Anders Jörgensson äger ett flertal byggföretag i länet, bland annat Plåtslageri och Rostfritt Höglandet AB och Plåtslageri och Rostfritt Jönköping AB. Han är styrelseordförande i bägge bolagen. Vid sidan av företagandet är han också politiskt aktiv, sedan januari 2011 är han ordförande för tekniska nämnden i Jönköpings kommun.
Kommunen är en återkommande kund för Jörgensson. Smålands Folkblad har gått genom fakturor från november 2009, fram till den senaste fakturan, daterad 9 maj 2014.
Totalt under de drygt fyra och ett halvt åren har Jörgenssons båda bolag utfört arbeten åt Jönköpings kommun för närmare 21 miljoner kronor.
Det handlar om arbeten på kommunala byggnader som Råslättsskolan, Eriksbergs förskola, Ekhagsskolan, Flahultsskolan och behandlingshemmet Kärrarps gård. Hans bolag var också med under den omfattande renoveringen av länsmuseet; slutnotan för kommunen slutade på 5,8 miljoner kronor.
Ångrade sig
Jörgenssons affärer med kommunen har tidigare väckt uppmärksamhet. I slutet av augusti 2011 meddelade Jörgensson att han skulle avgå som nämndens ordförande efter mediaskriverier om affärerna, som då ändå var på en betydligt lägre nivå.
Förklaringen var, enligt Jörgensson, att han inte ville att det skulle uppstå misstankar om jäv.
Några månader senare gjorde han en kovändning och meddelade han att han skulle stanna som ordförande, efter att kommunrevisionen granskat saken. De kom till slutsatsen att det inte fanns några hinder för honom att fortsätta sitt politiska uppdrag.
Efter kommunrevisionens klartecken accelererade Jörgensson affärer med kommunen kraftigt. Under 2011 fakturerade bolagen kommunen totalt 1,9 miljoner kronor för utförda arbeten. Året efter – efter kommunrevisionens klartecken – steg det till drygt 8,2 miljoner kronor. Även under 2013 utförde hans företag mycket arbete åt kommunen, årssumman slutar på 5,6 miljoner kronor.
Hittills i år har Jörgenssons bolag fakturerat kommunen 1,2 miljoner kronor.
Revisionen
Mångmiljonfakturorna har fått andra ledamöter i tekniska nämnden att reagera. Krister Johansson, (S) är 2:e vice ordförande.
– Det är mycket pengar, det är det, säger han när SmF ringer upp under en paus från nämndens sammanträde på tisdagen.
– Jag har också sett den här luntan med fakturor, jag trodde inte det var i den omfattningen. Och jag har pratat med kommunrevisionen om det. Men det här är ju inte offentligt ännu.
Enligt Krister Johansson har de fakturerade arbetena inte behandlats i nämnden utan de har upphandlats av tekniska kontoret.
– Men eftersom kommunrevisionen inte tittat på detta vill jag att de gör det. Men jag håller för troligt att det här har gått rätt till. Jag hoppas att han har tagit hem uppdragen för att han lämnat lägst anbud.
Men du har själv kontaktat revisionen?
– Ja, jag vill ha reda på om det har gått rätt till. Jag hoppas och tror det, men eftersom det var sånt stort rabalder förra gången när Roger Nilsson fick gå, är det väldigt viktigt att detta undersöks så att det har går rätt till.
Krister Johansson syftar på dåvarande tekniske direktören Roger Nilsson, som i september 2011 fick avgå efter att det avslöjats att han även hade styrelseuppdrag i ett privat företag.
Tidigare kritik
Det har tidigare stormat kring tekniska nämnden. I januari 2013 släppte kommunrevisionen en rapport efter en granskning av hur upphandlingar fungerar inom nämnden. Slutsatsen var lika konkret som bister: ”Tekniska nämnden har inte en ändamålsenlig organisation för att genomföra upphandlingar” står det i inledningen. Påpekade brister var bland annat avsteg från lagen om offentlig upphandling, brist på uppföljning av avtal och otydlig ansvarfördelning mellan tekniska kontoret och upphandlingsenheten.
