BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Tyvärr tyder allt på att sjukdomen sprider sig. Och även om dödligheten inte är så hög handlar det om en allvarlig sjukdom som vi inte har något botemedel mot, säger Peter Norberg, docent vid avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och en av artikelförfattarna.
Ökat sedan 80-talet
Siffror från Folkhälsoinstitutet visar mycket riktigt att antalet smittade med TBE har ökat sedan mitten av 80-talet, då ett 50-tal personer insjuknade. Runt år 2000 hade siffran stigit till cirka 150 för att sedan ett par år tillbaka pendla mellan 200 och 300 fall per år.
I Stockholms län uppskattas incidensen, det vill säga förekomsten, ligga på cirka 4 smittade av 100 000 invånare. Trots en relativt hög vaccinationsgrad, omkring 50 procent, ökar antalet TBE-smittade. Bland de ovaccinerade invånarna i länet är incidensen mellan 8,5 och 12 av 100 000 personer.
När ett liknande vaccinationsprogram infördes i Österrike minskade antalet smittade från 6 till 1 per 100 000 invånare.
Regeringen beslutar
För att ett vaccin ska bli föremål för subventionering krävs emellertid att det tas med i det allmänna vaccinationsprogrammet, vilket i sin tur är något som regeringen beslutar om. Något tydligt svar från regeringshåll har ETC Stockholm ännu inte fått. Miljöpartiet har via pressekreterare Martin Kling svarat att "de inte har något tydligt ställningstagande i frågan och har därför inget att säga".
Däremot har flera av oppositionens riksdagspartier svarat att de är positiva till att en subventionering utreds.
– Ekonomiska skäl ska inte få folk att avstå vaccination. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten och regeringen snarast bör ta sig an frågan och se hur stor subventionen bör vara, säger Barbro Westerholm (L), talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor.
Centerpartiet sticker dock ut. Enligt Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen, är det viktigt att man följer principen att Folkhälsomyndigheten rekommenderar och regeringen beslutar.
– Det finns ju många vacciner som står på kö. Dessutom faller TBE lite utanför ramen, eftersom det inte finns i hela Sverige, så det ska egentligen vara en fråga för de berörda landstingen, säger han.
Samtidigt medger han att det kan vara en svår fråga att förhålla sig till.
– Det är ett dyrt vaccin vi talar om. Frågan är hur många liv man räddar i relation till vad det kostar, säger han.
Just kostnaden för vaccinet – omkring 1 000 kronor per dos – tas upp i artikeln som ännu ett argument för varför det borde subventioneras, eftersom många låginkomsttagare inte har råd med det och därför avstår.
– Jag förstår att det kan ses som en rättvisefråga, men tittar man på andra subventioner, som inom tandvården, ser man att det ändå finns stora skillnader i vilka som använder det. Att något är gratis är ingen garanti för att folk kommer att välja det. Bröstcancerscreening är ett annat exempel. Vill man nå de grupper som inte vaccinerar sig måste man använda andra metoder, till exempel riktade insatser, säger Anders W Jonsson.
Statistiken säger sitt
Daniel Slunge, den av debattörerna som genomförde de statistiska beräkningarna, är dock säker på sin sak.
– Vi hänvisar till två studier i artikeln, en av dem har jag gjort själv, och bägge är tydliga med att inkomst är en statistiskt signifikant faktor som påverkar om människor väljer att vaccinera sig. I min studie var vaccinationsgraden hos låginkomsttagare i TBE-riskområden bara 15 procent jämfört med 50 procent hos höginkomsttagare.
Att det är regeringens sak att besluta om ett vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet hindrar inte landstingen från att själva införa egna regler och subventioner om de finner det nödvändigt.
Och om Alliansen – i opposition i riksdagen – är för att utreda frågan är förhållandet det omvända i Stockholms läns landsting, där det
i stället är den rödgröna oppositionen som gärna ser över möjligheten att subventionera TBE-vaccinet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har ju inte träffats ännu efter sommaruppehållet, men jag funderar på att lägga fram en motion i frågan. Jag tycker att argumenten som lades fram i debattartikeln är tillräckliga för att inleda en utredning, säger Pia Ortiz Venegas (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.
– Vad jag förstår skulle det inte behöva handla om några enorma summor. Vissa grupper löper ju högre risk att drabbas än andra, så man kan fråga sig om subventionen ska gälla alla, lägger hon till.
Skärgården drabbad
Även Socialdemokraterna i länet är för en utredning, bland annat med anledning av den höga TBE-förekomsten i skärgården och Mälaröarna.
– Om landstinget skall stå för en sådan vaccination så måste den dock erbjudas alla medborgare i hela länet, annars bryter man mot kommunallagens likabehandlingsprincip, säger Signhild Petrén, pressekreterare för Socialdemokraterna.
Moderaterna i landstinget å sin sida misstänker att det visst kan röra sig om stora summor pengar.
– Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer och eftersom det inte finns några sådana avvaktar vi inom Moderaterna. Vaccinationer kostar alltid någonting, och därför är det oerhört viktigt att man först gör en gedigen uppföljning, och funderar över utfallet när det gäller nytta för varje spenderad skattekrona och att det kan finnas risker förknippade med vaccination, säger Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd i Stockholms läns landsting.
Centerpartiet svarar precis som Moderaterna att man i första hand följer rekommendationer och riktlinjer från Socialstyrelsen.
Centerpartiet sticker ut
Men precis som i riksdagen sticker de ut något från blockgemenskapen.
– Vi tycker att det är hög tid att se över vaccinationsskyddet mot TBE, speciellt med tanke på att sjukdomen ökar. Centerpartiet vill att barn ska få ökad subvention av vaccin mot TBE, säger Karin Fälldin (C), talesperson i hälso-och sjukvårdsfrågor.