Varje år går föreningen Jämställd festival igenom alla artister på Sveriges tio största musikfestivaler för att undersöka könsfördelningen. Resultatet är nedslående, i år är i snitt 70 procent av artisterna män. Vilket arrangörerna ofta förklarar med att ”det inte finns några kvinnliga artister att boka”.
– Tjejer är precis lika intresserade av att lära sig spela musik som killar, men det är svårare för dem att ta nästa steg. Musikbranschen är mansdominerad, det är lättare för killar att få spelningar, kontrakt och så vidare eftersom manliga artister är normen, säger Ina Knutsson.
Marit fick nog
Idén till Popkollo föddes efter att artisten Marit Bergman fått nog. Sommaren 2002 turnerade hon över hela landet, på flera festivaler var hon den enda kvinnliga artisten.
Marit Bergman tyckte att det var fruktansvärt tröttsamt att behöva upprepa den gamla frågan ”var är tjejerna?” om och om igen. Så hon skrev ett brev till dåvarande arrangörerna av Hultsfredsfestivalen och föreslog ett musikläger enbart för tjejer. Sommar 2013 ordnades första popkollot i Hultsfred, i dag är Popkollo en riksförening som består av tolv medlemsföreningar varav Rockjuntan i Örebro är en.
– Vårt huvudsyfte är en jämställd musikbransch. Är inte det uppnått 2050 lägger Popkollo ner, men jag tror att det går snabbare. Mitt tips är att det tar runt tio år till innan vi är där, säger Ina Knutsson.
Vilja ett krav
Det är tredje sommaren som Rockjuntan ordnar Popkollo i Örebrotrakten. Tjejerna som deltar är mellan 12 och 16 år gamla. Kollot börjar med att de får testa olika instrument, sedan sätts de ihop i olika grupper för att spela musik tillsammans. De får testa olika musikaliska genrer och att skriva egna låtar. Kollot avslutas med en konsert som är öppen för publik.
– Vi pratar även om jämställdhet, inte bara inom musikbranschen utan generellt eftersom vi lever i ett patriarkat. Det brukar vara uppskattat, det märks på tjejerna att de blir glada över att få verktyg för att bemöta fördomar och samhällsstrukturer.
Ina Knutsson berättar att en stor del av Popkollo är social verksamhet, lägret ger tjejerna bättre självförtroende. Popkollo jobbar för en jämställd musikscen på fler sätt, bland annat genom föreläsningar. På senare år har Popkollo Madame tillkommit, ett musikläger som riktar sig till kvinnor från 18 år och uppåt. I höst arrangeras troligen första Madame-kollot i Örebro.
– För alla våra kollon gäller att man inte behöver kunna spela något instrument för att vara med. Enda kravet är att man vill spela.
Ina Knutsson jobbar som musikkonsulent på ABF i Örebro som bland annat driver Musikhuset i Varberga. Vi träffas i den största replokalen som är fylld av instrument. Runt 50 ungdomar repar i Musikhuset.
Hur ser det ut med jämställdheten här?
– Inte bra, det är bara ett band med tjejer, svarar Ina Knutsson.
Hon berättar att killar ofta själva tar kontakt och säger att de vill börja spela, medan det handlar mer om uppsökande verksamhet för att få tjejer att våga komma och testa.
Kvotera in kvinnliga artister
Ina Knutsson anser att musikbranschen måste förändras i grunden för att bli jämställd, bland annat genom fler kvinnliga artistbokare och producenter. Två yrken som i dag domineras av män.
– Och så måste artistbokarna börja tänka jämställt och våga boka kvinnliga artister. Ibland måste man ge förtur och kvotera för att uppnå förändringar. Argumentet att det inte finns kvinnliga artister eller att de inte är lika bra håller inte om inte kvinnor ges chansen.