Det är snart ett år sedan statsminister Stefan Löfven och den tidigare vice statsministern Åsa Romson presenterade den nya flyktingpolitiken. Med tårar i ögonen berättade Romson hur den nya tillfälliga asyllagen skulle minska antalet flyktingar till Sverige och försvåra för familjer att återförenas. Inom Miljöpartiet debatterades frågan högljutt, men ledande miljöpartister menade att överenskommelsen skulle ha blivit ännu sämre om de inte hade varit med och förhandlat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De nya tuffare reglerna skulle inte gälla retroaktivt för dem som kom hit före den 24 november. Det var något som andra partier ville, men som Miljöpartiet stoppade. Nu har det visat sig att de regler partiet stred för inte har någon betydelse i vekligheten, säger Helena Skogh, som är Alis gode man, och fritidspolitiker i Miljöpartiet i Örebro kommun.
Gjort en ny tolkning
Att något inte stod rätt till upptäckte hon av en slump när Alis offentliga biträde hörde av sig.
– Hon sade att vi var tvungna att skaffa ett främlingspass till Ali för att Migrationsverket skulle kunna fatta ett beslut. Det här var helt nytt för mig, så har man inte gjort tidigare med ensamkommande barn. Men den offentliga försvararen sade att även barn som har kommit till Sverige innan den strängare asyllagen trädde i kraft var berörda, berättar Helena Skogh.
Det visade sig snart att Migrationsverket har gjort en ny tolkning av utlänningslagen. Det innebär i sin tur att besluten att skicka hem ensamkommande barn när de har fyllt 18 år, inte är en konsekvens av den tidsbegränsade lagen. Därför gäller inte den överenskommelse som partierna har gjort i praktiken.
– Det känns väldigt konstigt att det som politiker förhandlar fram kan bli verkningslöst bara genom att en myndighet får för sig att ändra praxis. Med tanke på den turbulens som fanns kring den tillfälliga asyllagen känns det här jättemärkligt, säger Helena Skogh.
"Kan inte ta ansvar"
ETC Örebro har sökt migrationsminister Morgan Johansson (S) för att höra hur han ser på att överenskommelsen inte följs. Men trots flera påstötningar har vi inte fått något svar. Däremot sade han nyligen till SVT-programmet Agenda att han inte kan uttala sig om effekterna av Migrationsverkets nya lagtolkning.
– Verket ändrade sin praxis och de fallen är överklagade nu, så det är svårt för mig att kommentera eftersom det ingår i en pågående rättslig prövning.
I intervjun säger han också att de barn som har ett skyddsbehov kommer att få stanna. Men det gäller inte alla ensamkommande barn.
– Vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar, säger Morgan Johansson till SVT.