Poly-influencern: ”Jag har hatat min kropp – så varsågod ha kul med den”
”Polyamori är inte lösningen om ni har problem i en relation. Det är att inbjuda kaos i en relation. Gör det inte. Ni måste vara så trygga med varandra för att hålla på med polyamori.”
Bild: Jenny Stjernström
Dagens ETC
Friskförklarad från sin ätstörning började hon dansa burlesk och skaffade konto på porrplattformen Onlyfans.
Tiktokaren och influencern Andréa Frisk, 31, har varit poly i åtta år. Hon lever med sin fästmö – och har två flickvänner.
– Det handlar så lite om sex för mig, säger den populära polyfluencern med tiotusentals fans, och förklarar hur man hanterar svartsjukan med så många partners.
Ögonfransarna och de flera centimeter långa lösnaglarna är på. Den skogsgröna klänningen i spets likaså. Andréa Frisk har nyligen spelat in en video där hon fixat sig och kommit med dejtingtips till sina 70 000 följare på Tiktok. Hon har dragit hem över tre miljoner likes. Flera gånger i veckan laddar Andréa Frisk upp ”Get ready with me”-videos medan hon sminkar sig och pratar om relationer, dejting och polyamori, alltså motsatsen till monogami.
– Jag älskar att vara en flickvän. Jag är väldigt säker på vem jag är och kan kompromissa på många sätt, men inte med vem jag är.
Nyfriserad i röda läppar slänger hon på sig en midjekort jacka med leopardmönstrad fuskpäls och en chockröd handväska i lack. På ytterdörren sitter ett pärplatte-porträtt som föreställer henne med fästmön Sara.
Några minuter bort från lägenheten ligger Aspuddsparken, dit Andréa Frisk går för att varva ner och klappa djuren. De svarta platåklackarna ekar mot asfalten längs med Hägerstensvägen i södra Stockholm.
– Vi brukar gå hit ofta jag och Sara. Jag älskar djur, säger hon och springer fram för att titta på babygrisen som bökar i sin inhägnad.
Primära och sekundära kärlekar
För kameran poserar hon vant på stegen till kaninhagen. Hon har alltid stått på scen på olika sätt. Det går undan när hon berättar om sig själv och sitt liv, ofta med mängder av inkastade fraser och ord på engelska.
– Ibland läser jag poesi, ibland klär jag av mig naken för att dansa burlesk. När jag dejtar någon presenterar jag den väldigt snabbt för allt det. Kan du ta det här är du välkommen in i min värld. Om du inte kan ta det så känner jag bye bye, we’re good.
Andréa Frisk lever enligt hierarkis polyamori, poly. Det innebär att hon har flera relationer som delas upp i primära och sekundära relationer. Efter tre år som poly träffade hon sin stora kärlek, primära partnern Sara – och det gick fort.
– Jag sa att jag älskar henne efter två veckor och hon flyttade in efter fyra månader. Nu är vi här fem år senare.
De är nyligen hemkomna från en Asienresa, där Sara gick ner på knä och friade medan Andréa spelade in en video. Det blev ett ja.
– Jag var helt i chock och kände mig fantastiskt lycklig.
Varit polyfluencer i fem år
Just nu är Andréa Frisk arbetslös och lägger all sin tid på sociala medier. Hon startade sin Tiktok-kanal 2019 och kallar sig för polyfluencer, en kombination av poly och influencer. Efter att hon deltog i SVT:s ”Poly eller inte?” har hennes popularitet stigit snabbt.
– Det är konstigt för jag hatade uppmärksamhet när jag var barn.
Hon växte upp norr om Stockholm i Djursholm – som ligger i landets rikaste kommun Danderyd. Överklassen, med människor som tjänar en hel årsinkomst på en enda dag, levde runt knuten där föräldrarna på 80-talet köpte en villa tillsammans med sina vänner.
– Jag brukar säga att vi bodde i ett Djursholmskollektiv med mycket kärlek och omvårdnad. På många sätt har jag haft en idyllisk barndom.
En sjuåring som mörkade sin ätstörning
Men uppväxten kantades av skeva kroppsideal. De första tendenserna till ätstörning började tidigt. Som liten smet hon upp tidigare än de andra för att göra frukost.
– Jag brukade slänga smörgåsen och sen ställa tallriken i diskmaskinen för att det skulle se ut som att jag åt frukost. Då var jag sju år med självhat.
Yngst i syskonskaran kände hon press att hitta sin grej. Till slut fann hon dansen. Innan dess hade anorexin redan tagit stor plats. Vid tolv års ålder tog den över helt.
– Det är fruktansvärt att säga men jag var bra på att gå ner i vikt. Vilket inte är svårt när man börjar som barn.
Jag började käfta emot vilket gjorde att jag hamnade i slagsmål grabbarna.
Rädslan av att inte passa in fanns på hemmaplan och i skolan. I fjärde klass bytte hon skola efter att ha blivit mobbad.
