Svenska Dagbladets granskning av hur företagslobbyister fick makten över Sabunis och Liberalernas agenda har skapat stora rubriker och väckt debatt. Kan storföretagen verkligen köpa sig inflytande över ett parti? Är politiken till salu?
Javisst, menar experterna som har nystat i problemet.
– Jag blev inte så förvånad. Fallet med Sabuni illustrerar en utveckling som har pågått ganska länge men som tyvärr har debatterats för lite, säger Ester Pollack, professor i journalistik, som tillsammans med kollegan Sigurd Allern har skrivit flera rapporter på temat.
Det handlar om en ”påtryckarmakt som verkar i det fördolda”, menar hon.
– Och det är väldigt mycket pengarna som talar, näringslivet har helt andra möjligheter än folkrörelser och organisationer att köpa sig rådgivning och inflytande. För det är dyrt, man ska ha råd att köpa tjänsterna, och det är det inte alla som har.
”Sverige är världsmästare”
De som erbjuder tjänsterna är ofta tidigare politiker. I rapporten ”Svängdörrarnas förlovade land” (Katalys, 2018) konstaterar Pollack och Allern att ”Sverige är världsmästare i en mycket speciell och korruptionsbenägen politisk gren: snabb och obehindrad vandring fram och tillbaka mellan politik och lobbyism”.
– Det är verkligen öppna svängdörrar mellan politiken, pr-branschen och näringslivet, säger Ester Pollack.
Och det är just vad turerna kring Sabuni handlar om. En partisekreterare och en partiledare som går till en pr-byrå som sysslar med public affairs, det vill säga lobbyism. Och som hjälper byråns kunder – som regel företag och näringslivsorganisationer – att påverka politiken.
– Det är ett typiskt exempel på hur politiska konsulter arbetar, och på de nästan obefintliga gränserna mellan partierna och pr-branschen, säger Anna Tyllström, som är filosofie doktor i företagsekonomi vid Institutet för framtidsstudier.
– Det är väldigt lätt att gå från det ena till det andra, och det är många som gör det.
Ministrar bytte snabbt
Jakobsson och Leijonborg är långtifrån ensamma. Dagens ETC har synat de större pr-byråerna och intresseorganisationerna och listat 50 av de konsulter och rådgivare som tidigare suttit på politiska maktpositioner. Det handlar om ministrar, EU-parlamentariker, riksdagsledamöter och kommunpolitiker, men också statssekreterare, stabschefer, strateger, rådgivare, kommunikationschefer och pressekreterare som befunnit sig i partitoppen och jobbat i de folkvaldas absoluta närhet.
Flera ministrar i alliansregeringen (2006-2014) gick nästan direkt till pr-branschen, som Leijonborg (L), Göran Hägglund (KD), Mats Odell (KD), Sten Tolgfors (M) och Sven-Otto Littorin (M). Andra har anslutit senare, som den förre finansministern Anders Borg (M), vilken först blev vice ordförande i Kinnevikskoncernen. En serie borgerliga riksdagsledamöter, statssekreterare och rådgivare har också blivit lobbyister. Och enligt en studie från 2014 som redovisas i rapporten ”Svängdörrarnas förlovade land” är Moderaterna det klart största ”pr-partiet”.
Vill använda kontakter
Dagens ETC:s kartläggning visar också att moderater är mer benägna att bli pr-konsulter än politiker från andra partier. Även Liberalerna är överrepresenterade. Vilket delvis hänger ihop med att några av den svenska pr-branschens pionjärer var just moderater och folkpartister, men också att partierna länge stått näringslivet nära.
På senare år har också många centerpartister och kristdemokrater tagit steget, liksom allt fler socialdemokrater och miljöpartister. Och om borgerliga väljare kanske kan ha överseende med de täta banden till näringslivet, så tror Ester Pollack att Socialdemokraternas väljare är mer skeptiska.
– Man tänker nog inte att kapitalets lobbyister har socialdemokratisk partibok, men det är ganska många socialdemokrater som gått till pr-branschen och toppositioner i näringslivet.
En av dem är den tidigare statsministern Göran Persson, som blev senior rådgivare på JKL och senare styrelseordförande för Swedbank. En annan är Ann-Kristine Johansson, som efter 20 år i riksdagen blev rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.
Vad är det då som lockar på ”andra sidan”? Varför blir man lobbyist?
– Vissa går kanske tillbaka till att bli svetsare och folkhögskolelärare. Men många vill ha avsättning för de kunskaper och kontakter de fått som politiker, och det finns inte så många branscher som värdesätter detta förutom just pr-branschen, säger Anna Tyllström.
