I början av året utbröt en kris i barnomsorgen. Nära 1000 barn stod utan förskoleplats och Skol-inspektionen konstaterade att Malmö bröt mot lagen genom att inte erbjuda förskoleplats i tid. Enligt Malmö stad är köerna nu borta, men för många föräldrar innebär det fortfarande långa resor.
Anders Skans (V) vs. Mattias Grängzell (KD)
Vem har ansvar för den uppkomna situationen och hur skulle den kunna ha förebyggts?
Anders Skans:
Ansvaret har en historisk grund i att förskolan alltid har varit ifrågasatt från konservativa krafter i samhället. Det har gjort att man egentligen aldrig har byggt ut för att ge alla barn plats. Hade rätten till förskola varit lika självklar som grundskolan hade det här problemet inte uppstått. De senaste 5–6 åren har vi nu byggt över 1000 förskoleplatser om året i Malmö. En sådan utbyggnad har aldrig skett tidigare och sker ingen annanstans i landet.
Mattias Grängzell:
Självklart är det kommunen och då den styrande majoriteten som har ansvaret för detta. Med det sagt alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bär ansvaret för den kris som utbröt och delvis fortfarande pågår. Fortfarande i dag måste föräldrar åka över hela stan för att hämta och lämna sina barn och vi har alldeles för stora barngrupper.
Vilka politiska förslag vill ditt parti lägga för att underlätta för föräldrar som behöver barnomsorg?
Anders Skans:
Vi vill ha lägre avgifter och på sikt gratis förskola. Förskolan ska vara till för barnets skull och tillgången ska inte avgöras av föräldrarnas arbete eller studier. Ett viktigt skäl är att forskning visar att en förskola med hög kvalitet är det som verkligen gör skillnad för att hjälpa barn från studieovana hem. Förskolor ska vara en självklar del i all nyproduktion av bostadsområden och vi vill ta bort bilparkeringar i staden och i stället anlägga förskolor och grönområden. Vi vill ge alla barn rätt till 30 timmar i veckan, vilket förvaltningen också har i uppdrag att planera för från 2015.
Mattias Grängzell:
Höja maxtaxan nationellt men vi vill också införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, alltså en barnomsorgspeng som låter föräldrarna välja mer fritt vilken barnomsorg man vill ha för sina barn. Det krävs också en större samverkan mellan de nationella besluten och de kommunala besluten. Med ett vårdnadsbidrag i Malmö skulle alltså föräldrar som vill vara hemma med sina barn kunna vara hemma längre.
Vad ger du för råd åt de föräldrar som kommer i kläm i förskolekön med långa kötider?
Anders Skans:
Jag tycker att föräldrarna reagerade sunt på situationen som uppkom i början av året genom att reagera kraftigt. Det gjorde att det sattes extra fart från kommunens sida. Opinionsbildningen är jätteviktig för att höja statusen på förskolan. Konkret har reglerna ändrats också så att den som har fått plats långt bort ges förtur till förskolor i närområdet. Vårt förslag med sex timmars arbetsdag skulle minska stressen i arbetslivet och underlätta för föräldrar.
Mattias Grängzell:
För det första skulle jag inte rösta på något av de styrande partierna. Vi behöver ett maktskifte i Malmö. Barnomsorgen är bara ett exempel av många på hur staden styrs åt fel håll. För det andra är mitt råd att nätverka mer med andra föräldrar. Kanske kan en grupp föräldrar tillsammans skapa ett kooperativ eller hitta en person som vill bli ”dagmamma”. Vi behöver också fler förskolor som drivs privat och kan skapa konkurrens i Malmö. Varje person som har en idé om hur förskolan kan förbättras i Malmö bör uppmuntras och inte motarbetas.