75 procent hyresrätter målet
Till 2035 ska andelen hyresrätter i områden som Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Hammarkullen minska. Inget av dem ska ha mer än 75 procent hyreslägenheter; den siffran ligger idag på mellan 80 och 92 procent. Delvis ska det ske genom att nya bostadsrätter och egnahemsbostäder byggs. Men enligt politikerna räcker inte det, eftersom det samtidigt kommer att uppföras nya hyresrätter. Därför måste en del av de befintliga hyreslägenheterna ombildas.
– Forskare säger att ska man få ett bra lokalsamhälle så ska man blanda upplåtelseformer. Och då är vår tanke, hur kan vi skapa det?, förklarar Mats Arnsmar (S), som varit med och tagit fram rapporten.
”Tar ut billiga hyresrätter”
Men slutsatserna har fått hård kritik från Vänsterpartiet. De håller med om att det är viktigt med blandade bostadsformer, men tycker inte ombildning är rätt väg att gå. De hyreslägenheter som byggs idag är för dyra för många vilket innebär att efterfrågan på billiga hyresrätter är stor. En betydande del av dem ligger i förorterna och det vore ett misstag att göra sig av med dem, menar Roger Höög (V), som också deltagit i rapportarbetet.
– Då kommer de försvinna ur kommunens bestånd för all evig framtid. Man tar ut de billiga hyresrätterna ur systemet när det är precis de som efterfrågas. Det tycker jag är problematiskt.
Finns ingen folklig rörelse
Dessutom finns ingen folklig rörelse som jobbar för ombildning i de här områdena, enligt Roger Höög. Därför tror han att lokalinvånare skulle behöva övertalas för att det ska gå att genomföra – något som skulle kräva mycket resurser.
I rapporten föreslås även att de kommunala bolagen går in och köper lägenheter från nybildade bostadsrättsföreningar och hyr ut dem i andra hand till de hyresgäster som inte velat köpa loss dem. Men Roger Höög tror att en blandning av hyresgäster och bostadsrättsägare i samma byggnad skapar risk för missämja.
– Jag har sett många exempel där det blivit konflikter, där de som äger tycker att de som hyr är en belastning, eller att det vore bra om de sålde av sina lägenheter så att det blir mer pengar till föreningen som då kan sänka sina boendekostnader.
Långt perspektiv
Förslagen på ombildning kan verka drastiska i ett kort tidsperspektiv, men tittar man 40 år fram i tiden så kommer förändringarna inte verka lika omvälvande, menar Mats Arnsmar.
– I Gårdsten har man hållit på med ombildningar i 30 år och de är inte färdiga än. Det här är inte något som görs på ett par veckor.
Inom de kommande decennierna kommer befintliga hyresrätter dessutom hinna åldras. Enligt Mats Arnsmar är det bara en liten del av dem som renoveras och därför kommer det även fortsättningsvis att finnas billiga hyreslägenheter i Göteborg.
Vill se större omflyttning
Han vill se en större omflyttning i staden och menar att det underliggande problemet är att det finns för lite bostäder överhuvudtaget.
– Det är det som är den stora bristen, säger han och fortsätter:
– Man måste titta på det som en helhet. Man kan inte ta ut en liten fyrkant och säga att i detta område är det så här. Vi kommer aldrig åt segregationen då.
Då måste de här hyresrätterna bli bostadsrätter?
– Tricket är att om vi ska bygga mer i de här områdena kan vi inte bara bygga dyra bostadsrätter och lägga dem bredvid gamla hyresrätter. Det är liksom inte bara det ena eller det andra. Det krävs gamla och nya hyresrätter så väl som gamla och nya bostadsrätter om vi vill ha ett blandat lokalsamhälle, där direktörens barn går i skolan med arbetarens barn.