En särskild utredningskommitté bör bildas för att gå till botten med skandalen, kräver EU-parlamentets två största partigrupper, liberal-konservativa EEP och socialdemokratiska S&D.
– Det är alldeles för mycket pengar som försvinner via aggressivt skattefusk och skatteplanering. När man har en särskild kommitté ökar kunskaperna kring vad som hänt och det tror jag är viktigt. I slutändan måste det till någon form av lagstiftning men som jag ser det räcker det inte bara på EU-nivå, det är ett globalt problem, säger Olle Ludvigsson, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, som ingår i S&D.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Globalt samarbete är grundläggande för att komma tillrätta med skatteflykten anser också Tom Lundborg, forskare vid programmet för Global politik och styrning på Utrikespolitiska institutet. Att som Sverige skriva skatteavtal och ha informationsutbyte med olika skatteparadis är bra men inte tillräckligt, menar han.
– Informationsutbyten kan ses som ett av de främsta botemedlen i kampen. Men för att få det att fungera fullt ut måste man först attackera sekretesslagarna i skatteparadisen som gör det möjligt för företag att gömma pengar. Utan det är informationsutbyten inte så mycket värda, säger Tom Lundborg.
De senaste åren har en rad förslag för att bekämpa skatteflykt förts fram. Att tvinga företag att redovisa vinster separat för varje land de verkar i är en åtgärd som bland annat diskuterats i EU.
– En stor del av problematiken är att multinationella företag sprider sina vinster i olika delar av världen. Om man skulle tvinga dem att redovisa vinster som görs i varje land skulle det bli synligt på ett helt annat sätt var pengarna tar vägen. Det blir mycket svårare att få dem att försvinna. Ett sådant förslag har också utarbetats inom EU men kritiken är att det inte riktigt gäller på den globala nivå som krävs. Alla sådana här åtgärder måste implementeras på ett globalt plan, säger Tom Lundborg.
Bojkotta skatteparadis
Ett annat förslag är att definiera skatteparadis utifrån varje lands sekretesslagar och sedan svartlista dem. Men Tom Lundborg ser flera hinder för att något sådant skulle kunna bli verklighet.
– Då är frågan hur man får fram en sådan lista. Det talas mest om att titta på vilka områden som har starkast sekretesslagar och är ovilliga att göra något åt dem. Men det är extremt kontroversiellt. Dels skulle de själva aldrig gå med på att beskrivas som skatteparadis och de har nära band till staterna som ska bojkotta dem, säger Tom Lundborg.
”Luddigt från många politiker”
Han lägger också till att politiker i inflytelserika länder som exempelvis Storbritannien ofta motsätter sig hårdare lagar när de kommer på tal.
– Det blir väldigt luddigt från många politiker och ofta från de brittiska. Å ena sidan säger man att man är emot skatteparadis men å andra sidan gör man inte tillräckligt för att de ska låta bli att blomstra. Det är en väldigt öppen form av hyckleri där vi medborgare måste visa vad vi vill ha för samhälle.