Magnus Wickman är barnallergiläkare och professor emeritus på institutet för miljömedicin på Karolinska och menar att problemen, trots ökad forskning och medvetenhet, riskerar att hålla i sig.
– Nya arter kan ge upphov till nya allergiska besvär och i och med den globala uppvärmningen är det inte omöjligt att fler dyker upp. Det finns en nytillkommen ambrosia som blivit ett problem i Europa.
Orsakerna kan vara genetiska men påverkas också av kost och livsstil.
I våras skrev Dagens ETC om sambandet mellan klimatförändringarna och ökningen av pollenallergiker. För i och med att klimatet blivit varmare har pollenhalterna i luften blivit mer omfattande. Idag är Sveriges medeltemperatur 1,9 grader högre än vad den var i slutet av 1800-talet.
Höga pollenhalter
Men bara för att värmen håller i sig så betyder det inte pollensäsongen gör det.
– Man kan ta jordgubbssäsongen som exempel. Den var extremt kort i år eftersom allt
mognade så snabbt. På samma sätt finns bara en viss mängd pollen i ett hänge. När alla pollenkorn släppts från ett hänge finns inget mer pollen att producera.
De flesta med allergi reagerar på pollen från al, hassel, björk, gräs och gråbo. Är man allergisk mot flera av dessa kan pollensäsongen hålla i sig från januari och hela vägen in i september.
– Under en vår som nu den gångna maj månad med plötslig värme och höga temperaturer blir pollennivåerna i luften mycket högre. Men säsongen behöver nödvändigtvis inte bli lika långvarig som om du har en mellanvarm vår.
Den som lider av pollenallergi befinner sig också i riskzonen för allergisk astma som, till skillnad från vanlig astma, beror på överkänslighet mot specifika allergener.
– Det som är speciellt är att andelen med astma planat ut under det senaste decenniet, medan andelen med pollenallergi ökat under samma period. Varför vet man inte, säger Magnus Wickman.
Korrekt sprejteknik
Rekommendationen är att börja äta medicin redan någon vecka innan man vanligtvis brukar känna av symptom. Trots det är det många som inte startar sin behandling i tid inför pollensäsongen.
Magnus Wickman menar att den som inte upplever funktionsnedsättande symptom av sin pollenallergi i första hand ska gå till apoteket.
– Det är ingen skillnad på vad läkare kan skriva ut och vad apoteken kan lämna ut receptfritt. En läkare kan dock skriva ut större mängder för billigare pris – men preparaten är de samma.
Om besvären inte försvinner trots regelbundenden medicinbehandling bör man uppsöka primärvården. Där kan läkare dels förklara hur medicinen tas på rätt sätt men också ge vägledning i den korrekta nässprejtekniken, i synnerhet om man använder kortisonnässpray.
Magnus Wickman menar att det finns en generell missuppfattning bland människor om hur man använder nässprej.
– Du ska stå med fötterna ihop och titta ner i golvet. Om du sprayar i höger näsborre håller du sprayflaskan i vänster hand och tvärtom. Annars riskerar du att skada näsväggen med näsblödningar som följd, säger Magnus Wickman.