– Vill man ha avspänning med Ryssland och en trovärdig säkerhetspolitik är det betydligt bättre att ta direktkontakt med ryssarna istället för att stå och skälla på dem i Sälen, säger han till Dagens ETC.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Natovänligt utspel
Men allianspartierna har enats om att Sverige bör gå med i Nato och driver det kravet som en förutsättning för svensk säkerhet. Mikael Oscarsson är försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna:
– Säkerhetsläget för Sverige har försämrats under de senaste åren, och ett ryskt angrepp på Sverige kan inte uteslutas. Därför vill vi fördubbla förslagsanslagen och parallellt ansöka om medlemskap i Nato.
Allianspartierna får stöd av en rad svenska militärstrateger. Karlis Neretnieks är före detta officer och tidigare rektor för Försvarshögskolan:
– Det är helt klart att säkerhetsläget förändrats radikalt sedan Rysslands annektering av Krim och invasionen i Ukraina. Detta ska kombineras med Rysslands stora upprustning av sin krigsmakt som kraftigt ökat dess militära förmåga.
– Sverige måste stärka sitt försvar och göra det svårare för Ryssland att ”låna” svenskt territorium för att bedriva krigföring i Baltikum och hindra Nato från att ingripa. Som ett andra steg ska vi också gå med i Nato.
Baltikum stabilt
Att Sverige skulle vara strategiskt mer utsatt i dag än tidigare tillbakavisas dock av andra debattörer. Lars Ingelstam som länge analyserat försvarsfrågan säger till Dagens ETC:
– Det finns inga förändringar av situationen i Östersjöområdet och samtliga scenarier om att Sverige skulle attackeras utgår från en kris där de baltiska staterna angrips av Ryssland. I själva verket är situationen i Baltikum mer stabil än tidigare.
Han ser inget som talar för att Sverige skulle vara mer utsatt i dag än tidigare.
– Jag ser det här bara som försök att prata upp försvarsbudgeten och på sikt gå med i Nato.
Inget internationellt stöd
Inte heller om man tittar på internationella organisationer som regelbundet analyserar krigsrisker och undersöker områden där konflikter kan uppstå finner man något stöd för att Sverige skulle vara i en mer utsatt situation idag.
En av de mest välrenommerade organisationerna, International Crisis Group, tar inte upp Skandinavien eller ens Nordeuropa i sina genomgångar av eventuella krisområden.
Organisationen ser dock Rysslands aktioner i Ukraina som ett potentiellt riskområde men med en lägre risk i dag än tidigare. Istället är man mer bekymrad av situationen i en rad andra områden där USA spelar en viktig roll.
Både Pierre Schori och Lars Ingelsten betonar att om man vill ha avspänning med Ryssland är det bättre att ha en dialog med Putin än att rusta upp och gå med i Nato.