Tidigare den sommaren kallade han, i samma tidning, Gobigas för de rödgrönas ”prestigeprojekt” som ”gick för långt på falska premisser”. Till Sveriges television sa han i maj i år att ”se på Gobigas, detta miljardfiasko som är ett annat exempel på hur göteborgspolitiken fungerar.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det var ett yrkande från allianspartierna i november 2015 som satte stopp för Gobigas andra etapp, ett yrkande som Martin Wannholt var med och biföll som politisk vilde. Ett beslut som ligger till grund för den pågående försäljningen av demo- och forskningsanläggningen i Ryahamnen. Men innan dess så lät det annorlunda. Under ett kommunfullmäktigemöte cirka tre år tidigare sa Martin Wannholt att ”tvåan skulle kunna vara lönsam. Så ser det inte ut i dag med gällande priser. Men det är värt att gå vidare.” i samma veva som han då gav sitt bifall till att projektet skulle fortgå. Då var det bara Vägvalet som opponerade sig.
Pengarna redan bundna
I dag menar Martin Wannholt att det då skulle bli för dyrt att backa ur, eftersom bolaget redan bundit upp cirka 750 miljoner kronor.
– I och med att det inte gick att backa ur så fick man bygga färdigt projektet, säger han och dementerar att hans yttranden i fullmäktige var ett ställningstagande för etapp två.
Det hade då gått fyra, nästan fem, år sedan Martin Wannholt blev ledamot i Göteborg energis styrelse och under tre år hade stor insyn i Gobigasprojektet. Han har därmed suttit med på möten med Göteborg energis styrelse, innan upphandlingarna.
Att hans åsikter på debattsidorna och i kommunfullmäktige går isär sätter han sig emot.
– Jag har inte ändrat åsikt. Jag har försökt driva i styrelsen att stoppa det tidigare, innan 2012 och innan fördyringen, men inte fått gehör för det, så jag har företrätt styrelsen och partilinjens roll, säger han.
Hur kan man se i din politiska gärning att du var emot Gobigassatsningen?
– Jag fick till slut igenom att vi stängde ner en efter en av de olika biogassatsningarna. Det var inte bara jag, men det tog styrelsen beslut om pö om pö.
Och Gobigas?
– Två gånger tog jag upp i presidiet om vi kunde stänga den och vad vi kunde få ut av de pengar som gick att rädda, det fick jag inget gehör för.
Avsaknaden av motstånd i kommunala protokoll före 2015 menar han inte betyder att det inte fanns där.
– Då får jag kalla fram vittnen, om vi ska ha den diskussionen om vad jag har gjort, för jag har verkligen varit emot det här från början, säger han.
Martin Wannholt tillägger att han kunde ha varit mer vågad 2012, när han följde styrelsens och moderaternas linje.
– Det kan man ångra i efterhand att man inte varit tydligare med saker och ting, även om det är historia.
Han tycker att det är jättebra att bolagsstyrelsens nu lägger ut forsknings- och demoanläggningen till försäljning.
– Det innebär att om någon köper den, oavsett om det är för en krona eller två kronor, om de lyckas sälja, så blir Göteborgs stad av med en kostnad för anläggningen på 50 miljoner kronor per år, säger Martin Wannholt.
Hans meningsmotståndare, miljöpartiets Ulf Kamne, skulle hellre sett att projektet hade fått stöd att fortsätta produktionen 2015. Nu hoppas han att någon annan tar över och fortsätter enligt plan.
– Att anläggningen inte avvecklas och att man fortsätter att producera förnybart material tack vare den anläggningen, det är det viktiga. Jag tänker mig att priserna kommer att gå upp, inte inom ett par år, men kanske på tio års sikt, och då är den här tekniken jätteviktig och intressant, säger han.