– Kan London, Vancouver och Basel så kan Göteborg. Att deklarera nödläge för klimatet skulle skicka en mycket stark signal om att Göteborg tar frågan på största allvar och är reda att ta täten för att rädda klimatet, säger Vänsterpartiets Grith Fjeldmose i ett pressmeddelande.
Martin Jordö, Fi, menar att nödläget egentligen började redan för ett par decennier sedan.
– Vi anser att utlysa klimatnödläge är en signal till både invånare och förvaltning om prioritering av klimatfrågan, men ser precis som andra behovet av att vi fattar ett gemensamt beslut om hur det konkretiseras.
Miljöpartiets Karin Pleijel vill se att staden lägger större vikt vid klimataspekten när beslut ska fattas i staden.
Hur definierar ni ett klimatnödläge?
– Att vi är i ett läge där det inte finns några tvivel om vad vår livsstil och användning av fossila bränslen leder till. Och att det absolut kan kallas ett nödläge och vi idag inte gör tillräckligt för att förhindra att nödläget går in i en fullständig kris. Det utgör ett tydligt tryck, säger Karin Pleijel.
Hon vill att en klimatbudget ska sätta ramarna för vad staden ska få besluta om och menar siffror som miljöförvaltningen redan tagit fram kan ses som en sådan ram.
S har inte tagit ställning
Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraternas nyss tillträdda ledamot i miljö- och klimatnämnden och den nyinrättade klimatarbetsgruppen, förklarar att partiet ännu inte tagit ställning i frågan.
– Vi har inte hunnit ha diskussionen i partiet. Jag vill gärna ha det innan vi går in på vad det innebär, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Hon fortsätter:
– Forskningen är entydig, vi har tio år på oss att lösa klimatkrisen och det är klart att det är alarmerande.
Vill inte se nödläge
Alliansens företrädare Emmyly Bönfors (C), tycker att rörelsen kring klimatfrågorna just nu är viktig och välkommen. Men säger just nu nej till ett nödläge.
– Jag ser inte anledning att utlysa klimatnödläge i Göteborg. Vi har ganska många saker igång, säger hon och nämner en revidering av kommunens klimatstrategi och arbetet med det interna miljöledningssystemet.
Centerpartiet vill dock utlysa klimatnödläge i EU, eftersom det skulle innebära att fler länder i Europa får upp ögonen för klimatkrisen.
Liberalernas Axel Darvik befarar att ett klimatnödläge kan bli alarmistiskt och att det finns en risk att det stjälper.
– Vi kommer aldrig att kunna spara oss till att nå låga utsläpp, det är lite det Vänstern och Miljöpartiet tycker att man ska göra. Det finns vissa besparingar man kan göra, men det kommer aldrig nå tillräckliga proportioner, om man inte lyckas med ett tekniksprång.
Sverigedemokraterna säger nej till klimatnödläge. Jörgen Fogelklou anser att mycket av klimatdebatten idag är för känslostyrd och att staden redan gör stora, men ibland också dyra och ineffektiva, åtgärder.
– Att i det här läget utlysa ett klimatnödläge kan istället få en alarmerande effekt som inte nödvändigtvis är positiv om vi tillsammans vill lösa problem.
D går på Alliansens linje
Även Demokraterna går på Alliansens och Sverigedemokraternas linje.
– Först måste man definiera vad det är, det finns så vitt jag förstår ingen direkt definition av begreppet, om det ska genomsyra alla beslut som tas i samhället, säger Peter Danielsson.
Han påpekar att Sverige ligger långt fram i världen och Göteborg långt fram i Sverige när det gäller klimatarbetet.
– Om den stad och det län som är bäst ska utlysa klimatnödläge, då har jag på förslag att andra städer och länder som borde göra det som absolut inte kommit i närheten av det vi gör.