I botten av HVB-hemmet i Alafors hålls läxhjälp och språkcafé.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Deltagandet har ökat med 100 procent sedan starten. Det är alltid minst 50 personer på varje språkcafé och tio läxhjälpare har nu blivit 20, säger Anna Rådvik, projektledare för Mötesplats Spinneriet.
Verksamheten startade 2014 som ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. I dag drivs den av Ale kommun i samarbete med Svenska kyrkan i Starrkärr-Kilanda, och Studieförbundet Vuxenskolan.
2016 fick Mötesplats Spinneriet en miljon från Länsstyrelsen för att utveckla och etablera integrationsarbetet. I juni kom beskedet att Ale kommun drar ner sitt stöd till verksamheten.
Två av tre anställda sägs nu upp. Bland annat leder det till att rekrytering av språkvänner inte kan fortsätta.
Det som återstår, drygt 500 000 kronor, av pengarna från Länsstyrelsen måste skickas tillbaka.
Kommunen drar in stöd
– Ett sätt att möta flyktingvågen 2015 var att starta upp mötesplatsen och utnyttja de extrapengar som fanns. Men nu har flödet av flyktingar avtagit, säger Björn Järbur, kommunchef i Ale kommun.
Hur mycket pengar sparar kommunen?
– En stor del av Mötesplats Spinneriet har varit externt finansierat så man kan inte riktigt säga så. Frågan blir i stället: ska man använda ordinarie resurser eller ändra verksamhetens omfattning?
Är det inte kortsiktigt tänkt att dra ner på integrationsfrämjande verksamhet?
– På ett sätt kan man tänka så, samtidigt måste man se till helheten. Vad är alternativet? Att minska stödet till ungdomar i drogmissbruk eller medarbetarantalet i skolan? Vi som jobbar i kommunal verksamhet kan inte tänka på varje enskild del för sig.
Mötesplatsen har haft stor betydelse för både nyanlända och svenskar. Vi är stolta över verksamheten men det innebär inte att man inte kan ändra på den.
Vilka konsekvenser får neddragningen för kommunens integrationsarbete?
– Lägger man kraften på att diskutera vad man kunde gjort med pengar som inte finns, då blir det väldigt negativt. Men om vi i stället skapar god stämning och förutsättningar för de som jobbar med det här, då behöver inte effekterna av neddragningen bli så stora.
Hur ser kommunens långsiktiga integrationsarbete ut?
– Vi befinner oss i uppstart med flera olika saker. Vi har precis gjort en social kartläggning där man tydligt ser effekterna av bristande integration. Strategin är att skapa mer jämlika förutsättningar för alla – till exempelvis att bygga centralorten så att alla får förutsättningar att bo och integreras där.
Är du nöjd med kommunens strategi för integration?
– Det är väl ingen som är riktigt bra på detta egentligen. Jag tror att alla egentligen skulle kunna jobba på ett annat sätt och vara mer långsiktiga. Men vi har i alla fall en hög ambitionsnivå med det.
Hur rimmar neddragningen med er höga ambitionsnivå för integration?
– Neddragningen är en naturlig effekt av att vi jobbar långsiktigt. Det är en paradox men i bland måste man göra saker kortsiktigt för att uppnå något på längre sikt.
Integration – långsiktigt arbete
Anna Rådvik är projektledare på Mötesplats Spinneriet. Hon har svårt att förstå hur kommunen väljer att inte fortsätta stötta arbetet.
– Även om vi inte har en akut flyktingkris så fortsätter integration att vara ett långsiktigt arbete. I hela Sverige märks det att vi har ett väldigt stort problem med detta, annars hade vi inte haft så mycket segregation som vi har, säger hon.
Ett av problemen är att det saknas mötesplatser som främjar möten över gränserna.
– I dag har vi 200 människor som arbetar på sin fritid hos oss. Det är i det lokala samhället som integration sker. Men för att det ska lyckas behövs ett långsiktigt stöd från kommunen, säger Anna Rådvik.
Hon anser att det saknas en strategi för integration i Ale kommun.
– Det jag kritiserar är att vår verksamhet inte omfattas av ordinarie finansiering, precis som skolorna. Varför är inte kommunen den långsiktiga aktören när det nu finns så många lösningar i civilsamhället?
Kommunens brist på långsiktiga strategi oroar Anna Rådvik.
– Utan en långsiktig plan för att få så många som möjligt integrerade har vi snart en ännu större utmaning framför oss. Om Arbetsförmedlingen bara lyckas få ut drygt 30 procent i arbete efter två år då återstår 70 procent arbetslösa i kommunen.