Andra områden längs med södra älvstranden och Frihamnen har sämre kvalitet men där skulle slutna bassänger med renat vatten kunna vara ett alternativ, så som i Jubileumsparken. Det skulle dock innebära betydligt högre kostnader. Därför har stadsledningskontoret tagit fram ett förslag om ett friluftsbad, det vill säga ett utomhusbad direkt i älven, vid Sannegårdshamnen.
Beslut om att utreda
Nu har kommunstyrelsen tagit ett beslut om att utreda möjligheten för ett utomhusbad vidare. Men innan badet blir verklighet måste en detaljerad budget och lösningar på utmaningar kring hälso- och miljöskydd och säkerhet presenteras. Det handlar framförallt om hur det går att kontrollera att vattenkvaliteten håller tillräckligt hög nivå under en längre period och på vilka sätt badet ska kunna avgränsas för att vara en säker badplats för besökande.
MP, V och S skriver i ett gemensamt yttrande att partierna är samstämmigt positiva till beslutet och vill genomföra förslaget. De menar att ett utomhusbad är viktigt för både det psykiska och fysiska välmåendet.
– Det är bra för folkhälsan att röra på sig och vi ser positivt på att alla ska erbjudas fler möjligheter till bad. Dessutom uppskattar många andra alternativ än inomhusbad i centrala delar av staden, säger Karin Pleijel, kommunalråd för MP.
Alliansen, D och SD skeptiska
Alla partier är inte lika positivt inställda. Alliansen, D och SD menar att det behövs en tydligare utredning kring budget och hälsoskydd innan de vill ta ställning.
Naod Habtemichael (C) säger att det från Alliansens håll kommer att göras en avvägning mellan det sociala värdet som ett utomhusbad kan ge staden, i relation till den ekonomiska kostnaden. Hur det blir återstår att se efter att budgeten presenteras.
– Vi vill inte avfärda idén och tycker att det är bra att binda ihop staden och älven där göteborgarna kan få en närhet till vattnet. Men sedan är det inte muntra ekonomiska tider som väntar och vi får se vad utredningen visar.
På grund av större ombyggnationer i staden som sträcker sig under längre perioder behöver den ekonomiska kalkylen vara extra tydlig, säger han.
Demokraternas Henrik Munck framhåller också att partiet principiellt är positiva till fler bad i staden, under förutsättningarna att man säkrar vattenkvaliteten och budgeten.
– Givet den ekonomiska situationen i Göteborg måste vi granska nya förslag extra noga. I Sannegårdshamnen finns det säkerhetsaspekter med båttrafik och hälsoskyddsfrågor som vi måste ta hänsyn till. Vi kommer att ta ställning när den nya utredningen är klar, säger Henrick Munck.
Kostnad på 11–15 miljoner
Investeringskostnaden för ett utomhusbad uppskattas av park- och naturförvaltningen till cirka 11–15 miljoner kronor. Den årliga drift- och underhållningskostnaden landar på cirka 1,5 miljoner.
– Det är en ovanligt billig lösning på en verksamhet som uppmuntrar till rörelse och aktivitet, säger Karin Pleijel.
– Man måste också ställa det i relation till vad exempelvis ett inomhusbad hade kostat och det här är otroligt mycket billigare än det.
Vattenkvaliteten osäker
Ett annat frågetecken som kommunens utredningen behöver ge svar på är en försäkran om vattnet håller tillräckligt hög kvalitet. Enligt rapporten från stadsledningskontoret har Sannegårdshamnen tillräckligt bra vatten för bad i torrt väder, vilket motsvarar ungefär 70–75 procent av tiden under en sommar med lite nederbörd.
Efter regn är vattnet dock otjänligt under ett till två dygn, något som Sverigedemokraterna ställer sig tveksamma till. Partiet menar att Göta älv i nuläget inte är en lämplig plats att anlägga ett utomhusbad på och anser att det kan medföra hälsorisker. Specifikt efterfrågar de ett sätt att säkerställa vattenkvaliteten efter regn.
Det är också en önskan från Miljöpartiets sida.
– Att vattnet blir sämre efter regn är inte ett problem så länge vi har ett tydligt sätt som visar när det är tillåtet och inte att bada så att besökarna kan känna sig trygga. Ett sådant system hoppas jag att utredningen tar fram, säger Karin Pleijel.
Daniella Johansson, Anders Johansson och Lily Johansson
34 år, 37 år och 11 månader
– Det låter helt fantastiskt, ju mer liv och rörelse som det blir här desto bättre. I sommar har det dessutom varit helt fullt här i hamnen när folk har legat och solat, då vore det ju perfekt om det gick att doppa sig. Min enda fundering är om kvaliteten på vattnet är tillräckligt bra, det är ju en del avloppsvatten och dagvatten som rinner direkt ut i älven. Men om det inte är ett problem så det såklart jättepositivt. Det är kul när det händer saker, säger Anders Johansson.
Vanessa Bergqvist
41 år
– Jag kommer nog inte bada själv, det är alldeles för kallt. Men för alla som inte har bil eller som av praktiska skäl har svårt att åka kollektivt, till exempel barnfamiljer, är det jättebra att få ett bad i närheten.
Emily Wang
36 år
– Det vore jättebra. Jag och min son brukar leka här nere vid vattnet men det känns inte alltid helt säkert, det vore skönt med ett badområde som är avgränsat från båttrafiken. Jag tror det skulle vara bra för alla familjer med barn som bor här i området.
Lennart Gunnarsson
57 år
– Ett bad i älven låter ju häftigt men jag undrar om det överhuvudtaget går, om vattnet är tjänligt här. Sedan kan det ju hända att det blir mycket liv och rörelse och för oss som bor här får man ju se hur det påverkar oss längre fram. Men jag är försiktigt positiv.
Ulf Eckerberg
74 år
– Det låter helt otroligt med tanke på allt som slängs i vattnet. Älven rinner ju också ner från Vänern förbi alla industrier där. Men om det är tillräckligt rent så vore det ju roligt såklart, här bor mycket barnfamiljer och ju mer liv det blir desto bättre.