BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Motionen rörde upp känslor och en vild diskussion bröt ut, bland annat på politikernas egna bloggar. Vänsterpartiet stöttade motionen, tillsammans med de borgerliga partierna, medan S, MP, SD och AP röstade emot. Motionen återremitterades med minsta möjliga marginal och förslaget ska nu utredas ytterligare. Motiveringen till nedröstningen var bland annat att det schemamässigt skulle vara svårt att lösa ett sådant pussel.
Ser möjligheterna
ETC Umeå har talat med två av hemtjänstens anställda. De ser i stället möjligheterna.
Lisa Sönnermo och Jens Gustafsson jobbar båda i Umeås hemtjänst sedan 2,5 respektive fem år. De är själva kärnan av målgruppen som en friskvårdssatsning riktas till. Fältarbetet inom hemtjänsten domineras av kvinnor, som också är mer sjukskrivna än män. Teamen består till en majoritet av kvinnor som dagligen tvingas till svåra och tunga lyft. Det är i den gruppen som en friskvårdssatsning anses göra mest nytta.
– Man måste inte åka till gymmet. Man kan göra övningar på jobbet. Bara genom att använda en stol så finns det 100 övningar, säger Jens Gustafsson.
Han förklarar att även om det inte är hård träning så kan det vara bra att veta vad man ska tänka på när man lyfter en person.
– Jag gör sju obekväma lyft varje dag, lyft jag vet är dåliga för ryggraden, säger Jens Gustafsson och tillägger om förslaget:
– Jag tycker det är en bra idé.
Sjukskrivningarna många
Lisa Sönnermo konstaterar att sjukskrivningarna inom vård och äldreomsorg är höga, att det är svårt att hitta vikarier och att unga nobbar de jobben. En friskvårdstimme ser hon som en förbättring.
– Jag har pratat med mina kollegor om det här och ingen säger att de skulle vara emot det.
De två negativa kommentarer som Lisa Sönnermo snappat upp från kollegorna är att alla inte älskar att motionera, och att det kan bli en högre belastning för den del av arbetsgruppen som ska täcka upp för friskvården. Men tanken, som det har föreslagits, är att ersätta personen som har friskvård med någon annan. Priset för det är beräknat till 75 miljoner. Detta att jämföra med sjukskrivningarna som enligt den moderata motionen kostar mellan 210 och 220 miljoner.
Jens Gustafsson tycker inte att en vikarielösning är ett problem.
– Har vi bara ordinarie bemanning så ska det alltid kunna gå. Vi är ofta underbemannade och vi lyckas ju alltid lösa det ändå. Hur ska vi då misslyckas med att få till det när vi är fullbemannade?
Han är också kritisk till fack och politiker som säger nej till förslaget (se separat artikel).
– De beslutar åt oss och har tagit för givet att vi inte vill ha det. Friskvårdstimmen funkade inte förra gången, men om man gör det ordentligt från början så är det inga bekymmer, säger Gustafsson.
Lisa Sönnermo håller med:
– Schemamässigt finns det alltid flexibilitet att lösa saker. Det är värt att ge det en chans.
En friskvårdstimme
Anders Hansen är överläkare i psykiatri och författare till boken ”Hjärnstark”. Han säger till ETC Umeå att en friskvårdstimme i Umeå kommun vore ett utmärkt initiativ.
– Vi behöver stimulera de som inte rör sig så mycket, som har ett livsmönster med dagishämtningar eller annat som gör att de inte hinner. För dessa är det jätteviktigt, säger Anders Hansen.
Han tycker att man borde bredda synen på fysisk aktivitet.
– Det handlar om något vi behöver för att fungera. Fysisk aktivitet är att alltid ha en vana att ta trappan i stället för hissen, säger Hansen.
Anders Hansen säger att den som rör sig mer tål stress, är mindre orolig, minns bättre och blir mer kreativ.
– Fysisk aktivitet fungerar som ett antidepressivt läkemedel.