BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Färgen i sig är inte farlig, men att andas in partiklar påverkar våra lungor negativt, oavsett om det är avgaser eller färg. Man kan jämföra med mjöl som inte är farligt i bröd, men i arbetsmiljölagstiftningen har vi ändå gränsvärden för hur mycket mjöldamm som man får andas in under en arbetsdag, säger Katja Hagström som är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro.
Olika partiklar i luften är det som påverkar människors hälsa mest i svenska städer. Därför har Stockholm och flera andra europeiska städer valt att begränsa användningen av dubbdäck till exempel.
– Höga halter av partiklar i luften ökar dödligheten. Partiklarna kan även skada våra luftvägar, lungor och starta inflammationsreaktioner som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, säger Katja Hagström.
Ett motionslopp varar bara några timmar. Men tidigare forskning visar att även kortare perioder med höga partikelhalter i luften kan vara negativt för människors hälsa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Om det blir väldigt kallt och fler personer eldar med ved kan man se effekter av det på befolkningen, även om det bara handlar om en till två dagar, säger Katja Hagström.
För att ta reda på mer om hur just färglopp påverkar hälsan har Arbets- och miljömedicin i Örebro och Klinisk miljömedicin norr i Umeå gjort en pilotstudie. Elva friska deltagare utrustades med provtagarutrustning för att mäta hur höga partikelhalter som löparna andades in under loppen.
Sex deltagare sprang i Umeå och fem i Örebro. Personerna fick även springa andra jämförbara lopp där ingen färg kastades ut. Resultatet visar att alla deltagare utsattes för höga partikelhalter under färgloppen. Sex av proverna översteg nivågränsvärdet för den högsta tillåtna halten mjöldamm under en åtta timmar lång arbetsdag.
– Det är jättehöga halter som troligen kan påverka hälsan. De flesta kommer antagligen inte att känna någon hälsopåverkan, men om man är extra känslig som till exempel om man har astma, så ska man tänka sig för innan man deltar i ett sådant här lopp, säger Katja Hagström.
Ingen av deltagarna blev allvarligt sjuk av loppet, men de påverkades.
– Flera deltagare upplevde halsirritation och vi såg även tecken på inflammation i luftvägarna. Men eftersom det är en så liten grupp i studien kan vi inte dra så stora växlar på det. Det behövs fler mätningar på en större grupp, säger Katja Hagström, som i framtiden också skulle vilja undersöka funktionärerna, eftersom de står i färgdammet under en längre tid än de som deltar.
De flesta som deltar i motionslopp är unga och friska, de klarar ofta en högre dos partiklar en kortare stund. Men eftersom loppen hålls i städer med många åskådare i närheten räcker det inte att bara se till deltagarnas hälsa.
– Jag skulle säga att man ska undvika att delta i eller stå och titta på de här loppen om man har luftvägsproblem, astma eller andra sjukdomar som kan påverkas av en hög partikelhalt. Därför bör arrangörer fundera på hur man ska informera allmänheten om ett sådant här lopp ska genomföras, säger Katja Hagström.
Eftersom studien är ny och publiceras först i dag den 9 december har färgloppsarrangörer och Örebro kommun ännu inte fått ta del av resultaten. Hur de kommer att ställa sig till uppgifterna, och om fler färglopp kommer att arrangeras, är därför oklart.
Inte emot att ha roligt
Katja Hagström är noga med att betona att Arbets- och miljömedicin generellt är positivt inställda till deltagande i motionslopp. Men hon skulle önska att arrangörerna funderar på effekterna av ett sådant här lopp, och om de ska arrangeras i framtiden.
– Vi tycker att färger är vackert och vi är inte emot att ha roligt, men vår uppgift är att skydda människors hälsa. Och att få i sig jättehöga halter av partiklar påverkar vår hälsa negativt. Därför tycker jag att man ska fundera på om man ska satsa på någon annan sorts lopp, säger hon.