Den 17 juni dök en annorlunda målning upp på den lagliga graffitiväggen i rondellen vid Södra Parkgatan. Någon eller några hade skrivit upp namn och mejladresser till Socialdemokraternas och Miljöpartiets ledamöter i kommunfullmäktige. Över namnen fanns texten: 17/6 röstade ledamöter från S och MP för 100 miljoner i nedskärningar.
Målningen fick sitta kvar en dag. Sedan hade någon målat över den med ett lager vit färg. Det mesta tydde på att det inte var en vanlig graffitikonstnär som hade varit framme. Då hade snabbt ett nytt motiv dykt upp på samma plats. I stället lyste väggen vit som ett tomt lakan.
SSU-medlemmar cencurerade
Efter ETC:s rundringning visade det sig att övermålningen var en form av politisk censur. Medlemmar i SSU Malmö gillade inte att partikamrater hängdes ut och hade bestämt sig för att måla över. Vilket ordföranden i Ung vänster Malmö Nicole Voigt är mycket kritisk till.
– Jag tycker att det är oärligt att måla över väggen. S och MP gick till val på att göra satsningar. Nu när det i stället blir nedskärningar med 100 miljoner är det precis som om man vill dölja det, säger hon.
Hon tycker att det är konstigt att SSU Malmö tog steget för att, som hon säger, skydda moderpartiet.
– Det innebär ju att de tycker att beslutet med nedskärningar är okej. Vi i Ung vänster hade inte gjort likadant om vårt parti hade gjort något liknande.
”Kan skapa rädsla hos politiker”
Rizwan Elahi, ordförande för SSU Malmö, bekräftar att det var klubbens medlemmar som målade över graffitin.
– Jag tycker inte att den här typen av uthängning av personer har något att göra på en graffitivägg på Möllan. Det finns forum för den politiska diskussionen och då ska vi hålla oss där, säger han.
Den första tanken Rizwan Elahi fick när han såg målningen med namnen var att det var okej eftersom informationen är offentlig. Alla personers namn och mejladresser går lätt att få tag på hos kommunen. Men sedan blev han bekymrad. Han är rädd för att den här typen av uthängning kan skapa en rädsla hos politiker.
– De som går förbi väggen och läser listan får bara en version av historien. Någon som läser en persons namn kanske tänker ”den jäkeln” och går sedan hem och ringer ett hotfullt samtal till personen. Det förekommer. Då kan vi hamna i en situation där folk är rädda för att arbeta som politiker. Då har vi ett stort demokratiproblem, säger han.
Rizwan Elahi betonar att SSU Malmö inte tog ett formellt beslut att väggen skulle målas över – det var ett eget initiativ från medlemmar som han ställer sig bakom.
Malmö stad lägger sig inte i
Väggen vid rondellen är tillsammans med väggen vid p-huset Anna Malmös två fria graffitiväggar. Malmö stads policy är att inte lägga sig i vad som målas. Så länge det inte är
något olagligt som exempelvis hatbrott eller något annat som strider mot Malmö stads värdegrund.
– Vi skulle vara väldigt fel ute om vi började lägga oss i vad som är fint och fult. Om det däremot skulle röra sig om ett politiskt budskap som omfattar hatbrott så gör vi en polisanmälan. Därefter saneras väggen, säger Mårthen Gunnarsson, verksamhetschef för Folkets park.
Det var ingen slump att Ung vänster målade namnen den 17 juni. Då pågick budgetförhandlingar i kommunfullmäktige och det var precis det som klubben ville belysa.
– Vi fick många reaktioner av folk som gick förbi. De kom fram och sa saker som ”Gud, det här visste vi inte om. Vad hemskt”, berättar Emily Bronstorp, som var en av de i Ung vänster som gjorde målningen med ledamöternas namn. Ung vänster har flera medlemmar som är aktiva graffitikonstnärer och man har beviljats pengar från moderpartiet för att göra graffiti.
– Det är ett bra sätt att nå ut till folk. Det är inte lika påträngande som att dela ut flygblad. Då händer det att människor blir irriterade. Vi har gjort flera målningar det senaste året och tänker fortsätta med det, säger Nicole Voigt.