Bakom förslaget om att göra staden till en så kallad Sharing City står också föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, där Robin Olsson tillsammans med Emma Öhrwall och Jonathan Mattebo Persson är en del av styrelsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att låna och dela på tillgångarna istället för att investera i nya prylar är enkelt förklarat grundtanken inom delningsekonomi. Principen bygger på att man utgår från det som redan finns och gör olika resurser i samhället tillgängliga för allmänheten. Utan att ta betalt eller lämna klimatfootprints.
I Sydkoreas fotspår
En föregångare som satsat på att främja tillgång framför ägande är Sydkoreas huvudstad.
− Seoul är längst fram i allting. De lånar ut kommunens lokaler till föreningar på kvällstid och sådana saker. Man delar på det man har helt enkelt, säger Robin Olsson.
I Göteborg finns redan flera exempel på initiativ som utgår från principen om delningsekonomi. Stadens egna odlingslotter, fruktlundarna, Cykelköket och gratisbutiken i Majorna för att nämna några. Nästa steg i utvecklingen enligt Robin Olsson är att knyta ihop alla goda idéer och ge dem en gemensam mötesplats.
− Visionen är att biblioteken blir de mötespunkter som även kan vara ett cykelkök eller ett makerspace. Att lånen på biblioteken inte bara begränsas till böcker, säger han.
Tove Lund på Göteborgs stad är en av dem som har tittat närmare på möjligheterna och utmaningarna med kollaborativ ekonomi i Göteborg. I en rapport ger hon exempel på hur staden skulle kunna närma sig bland annat Seoul. Hon menar att allt tyder på att vi kommer att se fler städer som profilerar sig som Sharing Cities under de kommande åren.
Inväntar besked
Sedan Robin Olsson skickade in sitt förslag i april har han uteslutande fått positiv respons. 234 personer tycker att det är en bra idé, vilket innebär att förslaget passerat målet om 200 röster med god marginal. Nu återstår knappt en månad av omröstningstidens 90 dagar innan kommunen ger besked i frågan.
− Vi sitter mest och väntar på att tiden ska gå ut, att det kommer upp i kommunfullmäktige, sedan får vi se vad de säger, säger han.
Att Göteborg är en av Europas mest segregerade städer tror han är något som Sharing Cities har potential att förändra.
− Alla de här kollaborativa verksamheterna leder till att folk träffas mer, ofta över klassgränser - alla sorts gränser egentligen. Jag vet inte hur många nationaliteter som besöker cykelköket varje gång jag varit där, säger han och tillägger att Sharing Cities kanske inte kan lösa segregationen helt på egen hand.
− Men det är i alla fall ett steg i rätt riktning.
Vad hoppas ni ska hända?
− Helt enkelt att man sätter ett varumärke på Göteborg, att man benämner det som en Sharing city.