BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter 15 år med det system man kom överens om kan man se att det har lett till en god ekonomisk utveckling för kommunalråden. I dag får de 62 775 kronor i månaden. Alltså en ökning med 20 775 kronor. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande har högre lön, och därför har deras löner ökat mer än vad kommunalrådens gjort – med 27 570 kronor respektive 26 255 kronor i månaden.
Samtidigt har lönerna för de anställda inte ökat i närheten lika mycket, om man räknar i reda pengar. Siffror från fackföbundet Kommunal, som gäller den genomsnittliga lönen för alla kommunanställda i Sverige, som ETC Göteborg fått ta del av, visar att en genomsnittlig barnskötares lön ökat med 8 746 kronor i månaden. Att kommunalrådens och barnskötarnas löneökning varit densamma i procent innebär att skillnaden i pengar i genomsnitt ökat med 12 000 kronor per månad under de senaste 15 åren. Skillnaden mellan kommunstyrelsens ordförandes och barnskötarens lön i dag jämfört med 2003 är än större: 18 824 kronor – varje månad.
I dag skiljer det sig alltså 36 520 kronor i månaden mellan en politiker och en barnskötare. Om utveckligen får fortsätta i femton år till, och lönerna fortsätter utvecklas i samma tempo som hittills, skulle det i stället skilja över 55 000 kronor mellan de två grupperna – alltså ytterligare 18 480 kronor i månaden jämfört med i dag.
Ökade skillnaden oschysst
Tobias Tengborg har jobbat som barnskötare i lite mer än fyra år. Det är en av vårens första dagar när ETC Göteborg träffar honom.
– Det var betydligt roligare för barnen att vara ute i dag än när det var så där kallt, säger han.
Han säger att han är medveten om att man har en lägre lön som barnskötare eftersom utbildningsnivån inte är hög. Men han tycker att den ökande skillnaden mellan hans och hans kollegors lön och det arvode som politikerna får inte känns schyst.
– Det känns lite som ett slag i ansiktet när jag får se de här siffrorna. Det är ju inte som att vi inte jobbar hårt heller. Många gånger jobbar vi med saker som vi inte ska jobba med, och det får vi inte någonting för, säger han.
Till skillnad från politikernas löner som beslutas av kommunfullmäktige, alltså av partierna själva, sätter barnskötare inte sin egen lön.
– Även om våra chefer vill ge oss högre lön går inte det, de kan bara skicka in ett förslag och så får man se vad det blir. Så det spelar ingen roll hur mycket man sliter, de flesta får samma lön ändå, säger Tobias Tengborg.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson menar dock att systemet funkar som det är tänkt.
– Intentionen med systemet är att politikerarvodena ska följa den generella löneutvecklingen inom Göteborgs Stad. Siffrorna indikerar att detta i stort sett är vad som skett. Ökningen av politikernas arvoden är ungefär lika stor som barnskötarnas löneökning, svarar hon i ett mejl till ETC Göteborg.
Hon menar att den löneutveckling som har skett den senaste tiden är rimlig.
– Man kan alltid diskutera arvoden. Men generellt menar vi att systemet för uppräkning, inklusive fokuset på procentuella förändringar, är vettigt och att politikerarvodena ligger på en någorlunda rimlig nivå.
Riskerar öka avståndet
Johan Svensson, Vänsterpartiets representant i arvodesberedningen – som föreslår hur mycket pengar politikerna ska få varje år, är dock kritisk till hur lönerna sätts. Han tycker att den utveckling som ETC Göteborg uträkning visar riskerar spä på klyftan mellan förtroendevalda och vanligt folk.
– Det visar att systemet inte funkar, om man nu inte vill att det ska leda till högre politikerförakt, säger han.
Han tror inte att aspekten kring hur ett system som baseras på procent skulle leda till ökade klyftor i reda pengar mellan anställda och politiker fanns med i debatten 2003, när det nuvarande systemet infördes.
– Jag tror inte att man haft det här i åtanke när man landade i det här. Det var helt enkelt inte en fråga inför beslutet.
Johan Svensson menar att han nu, med anledning av de ständigt ökade skillnaderna, tänker trycka på för att systemet reformeras efter valet i september.
– Det här ett reellt problem, det ser man när det spaltas upp såhär. Det här är något vi får titta på till nästa mandatperiod tänker jag.
Även MP vill se över politikernas arvoden. De föreslår nu en sänkning med 10 000 kronor för alla de politiker som arbetar heltid hos Göteborgs stad, för att minska skillnaderna mellan politiker och anställdas löner.
– Det är viktigt att vi som är företrädare för politiken vågar gå före och bidra till en ökad jämlikhet, säger Karin Pleijel (MP).