Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vs. Stefan Lindhe (M)
Nästan var tredje utlandsfödd Malmöbo saknar arbete. Vad vill du göra under nästa mandatperiod för att fler utlandsfödda ska komma in på arbetsmarknaden?
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
Arbetsmarknadsfrågorna och introduktionen för nyanlända är ett statligt ansvar och med en socialdemokratisk regering kommer Arbetsförmedlingen att få bättre förutsättningar att faktiskt få ner arbetslösheten. Det är viktigt för Malmö! Kommunens uppgift är att erbjuda utbildning i svenska, grund- och gymnasieskola samt vuxen- och yrkesutbildningar. Att kombinera språkutbildning med praktik är en framgångsrik väg för flera. Kommunen validerar också tidigare kunskaper för att ytterligare förenkla vägen in på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens skräddarsydda insatser är dock det som gör störst skillnad.
Stefan Lindhe (M):
Det här är ett jätteproblem för jobbet är den viktigaste vägen in i det svenska samhället. Det vi vill göra är att bredda arbetsmarknaden i Malmö. De som står längst från arbetsmarknaden är de som har mest att vinna på det. Vi vill satsa på en inkubator som utvecklar och stimulerar Rut- och Rotföretag, vilka ger arbetstillfällen och möjligheter för utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också underlätta för välfärdsföretagen och locka fler sådana arbetsgivare inom kvinnodominerade branscher. Inom gruppen utlandsfödda finns en hel del yrkeskunskaper som kan vara en väg in i arbetslivet. Vi vill ta tillvara på dessa kunskaper genom att satsa på särskilda yrkesutbildningar.
Var fjärde ung Malmöbo mellan 18–24 år är arbetslös. Vad vill du göra under nästa mandatperiod för att fler unga ska komma in på arbetsmarknaden?
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
Vi socialdemokrater vill ge alla arbetslösa ungdomar en garanti om arbete, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Skoltrötta ungdomar ska ha möjlighet att både jobba och plugga, till exempel genom lärlingsplatser. I Malmö ska vi fortsätta att bedriva en politik som får företag att etablera sig här och fortsätta den skolsatsning vi har påbörjat så att Malmös ungdomar är rätt rustade att ta de jobb som skapas. Jag vill även se ett utökat samarbete med näringslivet, fler praktikplatser och fler sommarjobb och fler utbildningar som ger tillträde till den danska arbetsmarknaden.
Stefan Lindhe (M):
Först och främst måste skolan fungera, där vill vi satsa stort. Utan en fullgod gymnasieutbildning är risken stor att man hamnar i arbetslöshet. Vi vill också satsa på en mer effektiv studie- och yrkesvägledning som guidar de unga till rätt yrken där det finns jobb. Sedan vill vi också behålla den sänkta momsen på restauranger och den lägre arbetsgivaravgiften för unga. De här satsningarna har gett fler ungdomar jobb. Tar man bort dem, som de rödgröna vill, försvinner många jobb, särskilt i servicesektorn, och vi får ännu större arbetslöshet.
Vad tycker du att Malmö stad, som största arbetsgivare i Malmö, kan göra för att minska arbetslösheten?
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
Vi kommer under de närmsta åren att ha ett stort behov av att rekrytera till välfärdsjobben för att staden växer snabbt och för att många går i pension. Satsningar på en överlappande generationsväxling som ger de nya en viktig introduktion och de som slutar en bättre överlämning kan vara både en kvalitetshöjning inom verksamheterna och en jobbsatsning med fler anställda. I övrigt vill jag att flera av dem som i dag har osäkra timanställningar erbjuds tryggare tillsvidareanställningar framöver.
Stefan Lindhe (M):
Vi måste behålla möjligheten till timanställningar och vikariat. Ingen ska gå på timmar eller vara vikarie år efter år, men det kan vara en bra ingång till arbetsmarknaden, en möjlighet att visa upp sig och att man kan göra ett bra jobb. Skolorna måste också bli bättre på att inrikta sig på de yrken där det behövs arbetskraft, där vi har haft svårt att rekrytera personal, och se till att det utbildas exempelvis förskollärare och undersköterskor.
Case: Efter 26 år i Sverige fick Fatma El-Zein äntligen ett jobb: ”Min dröm”