Ny karriär med hög lön
Där kan man också få bra utväxling, det vill säga en hög lön, vilket en nylig kartläggning i Expressen visar. Årslönen för en senior rådgivare ligger ofta på en bit över miljonen.
– Många politiker ser påverkansbranschen som en karriärväg, kanske den enda möjliga efter livet som politiker, och dessutom en lukrativ sådan, säger Ester Pollack.
Vad kan då politikern erbjuda? Eller sett från andra sidan: vad efterfrågar pr-byråerna? Det handlar om två ting, menar Pollack.
– Kunskapen och nätverken. En erfaren politiker kan navigera i det svenska politiska landskapet, vet hur besluten fattas och när påverkan kan få effekt, men även vem man ska tala med och var man ska vända sig.
Och naturligtvis kan den tidigare politikern erbjuda sin kontaktlista, rentav slå en signal eller skicka ett mejl som öppnar dörren till maktens inre.
– Det ger mer betalt. Särskilt om man har kontakter i sittande regering eller regionstyre, då är man värd lite mer på marknaden, säger Anna Tyllström.
Ger kunder inflytande
Vid sidan av pr-branschen finns det också andra lukrativa karriärvägar.
– Man kan bli lobbyist på en intresseorganisation, eller gå till ett större företag som Scania och jobba med public affairs, även om det är ovanligare, säger Anna Tyllström.
Bland de som rekryterats av intresseorganisationer och arbetsgivarorganisationer finns de tidigare ministrarna Maud Olofsson (C), som blev vd för Visita, och Anna-Karin Hatt (C), som först blev vd för Almega och nu rattar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Flera politiker har också landat inom Svenskt Näringsliv, i välfärdsbranschen och i bankvärlden.
Oavsett vad har de fått en ny uppdragsgivare. Från att ha varit folkvalda och agerat på väljarnas uppdrag, har de blivit lobbyister som guidar kunder till inflytande.
Fallet med Sabuni är långtifrån det enda exemplet på lobbyism som påverkat på senare år. Två andra är frågan om vinster i välfärden och omstöpningen av Arbetsförmedlingen. Kreab och Almega spelade en avgörande roll i välfärdsindustrins kamp mot vinstbegränsningarna, medan avregleringen av Arbetsförmedlingen drevs hårt av Anna-Karin Hatts Almega, och fångades upp av hennes gamla partivänner inom Centerpartiet.
”Politiker set inte problemet”
Sabuni har inte visat någon ånger, utan beskrivit det hela som oproblematiskt. ”Jag träffar partikamrater och diskuterar partiets politik, och var de jobbar är sekundärt”, sa hon i Ekots lördagsintervju. Och förslagen var helt i linje med hennes egen agenda.
– Mycket av det här har blivit rätt normaliserat, det är så vanligt i dag. Så många politiker ser inte ens problemet, säger Ester Pollack.
– Risken är att medborgarna blir cyniska när det förstår hur det går till. För vad är tilliten värd när den kan säljas på det här sättet, när politikerna fungerar som dörröppnare för näringslivet.
Om inte demokratin ska undergrävas så måste lobbyismen tyglas, menar Ester Pollack. Länge var den helt oreglerad. Nu råder ett års karens för ministrar och statssekreterare som vill bli pr-konsulter. Men det räcker inte, menar hon, som nyligen föreslog två års karens, ett offentligt lobbyregister och en ny maktutredning.
– Något lobbyregister vill man inte ha. Gång efter gång röstas den typen av förslag ner. Jag misstänker att många politiker inte vill att medborgarna ska få insyn, och att man kanske har den framtida möjliga karriären i lobbybranschen i bakhuvudet, säger Ester Pollack.
Moderaterna
Anders Borg
P: Finansminister i alliansregeringen 2006-2014.
L: Senior advisor på Rud Pedersen Public Affairs. Vice ordförande i Kinnevik 2015 - 2017.
Sten Tolgfors
P: Försvarsminister 2007-2012 och handelsminister 2006-2007. Riksdagsledamot 1994-2013. Lämnade försvarsministerposten i samband med Saudiaffären.
L: Delägare i Rud Pedersen Public Affairs.
Sven Otto Littorin
P: Partisekreterare och arbetsmarknadsminister 2006–2010.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth och firmans representant i Dubai.
Catharina Elmsäter-Svärd
P: Infrastrukturminister 2010-2014.
L: Senior rådgivare på Rud Pedersen Public Affairs, vd Byggföretagen.
Gunnar Hökmark
P: EU-parlamentariker 2004-2019, innan dess riksdagsledamot och partisekreterare.
L: International senior advisor på Kreab.