– Jag började käfta emot vilket gjorde att jag hamnade i slagsmål med grabbarna. Jag hade fortfarande mycket ilska inom mig, något som annars ofta slätas ut för tjejer med åren. Det var väl min adhd som gjorde mig ilsken.
Hon berättar att killarna i klassen kallade henne för ”hora” och skrek ”jävla gay”.
– Jag var en liten besserwisser och svarade ”vet du vad gay är, vet du vad en hora är för jag är inget av det”. But little did they know jag var absolut gay. They were right men jag kunde inte ge dem det.
Var kom ilskan ifrån?
– Det låter som poor little rich girl, men i Djursholm finns det förväntningar på hur man ska se ut och bete sig, och vad man ska plugga. Jag insåg snabbt att jag hade en egen stil. Jag misstänkte tidigt att jag var gay och det passar inte in där man ska vara en proper liten flicka.
I slutet av högstadiet lockade den mörka emo-stilen med nitar och på gymnasiet färgade hon håret rött. I öronen ljöd band som Bullets For My Valentine, The Clash, Sex Pistols.
– Punken var väldigt vänstervriden och fuck the system, vilket jag verkligen känner för. Att stå upp för den lilla och ta hand om varandra.
Hon var ett vänsterfår på en moderatdominerad plats.
– När man har sett så mycket rikedom och hur lite människor med mycket pengar bryr sig om de som inte lever som dem själva, då skapar det en grund för den jag är och varför jag inte vill leva som dem.
Trakasserades av män
Som 18-åring inledde hon sin första seriösa relation med en kvinna. Familjerna accepterade dem men samhället hade en bit kvar, och de utsattas ofta för sexuella trakasserier på krogen.
Vet du hur många gånger vi blev utslängda? Bara för att vi har sagt ifrån och skrikit.
– Vi var feminina och eleganta. På något sätt gillade jag uppmärksamheten och tänkte att det var fint att någon tycker att jag är snygg. Även om det är för att du ser mig hångla med min flickvän. Det är en svårmanövrerad grej när man har så mycket osäkerhet i sig, men samtidigt inser att det bara är sexualiserande.
Trakasserierna var ovälkomna inviter, att folk ville fotografera, och stirrande män på dansgolvet.
– Vet du hur många gånger vi blev utslängda? Bara för att vi har sagt ifrån och skrikit. Då blev vi problemet.
Isolerades från familjen
Efter ett eldigt år fyllt av kärlek flyttade hon ihop med sin flickvän. Då förändrades förhållandet. Andréa Frisk kallar det för psykiskt misshandel.
– Hon isolerade mig från min familj så att jag bara hade henne. Hon hamnade i en depression och det ledde till att hon gjorde mig väldigt illa. Jag kan ha förståelse för att någon är deprimerad. Men det blev manipulativt mot mig och hon erkänner idag att hon aldrig behandlat någon så illa som hon har behandlat mig.
Det saknas färsk statistik över hur många homosexuella som är våldsutsatta av sina partners. Bland 25 personer som deltog i en studie vid Uppsala universitet 2021, vittnade många lesbiska som hade varit i en våldsam relation om att de hade svårt att se sig själva som utsatta då de inte ville förstöra bilden av ”den perfekta regnbågsfamiljen”.
Andréa Frisk känner igen sig och tror att det finns ett stort mörkertal bland lesbiska kvinnor.
– Det är väldigt vanligt men man pratar inte om det för man är rädd för att ge en negativ bild av homosexuella relationer. Folk ogillar oss redan och vi vill inte göra det värre. Det var tufft för ingen trodde heller på mig när jag försökte prata om det.
Prövade polyamori med killar
När relationen var över tog ätstörningen ett nytt grepp. Hjärtekrosset eldade på sjukdomen. Samtidigt var det en lättnad att vara fri från förhållandet.
– Jag tänker inte låta någon annan bestämma vem jag ska vara. Det var väl då som jag verkligen började testa allting, började dejta män och prövade polyamori.
Till en början tyckte hon att det lät idiotiskt att leva flersamt: ”Det är bara för att ligga, varför är ni ens tillsammans?”.
– Jag förstår att man tänker så om man inte har upplevt det. För vi är så inmatade i tvåsamhetsnormen.
Det är inte bara att ”Andréa är slampig”.
Som nybliven singel vid 23 år ändrade hon inställning, laddade ner Tinder för första gången, skrev ”ny till poly” i biografin och svepte både kvinnor och män. Hon inledde sin första polyamorösa relation efter tre månader, med en man.
– Jag dejtar flera personer flera gånger. Det är inte som att jag går på en enda dejt och sen träffas vi aldrig igen. Många tog inte det konceptet på allvar. När jag väl blev tillsammans med honom och fortsatte ha kvar mina andra relationer då förstod folk. Det är inte bara att ”Andréa är slampig”.
Under samma period som de första dejterna bokades in hade hon börjat gå till en ätstörningsklinik som kontrollerade hennes dagliga måltider varvat med terapi. Efter ett halvår blev hon friskförklarad.
