Hälsan och välmåendet skiljer sig åt mellan Malmös stadsdelar. I Västra Innerstaden blir kvinnorna i genomsnitt nära 85 år och männen strax över 80. I Södra Innerstaden är medellivslängden ungefär fem år lägre både för kvinnor och män. I Limhamn växer 12 procent av barnen upp i fattigdom, i Rosengård är siffran över 60 procent. I Malmö Stads Välfärdsredovisning 2013 får Västra Innerstaden 7,7 av 10 poäng, medan Rosengård bara får 2,7.
Niels Paarup-Petersen(C) vs. Karolina Skog (MP)
Vad beror dessa stora ojämlikheter inom Malmö på?
Niels Paarup-Petersen(C):
Malmös största utmaning är segregationen. Det handlar om fattigdom. Malmös ekonomi har gått bakåt i 20 år om man jämför med medelvärdet i riket. Ändå skyller Socialdemokraterna allting på regeringen. Några saker har regeringen gjort som inte har underlättat precis, men det är en utveckling som har pågått mycket längre än så och jag tycker inte att de styrande partierna i kommunen tar den frågan seriöst. Till viss del har den ojämlika hälsan att göra med att vi har en stor invandring och många människor som kommer hit har med sig problem som beror på vad de har varit med om. Men varför blir effekterna av detta mycket större i Malmö än i andra städer?
Karolina Skog (MP):
Vi har 72 rapporter från Malmökommissionen som förklarar detta. Grundsvaret måste ändå bli att det beror på den höga arbetslösheten och på boendesegregationen. De två sakerna hänger också ihop. Malmö har väldigt starka barriärer. Dels fysiska barriärer i form av trafikleder, som vi i Miljöpartiet alltid har varit noga med att påpeka, men också sociala och mentala barriärer som har blivit tydligare för mig och mitt parti på senare år. En del av den negativa utvecklingen har det fria skolvalet bidragit till, och där får vi vara självkritiska. Men därmed inte sagt att man ska kasta bort hela det systemet.
Vad vill du göra för att utjämna levnadsvillkoren för Malmöbor i olika stadsdelar?
Niels Paarup-Petersen(C):
Att fixa skolan är den största utmaningen. Den behöver professionaliseras mycket mer. Vi har föreslagit en rektorspeng för att rekrytera de bästa rektorerna till Malmö. Den ska också göra att administrativ personal ska kunna anställas för att avlasta rektorerna så att de får tid att leda. Vi vill höja lärarlönerna.
Vi vill också att man ska satsa mer på företag och ge dem bättre service och ett mer positivt bemötande. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i den här staden är näringslivsfientliga. Särskilt mot företag i välfärdssektorn. Eget företagande är en väg in i samhället för många invandrare. Malmö om någon stad borde vara intresserad av att stötta småföretagande. Vi vill höja a-kassan. Det är det inte många som tror om Centerpartiet.
Karolina Skog (MP):
Sysselsättningen är det övergripande målet och där behövs mer vuxenutbildning och en SFI som är närmare knuten till arbetsförmedling och näringsliv. Det behövs även ett bra företagsklimat och att Malmö jobbar på att förstärka sin goda sida som en mångfaldsstad. När det gäller skolan tror jag att en väg framåt är att skapa profilerade och attraktiva kommunala skolor i mer utsatta områden så att det blir ett söktryck från hela Malmö. Det har lyckats med Söderkullaskolan och den internationella profilen där. Vi ska fortsätta att bygga bort de fysiska barriärerna och knyta samman staden. Gatukontoret har räknat på kostnaden för att ge alla Malmös barn en egen cykel, säg från 12 år. Då skulle unga kunna söka sig runt i staden mer. Det skulle vara betydligt billigare än att ge alla unga gratis kollektivtrafik.
Går det att göra en klassresa i Malmö i dag?
Niels Paarup-Petersen(C):
Så klart det går, men det är jäkligt svårt. I ett internationellt perspektiv är det en klassresa för många människor att bara flytta till Sverige och Malmö. När vi tar emot många flyktingar ökar också klyftorna. Men vi vill ha öppna gränser och länder som har en hög invandring har också en bättre ekonomisk utveckling.
När man pratar klassresa är det lätt att det blir den amerikanska drömmen, att några få lyckas och alla andra blir kvar. Det Socialdemokraterna gjorde för arbetarna och det som Centerpartiet gjorde för bönderna var att vi lyfte massan ur fattigdomen. Det är det som måste vara målet: att lyfta den breda massan.
Karolina Skog (MP):
Ja det gör det. Men förutsättningarna är svåra. Det finns glastak och strukturell diskriminering baserad på … nationalism helt enkelt. Man vill ha svenskhet. Det är en dubbelhet som Malmö har. Många bor här för att de älskar mångfalden i staden, samtidigt finns de här begränsningarna. En fråga vi driver hårt är att vi måste jobba in tvåspråkigheten mer i skolorna. Malmökommissionen pekar på att det är en ohälsofaktor för unga när deras flerspråkighet ses som ett problem och inte en resurs. En del arbete görs kring detta i skolorna, men flerspråkigheten behöver bli mer självklar.