Lars Lindblad
P: Riksdagsledamot 1998-2010, gruppledare och miljötalesperson.
L: Nu Senior consultant på JKL. Till JKL 2010.
Jan-Evert Rådhström
P: Riksdagsledamot 1998-2014 och tidigare ledamot i partistyrelsen.
L: Partner & Senior advisor på Rud Pedersen Public Affairs.
Mikael Sandström
P: Fredrik Reinfeldts statssekreterare under åtta år och rådgivare till Anna Kinberg Batra. 2015–2016 och till Ulf Kristersson efter valet 2018.
L: Senior advisor på Diplomat Communications.
Sofia Arkelsten
P: Riksdagsledamot 2006-2018 och partisekreterare 2010-2012.
L: Director på Hallvarsson & Halvarsson.
Christian Holm Barenfeld
P: Riksdagsledamot 2006–2018, utrikesutskottet och arbetsmarknadsutskottet. I dag kommunpolitiskt aktiv i Karlstad.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.
Mårten Wennberg
P: Pressekreterare i Riksdagen och Sven-Otto Littorins stabschef på Arbetsmarknadsdepartementet 2006-2010.
L: Executive director på Hallvarsson & Halvarsson.
Pär Henriksson
P: Kommunikationschef 2006–2010.
L: Saabs varumärkeschef, Svenskt Näringsliv 2010-2017 och JKL 2004-2006.
Fredrik Östbom
P: Hillevi Engströms och Elisabeth Svantessons stabschef på arbetsmarknadsdepartementet 2011-2014, och innan dess politiskt sakkunnig.
L: Director på Paues Åberg Communications.
Niclas Bengtsson
P: Fredrik Reinfeldts pressekreterare och stabschef 2007-2011.
L: Media relations manager på Ikea, tidigare Kreab.
Mattias Keresztesi
P: Policychef och arbetsledare för politiskt sakkunniga 2013-2019. Nu politiskt aktiv i Stockholms stad.
L: Senior consultant på New Republic.
Per Rosencrantz
P: Kommunikationschef och chefsstrateg 2013-2019.
L: Seniorkonsult på Nordic Public Affairs.
Fredrik Johansson
P: Planeringschef för Moderaterna 2017-2019 och politisk rådgivare på 1990-talet.
L: Rådgivare på Hallvarsson & Halvarsson. Tidigare Kreab och Stockholms Handelskammare.
Liberalerna
Lars Leijonborg
P: Partiledare 1997-2007, utbildningsminister 2006-2007 och högskoleminister 2007-2009.
L: Senior advisor på Diplomat Communications sedan 2011.
Birgitta Ohlsson
P: Riksdagsledamot 2002-2018, EU-minister och demokratiminister 2010-2014.
L: Senior rådgivare på Prime.
Cecilia Wikström
P: Riksdagsledamot 2002-2009 och EU-parlamentariker 2009-2019. Partiets toppnamn inför Europaparlamentsvalet 2019, men tvingades bort efter avslöjande om att hon satt i företagsstyrelser.
L: Senior rådgivare på Prime
Anna Grönlund Krantz
P: Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare 2002-2006
L: Vd på Hallvarsson & Halvarsson, innan på JKL och Praktikertjänst.
Johan Jakobsson
P: Partisekreterare 2002-2006. Tvingades avgå efter skandalen kring dataintrånget i Socialdemokraternas intranät.
L: Chef för kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, innan vd och grundare av Nordic Public Affairs.
Helena Dyrssen
P: Statssekreterare vid statsrådsberedningen i alliansregeringen 2006-2013, sedan överdirektör på Skatteverket. Tvingades avgå efter anklagelser om vänskapskorruption.
L: Vd och seniorkonsult på Nordic Public Affairs.
Eva-Marie Byberg
P: Pressekreterare på Utbildningsdepartementet 2007–2014, för Lars Leijonborg, Tobias Krantz och Jan Björklund.
L: Kommunikationskonsult på Gullers Grupp.
Håkan Jonsson
P: Statssekreterare hos EU-minister Cecilia Malmström 2006-2008.
L: Partner och senior advisor på Hallvarsson & Halvarsson.
Åsa Malmström
P: Politiskt sakkunnig och Jan Björklund stabschef i alliansregeringen 2010-2014.
L: Seniorkonsult på Nordic Public Affairs.
Centerpartiet
Maud Olofsson
P: Partiledare 2001-2011 och näringsminister 2006-2011.
L: Vd för besöksnäringens branschorganisation Visita.
Anna-Karin Hatt
P: Statssekreterare 2006-2010, IT- och regionminister 2010-2011 och IT- och energiminister 2011-2014.
