter.
– Värdetrakterna är ett viktigt verktyg för att skydda mer skog i Sverige, och därför behöver avverkningar där stoppas medan planeringen för att skydda större områden pågår.
SCA, som är Sveriges största privata skogsägare, har redan avsatt cirka 20 procent av sin produktiva skogsmark inom ramen för miljömärkningen FSC. Det är inte tillräckligt, menar Greenpeace.
Hela ekosystem påverkas
För Lina Burnelius är det känslosamt att gå omkring i det skogsområde som SCA planerar att avverka.
– En skog innehåller så mycket liv, för insekter, fåglar, lavar och svampar. Om den avverkas kommer det att ta många år innan det här området kan bära ett levande ekosystem igen, säger hon.