Burlesk och Onlyfans
Under 2018 introducerades Andréa Frisk för burlesk, en sorts gammaldags striptease, och började hänga på burleskklubbar. En av många kvällar på cabarébaren Melt i Stockholm blev hon erbjuden att uppträda.
– Jag hade nog aldrig kunnat tänka mig att jag skulle klä av mig naken framför folk.
Det visade sig vara hennes grej.
– För mig är burlesken ett sätt att få uttryck för min kärlek till vintage och glamour, men också för att få kärlek för min kropp. Alla kroppar är välkomna vilket är det vackra med burlesken. Det finns humor i sexualiteten och att alla kroppar får finnas. Det är väldigt viktigt och läkande.
För att få in extra pengar startade hon ett konto på den då nystartade porrsajten Onlyfans, som idag har över 150 miljoner användare som livestreamar och laddar upp sexuellt content till sina prenumeranter.
– Jag säger inte att det är en empowering thing. Jag har förståelse för problematiken med sexindustrin. Men för mig var det viktigt för jag har haft mycket sex i mitt liv och gjort mycket saker bara för någon annans njutning.
Hur var det för dig?
– Jag tyckte att det var kul att ta sexiga bilder. Jag hade väldigt roligt och gjorde bara soloshower. Men jag gjorde allt, absolut.
Efter att ha kontrollerat sin kropp genom mat i tio års tid, var burlesken och Onlyfans ett sätt för henne att äga sin kropp och sin sexualitet.
– Det finns nakenbilder på mig där ute men det lär man sig att acceptera. Jag är ganska avtrubbad när det gäller kroppen. Det finns ingenting du kan göra mot min kropp som jag inte redan gjort. Jag har varit så arg och hatat den så länge. Så you know what? Ha kul med den. Kolla på den om du vill om det ger dig så jävla mycket njutning.
Sen kan man ifrågasätta sexindustrin, hundra procent, men man ska inte hata arbetarna.
Burlesken startade på 1800-talet i USA som stripshow men skiljer sig från dagens strippklubbar, berättar hon.
– Burlesken är inte för någon annans njutning medan strippen är till för det. Men visst, at the end of the day tar jag av mig kläderna. Jag vill inte att människor tycker att jag är cool för att sedan hata på strippor eller Onlyfans. De sitter ihop. Sen kan man ifrågasätta sexindustrin, hundra procent, men man ska inte hata arbetarna.
Hon drev Onlyfans-kontot i två år tills hon såg baksidan av den gigantiska plattformen.
– Man kan inte jobba med sex utan att det också blivit jobbigt. För min del har jag haft en ganska enkel upplevelse kring det. Sen blev jag trött på alla äckliga kommentarer män skrev. Finns det saker som jag önskade att jag inte hade gjort? Definitivt, och som har spridits och lagts upp på internet, men det är en del av jobbet.
Fästmön fixade ny tjej åt henne
Andréa Frisks andra relation är en tidigare barkollega som blev en kärlekspartner när fästmön Sara såg hur det glittrade mellan de två. Några år senare är hon, enligt hierarkisk polyamori, nummer två bland Frisks relationer.
– Jag älskar inte termerna. För det låter som att jag inte värderar den personen, det låter som att den är second best. Det är inte riktigt så. Min sekundära är fortfarande en person jag är kär i och bryr mig fruktansvärt mycket om.
Sedan i somras dejtar hon en tredje kvinna, en vän som hon har känt i 20 år och den enda som finns kvar från uppväxten i Djursholm.
– Vi var två som var emo på högstadiet: hon och jag, och jag hade en en crush på henne redan då. Hon har också en annan primär partner.
Hur fungerar kommunikationen?
– Vi vill inte veta om det fysiska. Jag berättar inte i detalj vad vi gör. Vi frågar alltid om det var en bra dejt. Både jag och Sara är flirtiga och gillar hångel. På fest eller på klubb kan hon komma springandes och fråga om hon får kyssa en kille. Och då känner jag: ”Jaja go have fun. Tack för att du frågade”.
Självklart blir vi svartsjuka
Som i andra relationer kan svartsjuka bli ett problem bland de som lever poly.
– Det är ingraverat i oss som människor. Självklart blir vi svartsjuka. Den stora skillnaden är hur vi hanterar det. Jag kan tycka att det är jobbigt att ta upp svartsjuka. För att jag vill så gärna vara en idealisk polyamorös person. Så det finns också skam i det.
Vad är det för skam?
– När Sara fick tycke för någon i somras så var det jättejobbigt. Och då skämdes jag, men hon är så fin och förstående för mig hela tiden. Så jag måste vara likadan. Men det är en känsla och man måste bara prata om den så blir det bättre.
I nuläget träffar Sara inte någon annan medan Andréa frisk har två kärlekar utöver deras relation – och det är helt okej.
– Det går i vågor när det handlar om kärlek. Vi sitter inte på dejtingappar och jagar folk. Visst kan jag scrolla på Tinder för det är kul. Men det är oftast precis som för monogama. Det finns inte så mycket att hämta på Tinder.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.