Under hösten ingick Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ett valtekniskt samarbete med Alliansen som gav de borgerliga partierna makten i Göteborg för första gången på 24 år. Och efter interna strider där Ann-Sofie Hermansson petades från sin post fick Socialdemokraterna en ny gruppledare i Jonas Attenius i början av sommaren.
I vintras var läget låst mellan Socialdemokraterna och det rödgrönrosa blocket. Men när ETC Göteborg intervjuade Jonas Attenius i samband med att han valdes till ny gruppledare var han tydlig med att han ville stå för öppenhet och samarbete. I dag säger han att han tycker att det går bra.
– Vi har haft ett antal frågor av ideologisk karaktär och där pratar vi jättemycket med de rödgrönrosa. Vi bollar väldigt många frågor inte minst med Vänsterpartiet. Sedan finns det vissa stadsutvecklingsfrågor där vi skulle kunna vara närmare Alliansen, säger han.
Budgetdebatt i november
Om det kommande året i politiken blir lika turbulent som det som gick, återstår att se. När ETC Göteborg ber politikerna svara på vilka frågor som kommer att dominera hösten hamnar ärendet om att centralisera stadsdelsnämndernas verksamhet högt. Det är två år sedan stadsledningskontoret fick i uppdrag att utreda frågan och i dag läggs en utredning som bland annat föreslår tre nya nämnder för områdena äldreomsorg, stöd till personer med funktionsnedsättningar och socialtjänst fram.
Enligt Jonas Attenius kommer ärendet att bordläggas vid dagens sammanträde.
– Det kommer att tillsättas en bred politisk grupp som kommer att sitta med tjänsteutlåtandet och titta på hur vi kan ta nästa steg i processen, säger han.
En annan stor fråga är budgeten inför nästa år. Den kommer upp i november. I vintras fick Alliansen igenom sin budget i minoritet, som en del i det valtekniska samarbetet. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefon, (M), säger att chanserna att få igenom alliansbudgeten är goda även i år.
– Så länge man respekterar den valtekniska samverkan så ser jag att vi har stora möjligheter att få igenom budgeten. Med det sagt, så är det inte bara budgeten som styr staden. Det innebär att vi måste lyssna in vad andra partier tycker i olika frågor. Vi är medvetna om att det finns möjlighet för andra konstellationer att lyfta frågor och fatta andra beslut än de vi fattar i budgeten, säger han.
Under Alliansens först år vid makten i Göteborg har man bland annat skurit ner på kulturskolan, tagit bort kommunens subvention av Västtrafiks månadskort och beslutat att barn ska börja betala inträde på de kommunala simhallarna. Det har också kommit nya hårdare riktlinjer för nödbistånd till personer som behöver någonstans att bo men som inte har någon annan problematik som gör att de behöver hjälp från socialtjänsten, som missbruk eller psykiatriska problem.
Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar är kritisk till nedskärningarna.
– Jag tror att det kommer att bli en ganska stor politisk strid om välfärden. Budgetfrågorna. Det låter lite tråkigt, men handlar egentligen om välfärden. Som det ser ut nu har borgarna lagt en budget med ganska stora nedskärningar. De har heller inte lagt några marginaler så det som händer nu är att stora verksamheter går med underskott och tvingas dra ner. Det märker vi redan, säger han.
Axel Josefson tycker att det är fel att måla upp en bild av att Alliansen gör generella nedskärningar för att det fattas pengar.
– Vi kommer att ha mer pengar i budgeten än förra året. Sen är vi ju inne i ett arbete där vi omprioriterar pengarna till det kommunala kärnuppdraget, där vi vill höja kvaliteten i skola, vård och omsorg. Det innebär att vi skär ned på vissa andra saker, säger han.
Han säger att han tror att även V, MP och S funderar över vilka omprioriteringar som kan göras.
– Om de nu inte vill höja skatten, och där tycker jag att Jonas Attenius har varit tydlig med att han inte ser någon skattehöjning. Då måste han visa nu vart han ska ta pengarna om han nu exempelvis vill behålla subventionen på månadskorten. Där behöver de jobba om de ska lyckas tror jag, säger Axel Josefson.
Privatiseringar
Under hösten kommer också frågan om privatiseringar av kommunala bolag upp på politikernas bord.
– Borgarna och Demokraterna har startat ett stort utförsäljningsprojekt, där de kammar bolagen på tillgångar eller säljer av hela bolag till och med. Det kommer vara en stor stridsfråga under hösten, säger Daniel Bernmar.
Axel Josefson menar att försäljningen av bolag är ett sätt att stärka det lokala näringslivet.
– Vi tror också att det skapar utveckling och kan höja kvaliteten. När man pratar om bolagsförsäljning är det också en fråga om kommunen ska konkurrera med privata företag. Vi är tveksamma till det, säger han.
Jonas Attenius lyfter även personalfrågan som brännande under hösten. I dag finns det ett avtal som ger kommunens anställda större anställningstrygghet vid arbetsbrist än vad las, lagen om anställningsskydd, kräver. Det avtalet vill Alliansen avveckla. Frågan väntas komma upp i september. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna kräver i ett gemensamt yrkande att avtalet får vara kvar.
– Det vore synd och skam om vi inte kan erbjuda detta. Våra välfärdsarbetare ska inte behöva oroa sig för sin trygghet på jobbet, säger Jonas Attenius.
Idag sammanträder kommunstyrelsen, som fungerar som Göteborgs regering. Här är några förslag de ska ta ställning till.
Ny detaljplan för Lisebergs utbyggnad
Planerna för att bygga ut Liseberg söderut går vidare. Politikerna tar i dag ställning till en detaljplan för att möjliggöra en utvidgning av nöjesparken söderut med hotell och en intilliggande vattenpark. Inför beslutet har V och MP lämnat in ett yrkande där partierna skriver att det är viktigt att det grönstråk som planeras på östra sidan av Mölndalsån verkligen blir av.
Stadsdelsnämndernas framtida organisation
Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att utreda stadsdelsnämndernas framtida organisation. Planen är att avveckla nämnderna och istället införa centraliserade nämnder för specifika verksamhetsområden. Detta har redan gjorts när det gäller skola och förskola. Vid dagens möte lägger stadsledningskontoret fram en utredning där man också föreslår en nämnd för äldre- och sjukvårdsfrågor, en nämnd för stöd till personer med funktionsnedsättningar och en med ansvar för socialtjänst.
V vill slopa de nya reglerna för nödbistånd
I maj införde stadsdelsnämnderna nya hårdare regler för nödbistånd som innebar att personer som är hemlösa men som saknar missbruksproblem eller psykiska problem inte längre kan få hjälp med boende från socialtjänsten, annat än ekonomiskt bistånd som räcker till boende en vecka i taget. Nu yrkar Västerpartiet på att de nya reglerna ska tas bort. Socialdemokraterna skriver i ett yttrande att partiet vill att stadsledningskontoret ska utreda vilka konsekvenser de nya reglerna fått för framförallt hemlösa barnfamiljer.