Åldern för när man får rätt att ta ut garantipension höjs från 65 år till att knytas till medellivslängden. Men om man jobbat mer än 44 år har man rätt till garantipension från 65 års ålder, vilket betyder att man måste börjat arbeta -senast vid 21 års ålder. Den lägsta ålder där man får ta ut pension höjs från 61 till 64 år, och den högsta ålder som man omfattas av anställningslagen, las, höjs från 67 till 69 år.
Regeringen menar att förändringarna är nödvändiga för att säkra högre pensioner i det nuvarande systemet, som de menar är bra men behöver ”renoveras”.
– Det är viktigt att vårt system är långsiktigt hållbart, säger Annika Strandhäll (S), socialminister och medlem i pensionsgruppen på en presskonferens under torsdagen.
Staten ska ta större ansvar
Utöver den höjda åldern förslår pensionsgruppen flera andra förändringar. Garantipensionen höjs, taket i bostadstillägget höjs och man öppnar för att höja garantipensionen för dem som arbetat längre. Dessutom ska PPM-systemet reformeras, där staten ska ta ett större ansvar över vilka fonder som finns att välja mellan.
Pensionsgruppen vill också att arbetsmiljön ses över för att möjliggöra för fler att jobba längre och att åldersdiskrimineringen ska motarbetas. De vill också ta fram en handlingsplan för att öka jämställdheten i pensionssystemet och ändra reglerna för hur AP-fonderna placerar sina pengar.
”Lever i sin egen värld”
Feministiskt initiativ, som under lång tid drivit frågan om att helt göra om pensions-systemet, är inte nöjda med uppgörelsen. Partiledaren Gudrun Schyman skriver på Twitter att ”Pensionsarbetsgruppen fortsätter att leva i sin egen värld”.
Även Vänsterpartiet är kritisk till den förhöjda pensionsåldern. Parti-ledaren Jonas Sjöstedt säger till ETC Göteborg att han tycker den här frågan ”förtjänar” att bli en valfråga.
– De som drabbas av den höjda pensions-åldern är de som har tunga arbeten. Man kan inte lösa att folk lever längre med att människor som inte orkar jobba längre än till 61 år inte får pension.
Kan bli svårare att anställa
Även SD sågar förslaget och säger att de hellre ser ”morötter än piskor” för att få folk att gå i pension senare i livet.
Svensk Näringsliv är negativa till att personer tillåts stanna i yrkeslivet till 69 års ålder, och varnar för att det ska göra äldre mindre attraktiva att anställa, eftersom de får rätt att jobba kvar längre tid.