Revisionen ville rikta skarp kritik mot nämnden men det blev nedröstat i kommunfullmäktige.
Revisionens ordförande Sven Ebbesson (S) blir förvånad över uppgifterna om Jörgenssons miljonaffärer med kommunen:
– Ojoj, är det så mycket? Det känner jag inte till. Vi får kanske anledning att titta på detta.
Samtidigt påpekar han att det inte behöver betyda att Jörgenssons affärer strider mot upphandlings- eller jävreglerna.
– Han vet att han sitter på en utsatt post. Han måste själv bedöma om eller när han är jävig, säger Ebbesson.
– Jörgensson har tillsatts för att han är duktig, det kan vi inte bortse från. Jävigheten har vi inte insyn i.
Anders Jörgensson: ”Ingen anledning att rota i det här”
– Det finns ingen anledning att rota i det här.
Det säger Anders Jörgensson när SmF ringer upp honom på telefon.
Anders Jörgensson blir irriterad när tidningen ringer upp och ställer frågor om hans affärer med kommunen.
– Det har inte med saken att göra överhuvudtaget. Tekniska nämnden behandlar aldrig en upphandling, där det eller det ska köpas. Det sköter tjänstemännen. Det är helt enligt lagen om upphandling, där det lämnas anbud till tjänstemännen.
Du ser ingen konflikt i detta?
– Ingen överhuvudtaget. Det här har både kommunens jurister och kommunrevisionen granskat. Det finns ingen möjlighet till att det skulle bli något slags jäv i detta. Men det finns alltid människor som vill smutskasta. Det finns ingen anledning att rota i det här.
Hur tror du att detta uppfattas av kommuninvånarna?
– När detta senast var uppe sade många till mig att det handlar om avundsjuka.
I dag handlar det om betydligt större belopp
– Det har ingen betydelse om det är en krona eller en miljon. Det är samma process och procedur. Så länge reglerna följs finns det ingen gräns.
Men om du inte ser någon konflikt överhuvudtaget, varför skulle du avgå förra gången det var uppe?
– I det läget blev det en jäkla press från media. Jag tyckte inte det var värt att ta den skiten. Sen gjorde jag en annan bedömning, att jag inte gjort något fel. Alltså satt jag kvar.
Vad har du för relation till tekniska kontoret? Tror du att du kan vinna fördelar genom din position som nämndens ordförande?
– Tvärtom, det är en klar nackdel för mina företag att jag sitter där. Jag kan inte konkurrera på lika villkor. Vi kan exempelvis inte ta löpande avtal, då tycker någon det eller det och det går inte. I det läget kan det bli en jävdiskussion. De tjänstemän som behandlar det här träffar jag kanske en gång vartannat år.
Du har inga planer på att lämna uppdraget som ordförande för tekniska nämnden?
– Nej.
AnneMarie Grennhag, Moderaternas gruppledare i kommunen, säger först till SmF att hon har svårt att uttala sig eftersom hon inte känner till Jörgenssons affärer.
– För att jag ska kunna säga något måste jag veta mer och återkomma. Vi såg ingen intressekonflikt förra gången. Nu ser läget annorlunda ut, enligt de här uppgifterna du ger mig. Med de här summorna. Det är jätteviktigt att folk har förtroende för våra förtroendevalda.
Några timmar senare återkommer hon och försvarar sin partikollega:
– Vi ser inget konstigt i att han sitter på den posten.
Varför är det viktigt att han har den posten, samtidigt som han gör stora affärer med kommunen? Riskerar ni inte folks förtroende?
– Kommunrevisionen och kommunens jurist har ju sagt att det inte strider mot lagstiftningen. Och då måste vi tro på revisionen och juristerna, som har det uppdraget. Vi måste lita på att det de utreder stämmer. När vi tillsätter tittar vi på personlig kompetens och hur mycket tid och energi personen kan lägga på uppdraget.