L: Vd och koncernchef för intresseorganisationen LRF, vd för arbetsgivarorganisationen Almega 2015-2019.
Roger Tiefensee
P: Riksdagsledamot 2002-2014, gruppledare i riksdagen och partiets talesperson i ekonomiska frågor. Ordförande och ledamot i flera statliga utredningar.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth. Kommer från Nav PR.
Leif Walterum
P: 2018 lämnade han kommunpolitiken i Skövde efter 11 år som kommunalråd och 26 år i kommunstyrelsen.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.
Håkan Ekengren
P: Annie Lööfs statssekreterare på Näringsdepartementet 2011-2014.
L: Senior advisor på Rud Pedersen. Gick direkt till Prime 2014, sedan till Nordic PA.
Magnus Wallerå
P: Statssekreterare för Centern i alliansregeringen 2010-2014.
L: Avdelningschef på Svenskt Näringsliv.
Elisabeth Thand Ringqvist
P: Kanslichef 2005-2006 och politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson 2006-2010.
L: Ordförande för Skärgårsstiftelsen och riskkapitalist. Vd för intresseorganisationen Företagarna 2011-2015.
Kristdemokraterna
Göran Hägglund
P: Partiledare 2004-2015 och socialminister 2006-2014.
L: Började som seniorkonsult på byrån Narva 2016.
Mats Odell
P: Kommun- och finansmarknadsminister 2006-2010, sedan riksdagsledamot.
L: Gick från riksdagen till Diplomat Communications 2014. Har även varit ordförande för Svenskt flyg.
Dan Ericsson
P: Riksdagsledamot på 1990-talet, statssekreterare på finansdepartementet under Mats Odell 2007-2011.
L: Senior advisor på Diplomat Communications, tidigare på JKL.
Martin Kits
P: Ebba Buschs stabschef 2018-2020. Innan dess stabschef och presschef hos Göran Hägglund på Socialdepartementet i alliansregeringen.
L: Partner och seniorkonsult på Nordic Public Affairs, även innan jobbet som stabschef.
Ulf Perbo
P: Bostadsminister Stefan Attefalls statssekreterare 2010-2014.
L: Director på Kreab, tidigare vice vd för Bil Sweden och Näringspolitisk chef på Transportföretagen.
Socialdemokraterna
Göran Persson
P: Partiledare och statsminister 1995-2006, innan dess finansminister och skolminister.
L: Senior rådgivare på JKL, styrelseordförande Swedbank.
Ann-Kristine Johansson
P: Riksdagsledamot 1994–2014, ledamot i partistyrelsen.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.
Stefan Stern
P: Biträdande partisekreterare 2007-2011 och Mona Sahlins högra hand.
L: Senior rådgivare på Nordstjernan AB och till Wallenberg Foundations, innan dess Investors chefslobbyist.
Niklas Johansson
P: Statssekreterare åt närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Har haft en liknande tjänst under utrikeshandelsminister Ann Linde.
L: Kommunikationsdirektör på LKAB.
Kathrin Österlund
P: Politisk rådgivare till infrastrukturminister Anna Johansson och Thomas Eneroth 2015-2019.
L: Senior consultant på Rud Pedersen Public Affairs.
Anna Ljungdell
P: Kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamns
kommun 2010-2016. Landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting.
L: Senior rådgivare på The Labyrith Public Affairs.
Niklas Nordström
P: Kommunalråd i Luleå som nyligen tvingades avgå på grund av ”olämpligt beteende” mot en kvinna.
L: Har grundat Aim Public Affairs och varit ordförande i Svenskt flyg. Inblandad i ”Primegate”.
Miljöpartiet
Maria Wetterstrand
P: Språkrör och riksdagsledamot 2001-2011.
L: Vd för den finska PR-firman Miltton Europe.
Alf Karlsson
P: Politiskt sakkunnig på Statsrådsberedningen 2014-2016, statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson 2016-2019.
L: Senior rådgivare på The Labyrinth Public Affairs.
Magnus Johansson Hessling
P: Partistyrelsen 2003-2011, tidigare kommunalråd i Eskilstuna och politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet, statsrådsberedningen och näringsdepartementet 2015-2019.
L: Senior consultant på New Republic.
Frida Hagström
P: Per Bolunds politiska rådgivare på finansdepartementet 2017-2019. Innan dess politiskt sekreterare och pressekreterare.
L: På Rud Pedersen 2016-2017. Återvände dit och blev Public affairs consultant 2019.
Emilia Hagberg
P: Stabschef åt tidigare klimat- och miljöminister Åsa Romson 2014-2016.
L: Chef för public affairs på Skanska. Har också varit Public Affairs-konsult på New Republic.