I dag är det återinvigning av Eyrabadet i Örebro. Delar av anläggningen har genomgått en omfattande ansiktslyftning efter branden förra året. Men fortfarande är stora delar av badet slitet och måste rustas upp de närmaste åren.
– Det är jättemycket underhåll kvar. Det mesta är kvar sedan badet var nytt 1969, säger Rolf Karlsson, förvaltningschef på Örebroporten.
Fönster, väggar, tak, duschar och fler omklädningsrum. Listan kan göras lång om man tittar på vilka ytterligare renoveringar som behövs på Eyrabadet.
– Det är dags för en stor renovering nu och det fungerar inte att bara måla. Under de närmaste fem åren behöver vi ta bit för bit av badet, säger han.
Inte aktuellt att stänga
Att stänga igen och ta renoveringen nu på en gång är inte aktuellt, många badgäster har längtat efter att få tillgång till mer av badet och det finns ett uppdämt behov av platser i simskolor exempelvis.
– Nu får vi gå vidare med fasaden som inte påverkar verksamheten så mycket, sedan får vi planera när resten ska ske, säger han.
Men det är inte bara Eyrabadet som behöver renoveras. På Hagabadet från 1972 har renoveringarna börjat så smått och mer blir det framöver.
– Förra året gjorde vi om bastudelar, i sommar ska vi byta kakel och klinker i två omklädningsrum och 2015 ska duschrum i källaren bytas ut, säger Carl-Johan Baatz som är ansvarig för badet på Öbo.
Förvaltningen av Brickebackebadet från 1971 har nyligen hamnat hos det kommunala bolaget Futurum. De ska nu undersöka badet för att se exakt vad som behöver att göras.
– Vi har ingen helhetsbild över i vilket skick ledningar, brunnar och golven är. Men åldersmässigt börjar det nå en gräns. I en sådan här lokal drar allt material åt sig av fukten och det finns ett slitage, säger Bengt Asplund, teknisk chef på Futurum.
Olika huvudmän
Men när några renoveringar kan komma i gång i Brickebacken är oklart.
– Eftersom vi är tre olika huvudmän för baden måste vi ta en diskussion så att inte alla bad får minskad kapacitet samtidigt, säger Bengt Asplund.
Det finns i nuläget inga politiska beslut om utveckling av baden, men i fritidsnämndens investeringsprogram för 2015-2018 nämns behovet av kommande investeringar.
– I alla tre stadsdelsbaden finns ett behov av upprustning. Det förvarnar vi om nu för att det inte ska glömmas bort efter valet, säger Lars Johansson (C) ordförande i fritids- och turistnämnden i Örebro.
Hårt tryck på badet
Trycket på baden i Örebro är stort. Simskolor, tävlingssimmare, vattengympa och motionärer delar alla på samma ytor som på 70-talet, trots att befolkningen nu är mycket större. Lars Johansson menar därför att det finns behov av ett nybygge förutom omfattande investeringar.
– Inget badhus har byggts i modern tid. Jag skulle vilja se att Örebro investerade både i att rusta en del av det gamla och att vi byggde något nytt. Så som Örebro växer i dag är det nödvändigt, säger han.
På Eyrabadet är gäster och personal lättade över att renoveringarna efter branden är klara. Och att en del av badet är nytt och fräscht. Nu hoppas platschefen att de politiska diskussionerna ska leda till att man storsatsar och gör något helt nytt med baden.
– Vi skulle till exempel vilja bygga en solterrass längs poolen och öppna upp väggen. Det skulle locka fler gäster sommartid, säger Elin Frank, platschef på Eyrabadet.
Enkät
1. Hur ofta besöker du Eyrabadet?
2. Hur ser du på behovet av mer renovering?
Isabelle Ekbäck, 17 år, student Örebro:
1. Jag badade här ofta förr, innan branden. Det är kul att det är klart nu men det har tagit lång tid.
2. Jag tycker att det är kul om man satsar på de små baden. Det är inte lika dyrt som Gustavsvik. Och det är bra för unga och för alla pensionärer som kommer hit.
Izla Yildiz, 22, student, Örebro:
1. Jag är här fem gånger i veckan.
2. Det har varit jättejobbigt när de har renoverat och det inte har funnits någon bastu. Jag tycker att standarden är ganska bra så jag vet inte om det behövs ännu mer renovering.
Maria Engström, 49 år, sjuksköterska, Örebro:
1. Jag är ofta här och badar för det ligger nära mitt hem.
2. Ja, har man börjat renovera tycker jag att man ska köra fullt ut och satsa mer pengar. De har löst det skapligt under renoveringen så det kan de säkert göra igen.
Luis Zevallos, 37 år, lagerarbetare, Örebro:
1. Ja, jag tränar här tre till fyra gånger i veckan. Skiftjobbet avgör hur ofta det blir.
2. Ingen renovering om det inte är akut. Det har varit trist när bastun har varit stängd nu under renoveringen.