Regeringens föreslagna lagändring kring sprututbytesprogram har ännu inte klubbats i riksdagen men är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2017.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det innebär bland annat att det ska erbjudas till narkomaner över hela landet och att landstingen ensamma ska vara ansvariga för verksamheten.
Ewa Back (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd kan bekräfta att ett eventuellt sprututbyte i Västernorrland utreds.
– Tjänstemän i förvaltningen arbetar på ett förslag som politikerna sedan ska ta ställning till, när det blir vet jag inte. Om det skulle bli ett positivt beslut är det viktigt att man planerar för hur man ska klara av det, både praktiskt och hur kontakten med missbrukarna ska läggas upp, säger hon.
Bygga relationer
Frågan har diskuterats tidigare i landstinget men då har stödet saknats. Frågan har varit tudelad och faran för att uppmuntra missbruk har funnits med som en viktig del.
– Tiderna förändras och under hösten har frågan börjat diskuteras. Ur en strikt smittskyddssynpunkt ser jag sprututbytesprogram som något positivt. Speciellt om det finns en möjlighet att bygga relationer för att påverka missbrukarna att i förlängningen sluta med droger, säger Ewa Back.
Grip är kritisk
Även landstingstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren, (S), är positiv:
– Ur smittskyddshänseende är sprutbytesverksamhet otvetydigt en bra verksamhet, skriver han i ett svar på en interpellation.
Men Moderaternas gruppledare i landstingfullmäktige, Stig Grip, är kritisk till ett sprututbyte. Han kommer att rösta nej om ett sådant förslag läggs fram:
– Narkomaner behöver inte främst hjälp med nya sprutor utan med att sluta missbruka. Om det här skulle införas underlättar vi för missbrukarna, säger han.
Smittskyddsläkare Hans Boman var tidigare tveksam men är numera tydligt för ett sprututbyte i länet.
– Det minskar risken av blodsmitta som sprids med förorenade verktyg. Det kan också vara en bra ingång till en kontakt med sjukvården för att få hjälp att bryta sitt beroende på sikt, säger han.
Dyr behandling
Varje år anmäls mellan 50 och 60 missbrukare med hepatit C i Västernorrland till smittskyddsregistret. Även några fall av hepatit B anmäls medan drogrelaterad hiv är väldigt ovanlig.
Att behandla hepatit C kostar ungefär lika mycket som en cancerbehandling, det kan också innebära ett stort lidande.
– Det är en kronisk infektion som inte går att bota och som kan leda till smittspridning och i längden allvarliga leverskador och levercancer, säger Hans Boman.
Funnits i 30 år
Västernorrland och Sundsvall är lite sena i starten. I Skåne har sprututbytesprogram funnits i nästan 30 år, med goda resultat.
– Risken för att sprututbyte ska öka missbruk är överdriven men det är den största orsaken till att det har tagit tid. Förut har landstinget varit ointresserat av frågan så det är bra att de har börjat prata om det, säger Hans Boman.
Nästa år vill regeringen införa ett nationellt program för sprututbyte som ska kunna vara tillgängligt över hela landet.
Sprututbytesprogrammet startade 1987 och är sanktionerat av Socialstyrelsen.
I dag finns nio sprututbytesmottagningar i sex av landets landsting. Västernorrland tillhör de landsting som inte har något sprututbytesprogram, något som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten, WHO och en rad internationella organisationer.
Sverige har också den näst högsta dödligheten bland narkomaner i EU, endast Estland har högre.
I propositionen slår regeringen nu fast att det är upp till landstingen att själva ansöka om att få starta sprututbytesprogram. Tidigare har kommunerna kunnat stoppa sådana initiativ. Åldern för att delta ska också sänkas från 20 år till 18 år.
Lagändringen väntas träda i kraft den 1 mars 2017 och folkhälsoministern bedömer att det finns ett stöd för förslaget i riksdagen.